Kommuner investerer i foreningsudvikling

DGI's hovedorganisation har besluttet at indgå endnu flere strategiske samarbejdsaftaler med landets kommuner. Som en udløber af den ambition spirer en tendens frem med professionelle foreningsudviklere finansieret delvist af kommuner. DGI Østjylland fortæller her om deres erfaring med foreningsudviklere.

(OBS: Det er mere end et år siden, denne artikel er blevet redigeret. Vær derfor opmærksom på, at dele af indholdet kan være forældet)

Har vi de rette varer på hylden? Hvorfor melder de unge sig ud? Og er vi overhovedet synlige nok? 

At være idrætsforening og samlingspunkt for et lokalsamfund rejser en række udfordringer og kræver, at man følger med tiden. Derfor har DGI i en årrække arbejdet på, hvordan idrætsforeninger kan udvikle sig, så de bliver ved med at være vedkommende. Senest har man ansat egentlige foreningsudviklere, der med udgangspunkt i enten en specifik forening eller et område skal styrke det lokale foreningsliv. 

Foreningsudviklerne er kun èn form, et nyt og tættere strategisk samarbejde med landets kommuner kan tage. For DGI har netop meddelt, at man ønsker at arbejde mere strategisk med alle landets kommuner.   

Læs mere her om DGI’s strategi for tættere samarbejde med kommuner 

Win-win for alle parter

Netop arbejdet med at forme og udvikle foreningstilbud har kommuner i landets største byer en stigende interesse i at pleje og præge. Og en ny form for samskabelse mellem kommune, paraplyorganisationen DGI og de lokale foreninger ser i disse år dagens lys, forklarer projektleder med ansvar for foreningsudvikling i DGI Østjylland, Anne Ellegaard Larsen.

“Kommunerne er optagede af særligt udsatte boligområder. De mangler et mellemled, der kan brobygge fra kommunale tiltag over i foreningslivet. For det er ikke alle områder, hvor foreningerne har tilbud, der henvender sig til bredden. Brobygning er derfor en del af kommunens interesse og at understøtte børn og unge til en sundere livsstil er en anden interesse.” 

Men det er ikke kun interessant for kommunerne, at de kan kanalisere såkaldte borgere på kanten ind i et foreningsfællesskab. For DGI er samarbejdet også win-win: 

“Flere foreninger har behov for at blive styrket organisatorisk, og der er områder i Danmark, der mangler et stærkt foreningsliv. Det er vores agenda i det. Vi vil styrke foreningerne, så de kan få flere aktiviteter, gøre dem mere synlige for borgere i lokalområdet og mere robuste ved eksempelvis at få afdelinger til at arbejde mere sammen,” siger Anne Ellegaard Larsen.  

I denne håndbog fra DUF kan du lære mere om foreningsudvikling 

Finpudser stadig konceptet

DGI Østjylland er stadig i gang med at finpudse konceptet med professionelle foreningsudviklere. Hvor de to første ansættelser har rod i én bestemt forening, bevæger man sig nu med kommuner som partner over i at ansætte en foreningsudvikler til at opdyrke og pleje foreningslivet i bestemte geografiske områder. Det er eksempelvis tilfældet med den nyeste ansættelse, der skal operere i bydelen Frydenlund i Aarhus V. Står det til Århus Kommune er man parat til investere i yderligere tre foreningsudviklere.     

“Vi er stadig i den spæde start og vi er ved at finde ud af, hvordan vi styrker organisationen, frivilligheden og fundamentet i foreningerne,” siger Anne Ellegaard Larsen og uddyber nogle af de faldgruber, man forsøger at vige udenom: 

“Foreningsudvikling handler ikke kun om at sætte nye aktiviteter i gang. Foreningsudvikling skal også styrke kernen i en frivillig organisation og gøre den robust i sin egen ret. Det vil vi arbejde mere målrettet på fremover.” 

Udbredt efterspørgsel

At ansatte foreningsudviklere er en spirende tendens ses også i København, hvor kommunen og foreninger er gået sammen om at udvikle det lokale foreningsliv. Derudover oplever DGI Østjylland en stigende interesse fra foreninger, der kan se ideen med at få hjælp til at udvikle foreningen og knytte den tættere sammen med lokalsamfundet. 

Læs mere om det københavnske projekt Byens Puls her

“Flere foreninger bliver opmærksomme på, at de kan ansætte en udvikler. For mange har brug for hjælp til at understøtte alt det, man ikke får gjort, fordi det bliver for tungt for frivillige at stå med alene. Det vil vi gerne hjælpe med gennem vores viden og organisation” siger Anne Ellegaard Larsen. 

Men hvem skal betale lønnen?

Hvordan de økonomiske modeller for foreningsudviklere skal se ud i fremtiden, er også et uafklaret spørgsmål. For hvor DGI Østjylland delvist finansierede de første foreningsudviklere fra en pulje til børn og unge i storbyer, så satser DGI nu mere på partnerskaber.

“Vi ser det ikke som vores rolle at finansiere foreningsudviklere, selvom vi har gjort det i de første tilfælde, men vi vil gerne understøtte foreningen i at søge projektmidler. Samtidig vil vi gerne løfte alt det, vi kan, med vores viden, netværk og relation til foreningerne.” 

Forrige artikel Rollemodeller og life skills er nøglen til positive fællesskaber i GAME Rollemodeller og life skills er nøglen til positive fællesskaber i GAME Næste artikel Du kan se din lokale stemmeseddel på Altinget Du kan se din lokale stemmeseddel på Altinget
Ekspert om at afskedige en frivillig: Det skal gøres ordentligt og værdigt

Ekspert om at afskedige en frivillig: Det skal gøres ordentligt og værdigt

I den nye udgave af antologien ”Samtaler der kræver mod” bevæger Center for Frivilligt Socialt arbejde sig ind på et område, som har relevans langt ud over de foreninger, som driver socialt arbejde – nemlig hvordan man ”fyrer” en frivillig, som ikke fungerer, og ikke mindst, hvordan man gør det på en ordentlig måde.

Han udgiver digte til fordel for udsatte børn. Selv ville han ønske, han var blevet fjernet fra sit barndomshjem

Han udgiver digte til fordel for udsatte børn. Selv ville han ønske, han var blevet fjernet fra sit barndomshjem

Trods synlige tegn på vold og vanrøgt blev drengen Jimmy Gørtz og hans bror aldrig fjernet fra deres dybt alkoholiske far. På mirakuløs vis voksede Jimmy Gørtz op og blev topleder, terapeut, frivilligleder og forfatter. Senest er han sprunget ud som digter. Selvom meget er blevet bedre siden hans egen barndom, mener han, at systemet stadig kan lære af den smerte, han blev forvoldt som barn.

Frie Grønne skabte mobiliseringsmirakel i Vollsmose, mens Liberal Alliance blev de unges foretrukne parti. Begge succes’er kalder sig mere bevægelse end politisk kampagne

Frie Grønne skabte mobiliseringsmirakel i Vollsmose, mens Liberal Alliance blev de unges foretrukne parti. Begge succes’er kalder sig mere bevægelse end politisk kampagne

I Vollsmose fik Frie Grønne 27,8 procent af stemmerne – mod 0,9 procent i resten af landet. For mens valgfesten udeblev på landsplan, fik partiet vendt op og ned på det politiske landskab i flere af landets udsatte boligkvarterer ved folketingsvalget i november. Og hvis unge vælgere skulle bestemme, var Liberal Alliance landets blevet landets største parti. Læs her, hvordan de to partier gjorde det umulige.

Mangfoldigheden halter bagefter i civilsamfundet

Mangfoldigheden halter bagefter i civilsamfundet

En ny undersøgelse foretaget af Groupcare viser, at kun cirka hver fjerde forening eller organisation herhjemme arbejder målrettet med inklusion og diversitet. Det tyder også på, at det danske civilsamfund halter bagud, når vi sammenligner os med Sverige og Norge.

Marie blev aktivist, da hun stod i vuggestuen: ’Det lå ikke i blodet, men da mærkede jeg på min egen krop, at noget var helt galt’

Marie blev aktivist, da hun stod i vuggestuen: ’Det lå ikke i blodet, men da mærkede jeg på min egen krop, at noget var helt galt’

At være aktivist er under et valg er et ’altabsorberende monster’. Men at være det under to valg og tiden imellem er kaotisk, opslidende og en proces, der får folk til at brænde sammen. Så hvorfor står en mor til to endnu en gang og pakker banners og hoodies ud med den ene hånd og sms’er med journalister med den anden, imens nattesøvn er en by i Rusland og penge altid er en mangelvare?