Kommuner investerer i foreningsudvikling

DGI's hovedorganisation har besluttet at indgå endnu flere strategiske samarbejdsaftaler med landets kommuner. Som en udløber af den ambition spirer en tendens frem med professionelle foreningsudviklere finansieret delvist af kommuner. DGI Østjylland fortæller her om deres erfaring med foreningsudviklere.

Har vi de rette varer på hylden? Hvorfor melder de unge sig ud? Og er vi overhovedet synlige nok? 

At være idrætsforening og samlingspunkt for et lokalsamfund rejser en række udfordringer og kræver, at man følger med tiden. Derfor har DGI i en årrække arbejdet på, hvordan idrætsforeninger kan udvikle sig, så de bliver ved med at være vedkommende. Senest har man ansat egentlige foreningsudviklere, der med udgangspunkt i enten en specifik forening eller et område skal styrke det lokale foreningsliv. 

Foreningsudviklerne er kun èn form, et nyt og tættere strategisk samarbejde med landets kommuner kan tage. For DGI har netop meddelt, at man ønsker at arbejde mere strategisk med alle landets kommuner.   

Læs mere her om DGI’s strategi for tættere samarbejde med kommuner 

Win-win for alle parter

Netop arbejdet med at forme og udvikle foreningstilbud har kommuner i landets største byer en stigende interesse i at pleje og præge. Og en ny form for samskabelse mellem kommune, paraplyorganisationen DGI og de lokale foreninger ser i disse år dagens lys, forklarer projektleder med ansvar for foreningsudvikling i DGI Østjylland, Anne Ellegaard Larsen.

“Kommunerne er optagede af særligt udsatte boligområder. De mangler et mellemled, der kan brobygge fra kommunale tiltag over i foreningslivet. For det er ikke alle områder, hvor foreningerne har tilbud, der henvender sig til bredden. Brobygning er derfor en del af kommunens interesse og at understøtte børn og unge til en sundere livsstil er en anden interesse.” 

Men det er ikke kun interessant for kommunerne, at de kan kanalisere såkaldte borgere på kanten ind i et foreningsfællesskab. For DGI er samarbejdet også win-win: 

“Flere foreninger har behov for at blive styrket organisatorisk, og der er områder i Danmark, der mangler et stærkt foreningsliv. Det er vores agenda i det. Vi vil styrke foreningerne, så de kan få flere aktiviteter, gøre dem mere synlige for borgere i lokalområdet og mere robuste ved eksempelvis at få afdelinger til at arbejde mere sammen,” siger Anne Ellegaard Larsen.  

I denne håndbog fra DUF kan du lære mere om foreningsudvikling 

Finpudser stadig konceptet

DGI Østjylland er stadig i gang med at finpudse konceptet med professionelle foreningsudviklere. Hvor de to første ansættelser har rod i én bestemt forening, bevæger man sig nu med kommuner som partner over i at ansætte en foreningsudvikler til at opdyrke og pleje foreningslivet i bestemte geografiske områder. Det er eksempelvis tilfældet med den nyeste ansættelse, der skal operere i bydelen Frydenlund i Aarhus V. Står det til Århus Kommune er man parat til investere i yderligere tre foreningsudviklere.     

“Vi er stadig i den spæde start og vi er ved at finde ud af, hvordan vi styrker organisationen, frivilligheden og fundamentet i foreningerne,” siger Anne Ellegaard Larsen og uddyber nogle af de faldgruber, man forsøger at vige udenom: 

“Foreningsudvikling handler ikke kun om at sætte nye aktiviteter i gang. Foreningsudvikling skal også styrke kernen i en frivillig organisation og gøre den robust i sin egen ret. Det vil vi arbejde mere målrettet på fremover.” 

Udbredt efterspørgsel

At ansatte foreningsudviklere er en spirende tendens ses også i København, hvor kommunen og foreninger er gået sammen om at udvikle det lokale foreningsliv. Derudover oplever DGI Østjylland en stigende interesse fra foreninger, der kan se ideen med at få hjælp til at udvikle foreningen og knytte den tættere sammen med lokalsamfundet. 

Læs mere om det københavnske projekt Byens Puls her

“Flere foreninger bliver opmærksomme på, at de kan ansætte en udvikler. For mange har brug for hjælp til at understøtte alt det, man ikke får gjort, fordi det bliver for tungt for frivillige at stå med alene. Det vil vi gerne hjælpe med gennem vores viden og organisation” siger Anne Ellegaard Larsen. 

Men hvem skal betale lønnen?

Hvordan de økonomiske modeller for foreningsudviklere skal se ud i fremtiden, er også et uafklaret spørgsmål. For hvor DGI Østjylland delvist finansierede de første foreningsudviklere fra en pulje til børn og unge i storbyer, så satser DGI nu mere på partnerskaber.

“Vi ser det ikke som vores rolle at finansiere foreningsudviklere, selvom vi har gjort det i de første tilfælde, men vi vil gerne understøtte foreningen i at søge projektmidler. Samtidig vil vi gerne løfte alt det, vi kan, med vores viden, netværk og relation til foreningerne.” 

Forrige artikel Rollemodeller og life skills er nøglen til positive fællesskaber i GAME Rollemodeller og life skills er nøglen til positive fællesskaber i GAME Næste artikel Du kan se din lokale stemmeseddel på Altinget Du kan se din lokale stemmeseddel på Altinget
VELUX FONDEN: Personlige erfaringer skal spille større rolle i uddelinger

VELUX FONDEN: Personlige erfaringer skal spille større rolle i uddelinger

Et panel bestående af 11 personer, der selv har oplevet alvorlig psykisk mistrivsel, skal gøre VELUX FONDEN skarpere og mere præcise, når der skal uddeles projektmidler til nye indsatser. Panelet kan “forskubbe tyngdepunkter, vi ellers lægger vægt på”, siger programchef Vibeke Lybecker.  

Nødhjælp på speed: “Putin triggede vores retfærdighedsfølelse”

Nødhjælp på speed: “Putin triggede vores retfærdighedsfølelse”

Da Rusland invaderede Ukraine følte mange danskere et behov for at hjælpe. På Amager opstod et nyt initiativ, der i dag forgrener sig til indsamlinger, legegrupper og en butik, hvor ukrainske flygtninge kan forsyne sig med donerede varer. Læs her, hvordan private kræfter tog et lynkursus i nødhjælp.

Interessevaretagelse: Find de stærke cases og kom ud af starthullerne i tide

Interessevaretagelse: Find de stærke cases og kom ud af starthullerne i tide

En god interessevaretager kender de politiske positioner i et forhandlingslokale og ved, hvornår man skal slå til. Simon Nyborg er mangeårig rådgiver for Enhedslisten og har siden været ansvarlig for Mødrehjælpens politiske kommunikation. Han giver her fem svar på, hvordan du kan forbedre din organisations interessevaretagelse. 

Sådan fik gymnasieelever og Sex & Samfund ministerens øre

Sådan fik gymnasieelever og Sex & Samfund ministerens øre

Skolestrejke og live-streamet seksualundervisning var det sidste skub, der fik undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Teil (S) til at love seksualundervisning på ungdomsuddannelser. Sex & Samfund og Danske Gymnasieelevers Sammenslutning fortæller her om det forudgående politiske arbejde.

Peptalk: Civilsamfundets “superhelte” skal aktiveres i klimakampen

Peptalk: Civilsamfundets “superhelte” skal aktiveres i klimakampen

Spejderlederen, den frivillige fodboldtræner eller arbejdspladsens tillidsrepræsentant er alle mestre i at samarbejde, invitere nye ind i fællesskaber og få ting til at ske. Initiativet 70i30 vil aktivere civilsamfundets ildsjæle på vejen til en grønnere fremtid, siger direktør i DeltagerDanmark, Rune Baastrup. 

Sådan hjælper civilsamfundet den grønne omstilling på vej

Sådan hjælper civilsamfundet den grønne omstilling på vej

Når kriser rammer, trækker civilsamfundet i arbejdstøjet. Derfor er det helt naturligt, at det civile Danmark også går målrettet ind i klimakampen. Men hvad gør man strategisk, for at hjælpe et bæredygtigt mindset på vej, og hvad kan vi gøre her og nu i den nære hverdag? Et nyt katalog fra DeltagerDanmark og Tænketanken Concito giver inspiration. 

Nordea-fonden vil fremover vurdere projekters klimapåvirkning

Nordea-fonden vil fremover vurdere projekters klimapåvirkning

De overordnede uddelingsområder ligger tæt op ad de nuværende, men det tværgående krav om hensyn til især grøn bæredygtighed er nyt. Fonden er i proces med at finde ud af, hvordan den selv skal leve op til de nye skærpede krav, den stiller til ansøgerne