Kommuner investerer i foreningsudvikling

DGI's hovedorganisation har besluttet at indgå endnu flere strategiske samarbejdsaftaler med landets kommuner. Som en udløber af den ambition spirer en tendens frem med professionelle foreningsudviklere finansieret delvist af kommuner. DGI Østjylland fortæller her om deres erfaring med foreningsudviklere.

Har vi de rette varer på hylden? Hvorfor melder de unge sig ud? Og er vi overhovedet synlige nok? 

At være idrætsforening og samlingspunkt for et lokalsamfund rejser en række udfordringer og kræver, at man følger med tiden. Derfor har DGI i en årrække arbejdet på, hvordan idrætsforeninger kan udvikle sig, så de bliver ved med at være vedkommende. Senest har man ansat egentlige foreningsudviklere, der med udgangspunkt i enten en specifik forening eller et område skal styrke det lokale foreningsliv. 

Foreningsudviklerne er kun èn form, et nyt og tættere strategisk samarbejde med landets kommuner kan tage. For DGI har netop meddelt, at man ønsker at arbejde mere strategisk med alle landets kommuner.   

Læs mere her om DGI’s strategi for tættere samarbejde med kommuner 

Win-win for alle parter

Netop arbejdet med at forme og udvikle foreningstilbud har kommuner i landets største byer en stigende interesse i at pleje og præge. Og en ny form for samskabelse mellem kommune, paraplyorganisationen DGI og de lokale foreninger ser i disse år dagens lys, forklarer projektleder med ansvar for foreningsudvikling i DGI Østjylland, Anne Ellegaard Larsen.

“Kommunerne er optagede af særligt udsatte boligområder. De mangler et mellemled, der kan brobygge fra kommunale tiltag over i foreningslivet. For det er ikke alle områder, hvor foreningerne har tilbud, der henvender sig til bredden. Brobygning er derfor en del af kommunens interesse og at understøtte børn og unge til en sundere livsstil er en anden interesse.” 

Men det er ikke kun interessant for kommunerne, at de kan kanalisere såkaldte borgere på kanten ind i et foreningsfællesskab. For DGI er samarbejdet også win-win: 

“Flere foreninger har behov for at blive styrket organisatorisk, og der er områder i Danmark, der mangler et stærkt foreningsliv. Det er vores agenda i det. Vi vil styrke foreningerne, så de kan få flere aktiviteter, gøre dem mere synlige for borgere i lokalområdet og mere robuste ved eksempelvis at få afdelinger til at arbejde mere sammen,” siger Anne Ellegaard Larsen.  

I denne håndbog fra DUF kan du lære mere om foreningsudvikling 

Finpudser stadig konceptet

DGI Østjylland er stadig i gang med at finpudse konceptet med professionelle foreningsudviklere. Hvor de to første ansættelser har rod i én bestemt forening, bevæger man sig nu med kommuner som partner over i at ansætte en foreningsudvikler til at opdyrke og pleje foreningslivet i bestemte geografiske områder. Det er eksempelvis tilfældet med den nyeste ansættelse, der skal operere i bydelen Frydenlund i Aarhus V. Står det til Århus Kommune er man parat til investere i yderligere tre foreningsudviklere.     

“Vi er stadig i den spæde start og vi er ved at finde ud af, hvordan vi styrker organisationen, frivilligheden og fundamentet i foreningerne,” siger Anne Ellegaard Larsen og uddyber nogle af de faldgruber, man forsøger at vige udenom: 

“Foreningsudvikling handler ikke kun om at sætte nye aktiviteter i gang. Foreningsudvikling skal også styrke kernen i en frivillig organisation og gøre den robust i sin egen ret. Det vil vi arbejde mere målrettet på fremover.” 

Udbredt efterspørgsel

At ansatte foreningsudviklere er en spirende tendens ses også i København, hvor kommunen og foreninger er gået sammen om at udvikle det lokale foreningsliv. Derudover oplever DGI Østjylland en stigende interesse fra foreninger, der kan se ideen med at få hjælp til at udvikle foreningen og knytte den tættere sammen med lokalsamfundet. 

Læs mere om det københavnske projekt Byens Puls her

“Flere foreninger bliver opmærksomme på, at de kan ansætte en udvikler. For mange har brug for hjælp til at understøtte alt det, man ikke får gjort, fordi det bliver for tungt for frivillige at stå med alene. Det vil vi gerne hjælpe med gennem vores viden og organisation” siger Anne Ellegaard Larsen. 

Men hvem skal betale lønnen?

Hvordan de økonomiske modeller for foreningsudviklere skal se ud i fremtiden, er også et uafklaret spørgsmål. For hvor DGI Østjylland delvist finansierede de første foreningsudviklere fra en pulje til børn og unge i storbyer, så satser DGI nu mere på partnerskaber.

“Vi ser det ikke som vores rolle at finansiere foreningsudviklere, selvom vi har gjort det i de første tilfælde, men vi vil gerne understøtte foreningen i at søge projektmidler. Samtidig vil vi gerne løfte alt det, vi kan, med vores viden, netværk og relation til foreningerne.” 

Forrige artikel Rollemodeller og life skills er nøglen til positive fællesskaber i GAME Rollemodeller og life skills er nøglen til positive fællesskaber i GAME Næste artikel Du kan se din lokale stemmeseddel på Altinget Du kan se din lokale stemmeseddel på Altinget
Borgerdrevet købmand skal være Feldballes bankende hjerte

Borgerdrevet købmand skal være Feldballes bankende hjerte

Med et unikt forretningskoncept slog købmandsbutikken Kooperativet på Syddjurs dørene op i sensommeren. Coop, lokale mikroproducenter og frivillige kræfter er hovedingredienserne i en ny butiksform, der arbejder for bæredygtighed og et styrket lokalsamfund. 

Sådan laver du en kooperativ virksomhed

Sådan laver du en kooperativ virksomhed

Få en bæredygtig idé, byg et fællesskab og krydr med en god portion optimisme og stædighed: Kooperationen, der er  arbejdsgiver- og interesseorganisation for kooperative og socialøkonomiske virksomheder, fortæller her, hvordan I starter en virksomhed drevet i fællesskab med andre.

Kommuner investerer i foreningsudvikling

Kommuner investerer i foreningsudvikling

DGI's hovedorganisation har besluttet at indgå endnu flere strategiske samarbejdsaftaler med landets kommuner. Som en udløber af den ambition spirer en tendens frem med professionelle foreningsudviklere finansieret delvist af kommuner. DGI Østjylland fortæller her om deres erfaring med foreningsudviklere.

Lær af andelsboligforeningen SABs grønne rejse

Lær af andelsboligforeningen SABs grønne rejse

En køreklar og detaljeret strategi er det vigtigste værktøj for at omstille en boligforening i en bæredygtig retning, mener formand for Sønderborg Andelsboligforening, Vivian Engelbredt.

Boligforeninger: Kom godt i gang med den bæredygtige omstilling

Boligforeninger: Kom godt i gang med den bæredygtige omstilling

Sønderborgs almene boligforeninger er midt i processen med at omstille deres boligmasse til en mere energivenlig og bæredygtig version. Her deler Torben Esbensen, rådgivende ingeniør bag projektet, ud af erfaringer og giver råd til, hvordan din boligforening kan følge det grønne fodspor.

Trækker det op til uvejr? Sådan bremser du en ulmende mediestorm

Trækker det op til uvejr? Sådan bremser du en ulmende mediestorm

Som organisation i civilsamfundet lever man i høj grad af sin egen troværdighed, og en alvorlig mediesag kan koste både medlemmer og samarbejdspartnere. Bliv klogere på mediestorme, og hvordan du bedst bremser en krise, inden den gør stor skade.

Når stormen brager: Her er din tjekliste

Når stormen brager: Her er din tjekliste

Når en mediestorm rammer, står din organisation i en alarmsituation, der kræver øjeblikkelig handling. Her har du kommunikationsekspert Henrik Kragelunds tjekliste til, hvordan du hurtigt kommer på den anden side af krisen.

Guide: Sæt aftryk på kommunalpolitikken

Guide: Sæt aftryk på kommunalpolitikken

Civilsamfundsorganisationer har et uudnyttet spillerum, og med kommunalvalget lige rundt om hjørnet, kan det give god mening at arbejde med at få mere indflydelse på den lokalpolitiske dagsorden. Det siger Maria Steno, medforfatter til bogen 'Lokal Lobbyisme'.

Skab lokale forandringer: Lær af naturelskerne i Furesø

Skab lokale forandringer: Lær af naturelskerne i Furesø

Man kan tage ved lære af Danmarks Naturfredningsforening i Furesø, når det kommer til at arbejde lokalpolitisk. De har i samarbejde med lokale ildsjæle og Furesø Kommune startet initiativet Vilde haver, som skal sikre mere biodiversitet.