Trygfonden kaster redningskrans til sociale virksomheder i knibe

LÅNEGARANTI: Med en lånegaranti på 20 millioner kroner spænder Trygfonden et sikkerhedsnet ud under kriseramte sociale virksomheder. Det vil forhindre konkurser, men branchen har stadig brug for hjælp fra staten, mener Selveje Danmark. 

Sociale virksomheder, der er ved at bukke under for coronakrisen, får nu en hjælpende hånd. Trygfonden har afsat 20 millioner kroner til akut krisehjælp til virksomheder, der ikke er omfattet af regeringens hjælpepakker.

"Som en almennyttig aktør føler vi en forpligtelse til at hjælpe til, hvor vi kan, i den fuldstændig ekstraordinære situation, vi står i. Og vi kan se, at en gruppe virksomheder, hvis forretningsmodel bygger på at tage et socialt ansvar, er under pres," siger den administrerende direktør for Tryghedsgruppen, Rie Odsbjerg Werner.

Puljen er tiltænkt sociale virksomheder, som er røget ud i likviditetsproblemer, for eksempel fordi de ikke kan sælge deres varer eller ydelser, mens aktiviteten i Danmark er sat på standby. De kan få et sikkerhedsnet i form af en lånegaranti, der gør det lettere at få et lån i virksomhedens pengeinstitut.

"Hvis de bliver mødt af en bekymring fra banken, vil vi kunne fjerne en del af bankens risiko ved at garantere for 80 procent af lånet og dermed få dialogen til at flyde lidt lettere," siger Rie Odsbjerg Werner.

Hun forventer, at de fleste af garantierne vil være i størrelsesordenen 100.000 til 500.000 kroner. Men der vil i konkrete tilfælde være mulighed for større garantier.

Konkurser rammer dobbelt hårdt
Hjælpepakken er konstrueret i samarbejde med Den Sociale Kapitalfond, som i forvejen arbejder tæt sammen med sociale virksomheder. Og direktør i kapitalfonden, Claus Bjørn Billehøj, understreger, at det har store konsekvenser for samfundet, hvis virksomheder af denne type bukker under for krisen.

"Det har en særlig stor konsekvens, hvis sociale virksomheder bliver nødt til at dreje nøglen om, fordi det både rammer de socialt udsatte, der mister deres job i virksomhederne, og virksomhedsejerne selv," siger Claus Bjørn Billehøj.

Han påpeger, at det ikke kun er et problem på kort, men også på langt sigt, fordi de sociale virksomheder yder et væsentligt bidrag til at løse nogle af de problemer, samfundets mest sårbare borgere står med.

Hjælp til sårbare virksomheder
Og det er Jon Krog enig i. Han er direktør i Selveje Danmark, der er brancheorganisation for en del socialøkonomiske virksomheder.  

"Det er virkelig glædeligt, at Trygfonden kommer en branche til undsætning, som vi risikerer at miste under denne krise," siger han.

Han peger på, at mange socialøkonomiske virksomheder er særligt økonomisk sårbare. Som værdibårne organisationer bruger de størsteparten af deres overskud på at opfylde deres formål. Derfor opbygger de kun begrænset egenkapital. Og det betyder, at de ikke er særligt robuste.

"Herudover er det ikke nødvendigvis en vanvittig god forretning at arbejde med de udfordringer, de gør. Det kan være en daglig kamp at sikre overlevelsen," siger Jon Krog.

Lån skal betales tilbage
I brancheorganisationen Kooperationen glæder direktør Susanne Westhausen sig også over håndsrækningen fra Trygfonden. Men hun påpeger, at der er tale om et lån, som kan hjælpe en virksomhed igennem en akut krise, men som skal betales tilbage bagefter.

"Det er en udfordring for socialøkonomiske virksomheder at skulle hente mere ind på deres dækningsbidrag, end de i forvejen gør. Det er svært at få et overhead, når man har det offentlige som kunder. De risikerer at skulle skubbe en gæld foran sig rigtig længe," siger Susanne Westhausen.

Til det siger Rie Odsbjerg Werner, at man i Trygfonden er kommet frem til, at lånegarantierne er den bedste måde at hjælpe på.

"Det er en akut krisehjælp, som giver virksomhederne en håndsrækning til at komme over på den anden side," siger hun.

Regeringen bør træde i karakter
I Selveje Danmark mener Jon Krog, at krisehjælpen fra Trygfonden vil redde socialøkonomiske virksomheder fra at gå konkurs. Men målet burde ikke bare være at holde liv i branchen, mener han. Derfor opfordrer han til en statslig hjælpepakke, der er særligt målrettet de socialøkonomiske virksomheder.

"Jeg ville ønske, at regeringen vil træde i karakter og se det potentiale, de socialøkonomiske virksomheder indeholder. At vi som samfund her har nogle organisationer, som vi ikke har råd til at miste. Det potentiale skal vi ikke bare holde liv i – det skal vi udvikle," siger han og tilføjer:

"De arbejder med nogle af de mest sårbare grupper. Og lur mig, om der ikke også er behov for det på den anden side af krisen.

Forrige artikel Partier enige om økonomisk håndsrækning til hjemløse Partier enige om økonomisk håndsrækning til hjemløse Næste artikel Løsninger: Sådan støtter kommuner foreningslivet under coronakrisen Løsninger: Sådan støtter kommuner foreningslivet under coronakrisen
Gode råd: Lær af Dansk Røde Kors’ indsats under coronakrisen

Gode råd: Lær af Dansk Røde Kors’ indsats under coronakrisen

EN HJÆLPENDE HÅND: At lave informationskampagne eller drive egentlige sygehuse og sundhedsklinikker i udviklingslande er ikke noget, man bare lige gør. Og slet ikke når en krise raser. Her fortæller Dansk Røde Kors om at navigere i en verdensomspændende pandemi og giver gode råd, hvis du vil gøre en forskel ude i verden.

Sådan faciliterer du det gode virtuelle møde

Sådan faciliterer du det gode virtuelle møde

MØDELEDELSE: Møderne er rykket online, og tekniske vanskeligheder og sociale barrierer skal håndteres rundtom i det civile Danmark. Civilsamfundets Videnscenter har derfor bedt en professionel mødeledeler om hans bedste bud på god virtuel mødeledelse i en coronatid. Så hæng på, og bliv dus med alt fra energizers til break-outs og dyk ned i den store guide om virtuelle møder.

Sådan holder Aalborg Kommune hånden under sit foreningsliv

Sådan holder Aalborg Kommune hånden under sit foreningsliv

BEST PRACTICE: Forvaltningen i Aalborg Kommune fik hurtigt politisk opbakning til at komme økonomisk trængte foreninger og ngo’er til hjælp under coronakrisen. Lær her af, hvordan Aalborg Kommune tackler de udfordringer, covid-19 har medført for civilsamfundet.

Få dit ugentlige overblik over genåbning og corona-hjælp til civilsamfundet her

Få dit ugentlige overblik over genåbning og corona-hjælp til civilsamfundet her

OPDATERET GUIDE: Danmark åbner langsomt og gradvist. Men til en virkelighed, der fortsat ser anderledes ud end før, og som stadig udfordrer civilsamfundet på blandt andet økonomi. Her samler vi løbende gode svar og nyttige links, der kan hjælpe din organisation gennem coronakrisen. Guiden er senest opdateret 19. maj. 

Dansk Blindesamfund ringer til 7.000 medlemmer: “De skal vide, vi er der for dem”

Dansk Blindesamfund ringer til 7.000 medlemmer: “De skal vide, vi er der for dem”

DINGELING: Da Mette Frederiksen 11. marts lukkede Danmark ned, besluttede Dansk Blindesamfund at ringe til samtlige 7.000 medlemmer for at høre, hvad organisationen kunne gøre for dem. "De her samtaler er så værdifulde, at det er svært at sætte ord på," fortæller en regionskonsulent. Her er Dansk Blindesamfunds lavpraktiske håndtering af coronakrisen.

Lær for Livet: Udsatte børn får ekstra skolehjælp under coronakrisen

Lær for Livet: Udsatte børn får ekstra skolehjælp under coronakrisen

NYTÆNKNING: Når skoler lukkes som følge af coronakrisen, rammer det udsatte og anbragte børn hårdest. Med telefoniske livliner, bogpakker og en faglig styrkelse af de mentorer, der løbende følger børnene, har Læringsprogrammet Lær for Livet sat alle sejl til for at bevare kontakten og styrke skolegangen for alle børn og unge i programmet.

Trygfonden kaster redningskrans til sociale virksomheder i knibe

Trygfonden kaster redningskrans til sociale virksomheder i knibe

LÅNEGARANTI: Med en lånegaranti på 20 millioner kroner spænder Trygfonden et sikkerhedsnet ud under kriseramte sociale virksomheder. Det vil forhindre konkurser, men branchen har stadig brug for hjælp fra staten, mener Selveje Danmark. 

Ungdomstilbuddet KBH+ holder åbent, selvom dørene er låst

Ungdomstilbuddet KBH+ holder åbent, selvom dørene er låst

INSPIRATION: Med live-yoga, fjernundervisning i musikredigering samt indkøb og uddeling af store mængder hackysacks forsøger ungdomstilbuddet Askovfonden KBH+ at række ud til sin målgruppe under coronakrisen. På de virtuelle mødesteder bliver det hurtigt tydeligt, om det, du gør, virker eller ej, siger direktør Stine Hamburger.

Oxfam Ibis går live 1. maj

Oxfam Ibis går live 1. maj

INSPIRATION: Fælledparken i København bliver underlig tom, når kalenderen viser 1. maj. Men Oxfam Ibis har besluttet at holde fast i den gamle tradition om at mødes og fejre den internationale kampdag. Denne gang via telefoner, tablets og computere.