Trygfonden kaster redningskrans til sociale virksomheder i knibe

LÅNEGARANTI: Med en lånegaranti på 20 millioner kroner spænder Trygfonden et sikkerhedsnet ud under kriseramte sociale virksomheder. Det vil forhindre konkurser, men branchen har stadig brug for hjælp fra staten, mener Selveje Danmark. 

Trygfonden afsætter 20 millioner kroner til nødstedte socialøkonomiske virksomheder. 
Trygfonden afsætter 20 millioner kroner til nødstedte socialøkonomiske virksomheder. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

Sociale virksomheder, der er ved at bukke under for coronakrisen, får nu en hjælpende hånd. Trygfonden har afsat 20 millioner kroner til akut krisehjælp til virksomheder, der ikke er omfattet af regeringens hjælpepakker.

"Som en almennyttig aktør føler vi en forpligtelse til at hjælpe til, hvor vi kan, i den fuldstændig ekstraordinære situation, vi står i. Og vi kan se, at en gruppe virksomheder, hvis forretningsmodel bygger på at tage et socialt ansvar, er under pres," siger den administrerende direktør for Tryghedsgruppen, Rie Odsbjerg Werner.

Puljen er tiltænkt sociale virksomheder, som er røget ud i likviditetsproblemer, for eksempel fordi de ikke kan sælge deres varer eller ydelser, mens aktiviteten i Danmark er sat på standby. De kan få et sikkerhedsnet i form af en lånegaranti, der gør det lettere at få et lån i virksomhedens pengeinstitut.

"Hvis de bliver mødt af en bekymring fra banken, vil vi kunne fjerne en del af bankens risiko ved at garantere for 80 procent af lånet og dermed få dialogen til at flyde lidt lettere," siger Rie Odsbjerg Werner.

Hun forventer, at de fleste af garantierne vil være i størrelsesordenen 100.000 til 500.000 kroner. Men der vil i konkrete tilfælde være mulighed for større garantier.

Konkurser rammer dobbelt hårdt
Hjælpepakken er konstrueret i samarbejde med Den Sociale Kapitalfond, som i forvejen arbejder tæt sammen med sociale virksomheder. Og direktør i kapitalfonden, Claus Bjørn Billehøj, understreger, at det har store konsekvenser for samfundet, hvis virksomheder af denne type bukker under for krisen.

"Det har en særlig stor konsekvens, hvis sociale virksomheder bliver nødt til at dreje nøglen om, fordi det både rammer de socialt udsatte, der mister deres job i virksomhederne, og virksomhedsejerne selv," siger Claus Bjørn Billehøj.

Han påpeger, at det ikke kun er et problem på kort, men også på langt sigt, fordi de sociale virksomheder yder et væsentligt bidrag til at løse nogle af de problemer, samfundets mest sårbare borgere står med.

Hjælp til sårbare virksomheder
Og det er Jon Krog enig i. Han er direktør i Selveje Danmark, der er brancheorganisation for en del socialøkonomiske virksomheder.  

"Det er virkelig glædeligt, at Trygfonden kommer en branche til undsætning, som vi risikerer at miste under denne krise," siger han.

Han peger på, at mange socialøkonomiske virksomheder er særligt økonomisk sårbare. Som værdibårne organisationer bruger de størsteparten af deres overskud på at opfylde deres formål. Derfor opbygger de kun begrænset egenkapital. Og det betyder, at de ikke er særligt robuste.

"Herudover er det ikke nødvendigvis en vanvittig god forretning at arbejde med de udfordringer, de gør. Det kan være en daglig kamp at sikre overlevelsen," siger Jon Krog.

Lån skal betales tilbage
I brancheorganisationen Kooperationen glæder direktør Susanne Westhausen sig også over håndsrækningen fra Trygfonden. Men hun påpeger, at der er tale om et lån, som kan hjælpe en virksomhed igennem en akut krise, men som skal betales tilbage bagefter.

"Det er en udfordring for socialøkonomiske virksomheder at skulle hente mere ind på deres dækningsbidrag, end de i forvejen gør. Det er svært at få et overhead, når man har det offentlige som kunder. De risikerer at skulle skubbe en gæld foran sig rigtig længe," siger Susanne Westhausen.

Til det siger Rie Odsbjerg Werner, at man i Trygfonden er kommet frem til, at lånegarantierne er den bedste måde at hjælpe på.

"Det er en akut krisehjælp, som giver virksomhederne en håndsrækning til at komme over på den anden side," siger hun.

Regeringen bør træde i karakter
I Selveje Danmark mener Jon Krog, at krisehjælpen fra Trygfonden vil redde socialøkonomiske virksomheder fra at gå konkurs. Men målet burde ikke bare være at holde liv i branchen, mener han. Derfor opfordrer han til en statslig hjælpepakke, der er særligt målrettet de socialøkonomiske virksomheder.

"Jeg ville ønske, at regeringen vil træde i karakter og se det potentiale, de socialøkonomiske virksomheder indeholder. At vi som samfund her har nogle organisationer, som vi ikke har råd til at miste. Det potentiale skal vi ikke bare holde liv i – det skal vi udvikle," siger han og tilføjer:

"De arbejder med nogle af de mest sårbare grupper. Og lur mig, om der ikke også er behov for det på den anden side af krisen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Bjørn Billehøj

Partner, Mobilize Strategy Consulting
cand.scient i kulturgeografi (Københavns Uni. 1999)

Jon Krog

Branchedirektør, Selveje Danmark, Dansk Erhverv
cand.jur. (Københavns Uni. 1996), diplomleder (Danmarks Forvaltningshøjskole. 2009), MPA (CBS, 2016)

Rie Odsbjerg Werner

Adm. direktør, TryghedsGruppen, næstformand for Fondenes Videnscenter
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2005), MBA Bruxelles 2010









0:000:00