Dagens overblik: Med otte nye tiltag vil Nick Hækkerup sænke sagsbehandligstiderne i straffesager

NYHEDSOVERBLIK: Danmark støtter Kina med ulandsmidler på godt 250 millioner kroner. Justitsminister Nick Hækkerup (S) har flere tiltag i ærmet for at komme lange sagsbehandlingstider i straffesager, hvor tiltalte bliver væk, til livs. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Nicole Sander Bertelsen

God formiddag og velkommen til et kort nyhedsoverblik på denne frostklare første dag i skolernes vinterferie.

Nick Hækkerup vil sikre hurtigere afgørelser i straffesager
Vi lægger ud med en historie om, at justitsminister Nick Hækkerup (S) står klar med otte forslag for at sikre en mere effektiv rettergang i straffesager, hvor tiltalte bliver væk. Men tiltagene møder kritik fra flere sider.

Han sender nu et lovudkast i høring, med otte konkrete initiativer, der skal sikre hurtigere afgørelse i straffesager ved danske domstole.

Ifølge ministeren er det et problem, at sagerne samlet set snegler sig frem – i mange tilfælde fordi de tiltalte bliver væk. Sagsbehandlingstiden i straffelovssager – fra anmeldelse til rettens afgørelse – er i gennemsnit 280 dage, viser Justitsministeriets seneste opgørelse, skriver Berlinske i dag.

Nogle af tiltagene går på, at den sigtede skal skaffe dokumentation for, hvis han eller hun udebliver på grund af sygdom. Ligeledes er der lagt op til, at en udeblivelse kan betyde, at den tiltalte bliver trukket i offentlige ydelser. Men det er kritisabelt mener formanden for Landsforeningen af Forsvarsadvokater, Kristian Mølgaard.

"Det højner ikke min respekt for retsvæsenet," siger Kristian Mølgaard til Berlingske. Han peger på, at det i forvejen kræver dokumentation at blive væk fra et retsmøde, men at det ofte ikke kan lade sig gøre at skaffe dokumentationen, før retsmødet går i gang, som regeringen lægger op til.

Danmark støtter Kina med ulandsmidler
Danmark har ulandsprojekter for godt 250 millioner kroner. Det skriver Jyllands-Posten.

Hovedparten af pengene, knap 190 millioner kroner, går til samarbejde mellem danske og kinesiske sektorer, for eksempel på energiområdet, mens resten af pengene går til at arbejde med menneskerettigheder.

Støtten kritiseres, og både Konservative og Dansk Folkeparti vil afskaffe støtten, når den nye bistandsstrategi skal forhandles til foråret.

"Står det til mig, så skal de ikke have en krone," siger udviklingsordfører Alex Ahrendtsen (DF) til Jyllands-Posten. Ordføreren mener, at Kina godt kan betale selv.

De to partier har kaldt udviklingsminister Flemming Møller Mortensen i samråd om sagen.

Pensionsmilliarderne ruller ind i statskassen
Skatten på danskernes pensionsafkast ser ud til at runde 40 milliarder kroner i 2020 – det er dobbelt så meget, som Finansministeriet forventede i december, det skriver Børsen her til morgen.

De fire største danske pensionskasser har betalt lidt over 25 milliarder kroner i pensionsafkastskat, som også bliver kaldt PAL-skat.

Det er 6,1 milliard mere end finansministeren forventede i december 2020.

"Pengene fra pensionsafkastskatten vælter ind i statskassen i et omfang, som overgår finansministeriets forventninger, og min vurdering er, at det samlede beløb, der kommer ind i pensionsafkastskat i statskassen, lander lige under 40 mia. kr." siger Troels Kromand Danielsen, der er cheføkonom i Nykredit til Børsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00