Analyse af 
Peter Hesseldahl

Analyse: Vi er i et våbenkapløb om at hacke mennesker

”Man behøver ikke at sende soldater ind for at erobre et land. Man behøver ikke tanks og våben for at kontrollere det, hvis man har alle data om indbyggerne i et land,” sagde den israelske historieprofessor og forfatter Yuval Noah Harari til en propfyldt sal ved Davos-mødet for nogle dage siden.

Foto: Denis Balibouse/Ritzau Scanpix
Peter Hesseldahl

”Forestil dig en situation om tyve år, hvor nogen i Beijing eller San Francisco kender hele den seksuelle og medicinske historie for alle politikere, journalister og dommere i et land som Brasilien.”

”Eller at man kender hele den personlige historie for den næste kandidat til den amerikanske højesteret. De kender dine psykiske svagheder. De ved, hvad du gjorde, da du var 20 år. Alt det der … Er det så stadig et frit land, eller er det en datakoloni?” spørger Harari.

Yuval Noah Harari er kendt for sine bestsellere ’Sapiens’ og den yderst tankevækkende ’Homo Deus’, hvor han forudser og beskriver, hvordan bioteknologi og kunstig intelligens tilsammen vil føre til, at mennesket deler sig i en ny art, en slags overmennesker, der har magt over data og adgang til at bruge avanceret bioteknologi til at forbedre deres egen tænkning og sundhed.

Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00