Dansk Erhverv: Vi har ikke råd til at lade være med at bruge digital fakturering

DEBAT: Manuel fakturering er at kaste guld på gaden. Vi skal etablere et offentlig-privat partnerskab, som skal fremme digital fakturering i Danmark, skriver Frederikke Rosendal Egede Saabye.

Af Frederikke Rosendal Egede Saabye
Chefkonsulent, Dansk Erhverv

Bogføring. Bare ordet får de fleste virksomhedsejer til at blive trætte i blikket – og med god grund.

For det var ikke udsigten til papirnusseri, der fik en til at starte virksomhed.

Bogføring giver ikke værdi, men stjæler kostbar tid.

Sådan er virkeligheden for rigtig mange, men sådan behøver det ikke at være.

Spar penge med digitale fakturaer
Mange af de manuelle processer kan nemlig automatiseres, og det kan spare både tid og penge. Ifølge Nationalbankens betalingsråd koster de manuelle processer årligt danske virksomheder op imod 3,5 milliarder kroner.

Alt det kræver er et digitalt regnskabsprogram, som kan sende og modtage elektroniske fakturaer – det kan de fleste – og de koster ofte en promille af, hvad en ny varevogn koster.

Automatiserede bogføringsprocesser vil også give mere opdateret data om virksomhedens økonomi og kan hjælpe virksomhedsejere til at træffe datadreven beslutninger om virksomhedens fremtid.

Øget automatisering af bogføringsprocessen kræver dog at erhvervslivet bliver bedre til at bruge elektroniske fakturaer. Og her taler vi ikke om pdf’er vedhæftet i mails – de er i bedste fald en halv digitalisering, som alligevel kræver indtastninger som koster tid og fejl.

Vi taler om ægte digitale fakturaer sendt fra økonomisystem til økonomisystem.

Desværre benytter de færreste danske virksomheder sig af elektroniske fakturaer, når de handler med hinanden. Og det er synd og skam for der er mange penge at spare.

Faktisk har Nationalbankens betalingsråd vurderet, at bilagshåndtering, fakturering m.v. årligt koster danske virksomheder 3,5 milliarder kroner i tid og ressourcer.

Lav efterspørgsel fra virksomhederne
Hvis der er så store gevinster at hente, hvorfor er der så ikke flere virksomheder der sender og modtager elektroniske fakturaer?

Mit bedste bud er, at selv om det har været lovpligtigt at sende elektroniske fakturaer til det offentlige siden 2005, så er der meget få virksomheder, der efterspørger elektroniske fakturaer fra deres samhandelspartnere.

Det skyldes, at der ikke er nogle fordele ved at sende og modtage elektroniske fakturaer, når ingen andre virksomheder gør det. Det er hønen og ægget.

Der er stor værdi at hente for hele erhvervslivet, men ingen enkelt virksomhed kan løfte opgaven alene.

Sæt skub i udviklingen
Modsat Danmark er det i Finland op imod 75 procent af alle virksomheder, der sender og modtager elektroniske fakturaer. Den finske succes skyldes især etableringen af eInvoice Forum som er et offentlig-privat partnerskab, der samler relevante aktører på området.

Dansk Erhverv mener, at tiden er inde til at tage skeen i den anden hånd. Vi har simpelthen ikke råd til at lade være. Vi kaster guld på gaden.

Vi foreslår derfor, at regeringen etablerer et offentlig-privat partnerskab, som skal fremme digital fakturering i Danmark. Her kan vi med fordel skele til finske model, som tydeligt har sat skub i tingene.

Et partnerskab vil sikre, at de relevante parter i markedet arbejder i samme retning og tager ansvar, det afhjælper de fjerne blikke, og tænde lys i øjnene for virksomhedsejere der kan fokusere på deres forretning.

Forrige artikel Dansk IT: Udbudssystemet fejler - og det kan koste Danmarks digitale topplads Dansk IT: Udbudssystemet fejler - og det kan koste Danmarks digitale topplads Næste artikel Debat: Tech-ambassadøren skal kæmpe for regulering af tech-giganternes magt Debat: Tech-ambassadøren skal kæmpe for regulering af tech-giganternes magt