Debat

Dansk Erhverv: Vi skal opprioritere bekæmpelse af nettets ulovlige indhold

DEBAT: Mange streamer musik, film og serier ulovligt på nettet. Det skal bekæmpes, og Bagmandspolitiets indsats bør opprioriteres, mener Dansk Erhverv.

Trods flere velfungerende streamingtjenester bliver der stadig downloaded digitalt indhold på ulovlig vis i Danmark, skriver Charlotte Enevoldsen.
Trods flere velfungerende streamingtjenester bliver der stadig downloaded digitalt indhold på ulovlig vis i Danmark, skriver Charlotte Enevoldsen.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Charlotte Enevoldsen
Fagchef for medier og kreative erhverv, Dansk Erhverv

Den mørke og kolde tid er over os, og det er højsæson for at smække benene op på sofaen og hygge sig med film og serier.

Vi kan glæde os over, at det aldrig har været lettere at få adgang til kulturelt indhold hjemme i stuen.

Der findes et stort udbud af velfungerende streaming- og downloadtjenester med indhold til enhver smag, lige fra musik, film og serier til bøger, spil og sport. Men der er også en bagside af medaljen.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Der bliver stadig streamet og downloadet digitalt indhold på ulovlig vis i Danmark. 

Det rammer rettighedshavere
Desværre. For det ulovlige forbrug er et stort problem.

De mange ulovlige hjemmesider er ofte et resultat af organiseret kriminalitet, hvor det er vanskeligt at nå frem til bagmændene. 

Charlotte Enevoldsen
Fagchef for medier og kreative erhverv, Dansk Erhverv

Ikke kun for de kunstnere, producenter og andre rettighedshavere, som går glip af indtægter, men også for de mange danskere, som bryder loven, og som samtidig har en øget risiko for at få virus på computeren eller få misbrugt visakortet.

Dansk Erhvervs analyse ”Ulovlig streaming og download i Danmark i 2020” viser, at mere end hver tiende forbruger i løbet af 12 måneder har foretaget ulovligt download eller streaming af digitalt indhold, og blandt de 18-29-årige er det fire ud af ti.

Det går særligt ud over film og serier, men også musik og bøger forbruges ulovligt på nettet. 

Opprioriter politiets indsats
De mange ulovlige hjemmesider er ofte et resultat af organiseret kriminalitet, hvor det er vanskeligt at nå frem til bagmændene.

Takket været den specialiserede og dedikerede IP-taskforce, som i 2018 blev oprettet hos SØIK (Bagmandspolitiet), bliver flere og flere sager dog opklaret.

Retten i Roskilde behandler p.t. en sag mod en 64-årig dansker, som er tiltalt for at være involveret i et internationalt netværk af tv-pirater. Bagmandspolitiet har rejst krav om fængsel og konfiskation af 2,3 millioner kroner.

Læs også

I slutningen af september blev en 38-årig idømt betinget fængselsstraf for at have guidet brugere til at benytte den ulovlige streamingtjeneste Popcorn Time, som en 41-årig dansker tidligere på året blev idømt seks måneders betinget fængsel for at udbrede.

Tekniske kompetencer og hurtig sagsbehandling er alfa og omega, og Dansk Erhverv opfordrer til en opprioritering af IP-taskforcen, så vi kan nå endnu længere med at lægge en dæmper på ulovlighederne.

Hele 44 procent af de adspurgte i Dansk Erhvervs analyse bakker op om flere ressourcer til politiets efterforskning af sager, hvor hjemmesider tilbyder ulovligt indhold.

Guide forbrugerne i lovlig retning
Det er dog ikke nok at gå efter bagmændene. Vi skal også hjælpe forbrugerne til at træffe de sikre valg.

Vores analyse viser, at fire ud af ti forbrugere ønsker hjælp til at vurdere om en download- eller streamingtjeneste er lovlig eller ulovlig.

Det kan der være god grund til, for mange af de ulovlige sider er professionelt udført, så man skal være meget opmærksom for at spotte, at de ikke har rent mel i posen.

Derfor er det vigtigt med myndighedernes opbakning til kampagner og andre virkemidler, der kan guide forbrugerne direkte fra sofaen og ind på de lovlige tjenester.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Charlotte Enevoldsen

Vicedirektør, Producentforeningen
cand.scient.pol. (Københavns Uni.)

0:000:00