Analyse af 
Peter Hesseldahl

Deep fake-video kan være et værktøj – eller et våben

ANALYSE. En deep fake er en video, der viser noget, som aldrig er foregået i virkeligheden, men ligner til forveksling. Der er bekymring over, at de stadig bedre programmer til at forfalske video kan underminere tilliden til medierne og føre til politiske kriser. Men er verden ikke allerede så digital, at det dårlig nok giver mening at skelne mellem ”virkelig” og ”kunstig”?

Foto: Synthesia
Peter Hesseldahl

Det var billedet af prins Andrew med armen rundt om en mindreårig pige, der beseglede hans skæbne. Vi har allesammen set det lidt udvaskede foto af de to. I baggrunden står Ghislaine Maxwell, der nu er anklaget for at have organiseret en jævn strøm af unge piger til milliardæren Jeffrey Epstein. Billedet er stort set så klart et bevis på, at prinsen var del af Epstiens seksuelle affærer, som man kunne ønske. 

I et interview med BBC hævder prins Andrew selv, at billedet er falsk: ”Jeg kan kende mig selv, men om det er min hånd … Jeg har ingen erindring om, at det foto nogensinde er blevet taget. Man kan ikke bevise, om det er fake, for det er et foto af et foto af et foto.” 

Pointen her er ikke at afgøre, om det var prins Andrews hånd eller ej, men at påpege, hvor stor betydning et kompromitterende foto kan have. For hvad nu, hvis billedet faktisk er fake?

Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00