DF revser ministersvar om it-skandale

IT: Region Sjælland har længe oplevet store problemer med deres hospitalers it-system, NASA. Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) mener, at problemet hører til på regionens eget bord. Dansk Folkeparti kritiserer ministeren og kalder på handling.
Dansk Folkeparti kritiserer sundhedsminister Nick Hækkerup (S) for at løbe fra sit ansvar i forbindelse med Region Sjællands it-problemer. "Hvis vi vil have it-systemer, der fungerer, så er det ikke godt nok bare at lægge ansvaret over på regionerne," siger partiets sundhedsordfører Liselott Blixt blandt andet.
Dansk Folkeparti kritiserer sundhedsminister Nick Hækkerup (S) for at løbe fra sit ansvar i forbindelse med Region Sjællands it-problemer. "Hvis vi vil have it-systemer, der fungerer, så er det ikke godt nok bare at lægge ansvaret over på regionerne," siger partiets sundhedsordfører Liselott Blixt blandt andet.Foto: ft.dk
Tyson W. Lyall
Fakta

IBM implementerede i sommeren 2013 det Oracle-baserede økonomi-, indkøbs- og lagersystem NASA for Region Sjælland. Regionen skriver selv i et notat om systemet (se link), at fejl har gjort det svært at gennemføre normale driftsopgaver, "både med at betale fakturaer til leverandørerne, udsende fakturaer til debitorer, samt bestille og udlevere varer til afdelingerne".

Region Sjælland betaler 85 millioner kroner for at få etableret og drevet systemet i fire år. 


Kilde: Region Sjælland
Regionerne skal ikke stå alene med deres it-problemer. Det mener Dansk Folkeparti, der kritiserer sundhedsminister Nick Hækkerups manglende handling på området.

Kritikken kommer, efter Region Sjælland i snart et år har oplevet store problemer med deres it-system, NASA, der blandt andet skal effektivisere økonomi- og lagerstyring på hospitaler i regionen. Problemerne har medført, at ambulancers benzinkort er blevet spærret, ligesom leverancer af udstyr til læger og sygeplejersker blandt andet er udeblevet.

Dansk Folkeparti bad derfor tidligere på året sundhedsministeren redegøre for, hvordan han vil dæmme op for lignende episoder i fremtiden. Ministerens svar lyder imidlertid, at den slags er helt op til regionerne selv (se svaret her). Et klart udtryk for ansvarsforflygtigelse, mener DF's sundhedsordfører Liselott Blixt.

"Hvis vi vil have it-systemer, der fungerer, så er det ikke godt nok bare at lægge ansvaret over på regionerne. Ministeren burde være med til at indsamle erfaringer på tværs af regionerne, gå i dialog med dem om bedre løsninger, om økonomi osv. Der er for få, der bekymrer sig om denne her problematik," siger hun.

Dokumentation
Sådan spurgte Dansk Folkepartis Liselott Blixt, og sådan svarede sundhedsminister Nick Hækkerup:

Spørgsmål: Ministeren bedes redegøre for, hvordan man vil undgå lignende hændelser i fremtiden? Der henvises til Ekstra Bladets artikel: "Elendigt it-system kan koste liv på sygehuse" af 26. januar 2014".

Svar: Opgave- og ansvarsfordelingen vedrørende it i sundhedsvæsenet indebærer, at det er regionernes ansvar at indkøbe, implementere og drive de it-systemer, som anvendes på sygehusene. Dette gælder også det it-system til brug for indkøb, økonomi- og lagerstyring, som omtales i den nævnte artikel.


Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00