Digital omstilling kræver mere it-parate ledere

KOMPETENCELØFT: Regeringen vil speede den digitale proces i den offentlige sektor op. Men hvis ambitionen skal realiseres, kræver det at også det øvre ledelseslag får de digitale arbejdshandsker på.

En minister fra hver af regeringens tre partier stillede sig tirsdag op for at lancere de foreløbige byggesten i regeringens bud på at forny og innovere den offentlige sektor.
En minister fra hver af regeringens tre partier stillede sig tirsdag op for at lancere de foreløbige byggesten i regeringens bud på at forny og innovere den offentlige sektor.Foto: Jens Astrup/Scanpix
Sine Riis Lund

Du er som leder nødt til at være tættere på nogle af de strategiske projekter og ikke kun sidde i en styregruppe og læse afvigerrapporter og lignende.

Ejvind Jørgensen
Formand for tænketank om digital ledelse

Danmark skal være bedre til at udnytte de teknologiske muligheder på tværs af den offentlige sektor.

Det er et af de fire centrale spor i regeringens nye såkaldte sammenhængsreform.

Pernille Kræmmergaard er både direktør for sit eget firma, professor ved Aalborg Universitet og ekstern evaluator på Rigsrevisionens beretninger, efter de er offentliggjorte.
Pernille Kræmmergaard er både direktør for sit eget firma, professor ved Aalborg Universitet og ekstern evaluator på Rigsrevisionens beretninger, efter de er offentliggjorte. Foto: Digitaliseringsinstituttet

“Hvis vi både skal køre længere på literen og leve op til borgernes og virksomhedernes forventninger til en bedre og mere fleksibel service, så skal vi blive langt bedre til at bruge nye teknologier og redskaber,” kundgjorde erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) således da regeringen tirsdag fremlagde reformen i Finansministeriets Rentekammer.

Dokumentation

Det digitale spor i regeringens sammenhængsreform
Sporet indeholder bl.a. følgende initiativer:

  • Regeringen vil igangsætte et arbejde der skal pege på hvordan nye teknologier som kunstig intelligens, robotteknologi og machine learning kan udnyttes bedst muligt i offentlige organisationer.
  • Frem mod 2020 vil regeringen sammen med KL og Danske Regioner søge at øge ambitionerne for landsdækkende udbredelse af veldokumenterede digitale velfærdsløsninger.
  • Mere digitaliseringsklar lovgivning, bedre dataanvendelse og nye teknologier skal give hurtigere afgørelser til borgerne, større gennemsigtighed og mere effektiv sagsbehanding. Regeringen vil igangsætte et arbejde med at gennemgå de store ydelsesområder, f.eks. boligstøtte og folkepension, for at øge automatiseringen af den offentlige administration.
  • Regeringen vil igangsætte et arbejde der skal skabe en mere smidig, transparent og effektiv regulering af datadeling mellem myndigheder. Herudover vil regeringen fremme en fælles it-arkitektur som gør det mere sikkert og effektivt at dele offentlige data.
  • Regeringen vil i løbet af 2017 lancere en national strategi for cyber- og informationssikkerhed for 2017-2020.
  • Regeringen vil lancere en plan for offentlig service i en digital tidsalder, der skal understøtte en sammenhængende, genkendelig og brugerorienteret service på tværs af kanaler og myndigheder.
  • Regeringen vil tage initiativ til at styrke arbejdet med nudging i den offentlige sektor.
  • Regeringen vil etablere en enhed der systematisk skal arbejde med benchmarking af kommuner og regioners opgaveløsning, herunder på institutionsniveau.

Kilde: Finansministeriet


Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00