Kommentar af 
Cecilia Bonefeld-Dahl

Direktør: En række af kommissær­posterne viser, at digitalisering prioriteres højt

KOMMENTAR: Trods tre afviste kommissærkandidater kommer von der Leyen til at lede en kommission, hvor digitalisering vægter historisk højt. Også den noget nær lige kønsfordeling er historisk, skriver Cecilia Bonefeld-Dahl, generaldirektør i Digitaleurope.

Margrethe Vestager ved sin høring i Europa-Parlamentet 8. oktober.
Margrethe Vestager ved sin høring i Europa-Parlamentet 8. oktober.Foto: Aris Oikonomou/AFP/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi mangler stadig at få navn på den sidste kommissær, efter at Parlamentet afviste franske Sylvie Goulard, men allerede nu står det klart, at det er et stærkt hold, der kommer til at stå i spidsen for Kommissionens arbejde med det digitale område; et område, som kommissionsformanden har udnævnt til at være fuldstændig centralt i sin vision for Europa.

Og selvom det digitale i dag spiller en rolle for stort set alle politikområder, er der syv kommissærer, man bør hæfte sig særligt ved, hvis man interesserer sig for fremtiden for det digitale Europa:

Helt i front har vi danske Margrethe Vestager, som både er udnævnt til ledende næstformand for det digitalt parate Europa og konkurrencekommissær.

Den endnu uudnævnte franske kandidat står til at blive kommissær for Det indre marked; Věra Jourová næstformand for værdier og gennemsigtighed; Didier Reynders for retslige anliggender. Desuden har vi Mariya Gabriel som kommissær for innovation og unge; Frans Timmermans som ledende næstformand for den europæiske grønne aftale og Phil Hogan som handelskommissær.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Udnævnelserne viser tydeligt, hvor stærkt von der Leyen satser på at bringe Europa i front, hvad angår digitalt drevet vækst, innovation og tech-regulering.

Lad mig i den anledning opfordre alle til at (gen)læse Digitaleuropes manifest "A Stronger Digital Europe 2025". De 22 mål, der er beskrevet her, er nemlig stort set sammenfaldende og fuldstændig i overensstemmelse med den nye Kommissions ambitioner og visioner.

Det er en overordentlig lovende kommission, von der Leyen har udset sig. Man kan kun glæde sig over, at den europæiske digitalisering omsider for alvor er kommet i centrum.

Cecilia Bohnefeldt-Dahl
Generaldirektør, Digitaleurope

Helt grundlæggende handler det om, at Europa skal styrkes på afgørende teknologiske områder for at kunne være med i tech-branchen, som er og bliver global.

Det betyder for det første, at vi må og skal bevare åbenheden i den europæiske handelspolitik og modstå fristelsen til at ty til protektionisme. Og for det andet, at vi fortsætter med at se både investering i og regulering af den digitale branche som noget, der skal foregå i tæt samspil mellem privat og offentlig sektor.

At sikre de to ting er slet og ret en forudsætning for, at de respektive kommissærer kan lykkes med deres mere fagspecifikke opgaver – og lad os se lidt på dem og de mænd og kvinder, der skal løse dem:

Som en del af sin nye rolle i Kommissionen, har Margrethe Vestager fået til opgave at være med til at stå i spidsen for en "ny strategi for Små og Mellemstore Virksomheder (SMV'er), som blandt andet skal gøre livet lettere for SMV'erne ved væsentligt at reducere den regulatoriske byrde.

Som repræsentant for 35.000 SMV'er bakker vi i Digitaleurope selvsagt op om dette mål. I dag er det kun otte procent af SMV'erne, der handler over de europæiske grænser, og de er i høj grad forbundet med de internationale markeder enten, som underleverandører til store internationale spillere eller med direkte markedsadgang via globale platforme og forsyningskæder.

Med andre ord: Vi skal i mål med det digitale indre marked, og vi skal insistere på et åbent globalt handelsmiljø. 

Den endnu uudnævnte franske kommissær er på papiret kommissær for det indre marked, men opgaven er langt bredere, end titlen umiddelbart afslører: Under sig får vedkommende både Generaldirektoratet for Kommunikationsnet, Indhold og Teknologi, Generaldirektoratet for Iværksætteri med mere og ikke mindst det nye Generaldirektorat for Forsvars- og Rumfartsindustrien.

I den nye rolle kommer kommissæren for det indre marked til at stå i spidsen for Kommissionens industripolitik og for promoveringen af det digitale indre marked, og alt i alt betyder det, at det bliver netop denne kommissær, der får nogle af de væsentligste kerneopgaver ind under sig, nemlig kunstig intelligens (AI) og cybersikkerhed.

Højt på to do-listen vil stå færdiggørelsen af arbejdet med AI Kommissionens High Level Expert Group on Artificial Intelligence, hvor retningslinjerne for etisk AI udvikling og anvendelse vil blive testet og drøftet med både virksomheder og institutioner rundt om i Europa de kommende seks til ni måneder.  

Ledende næstformand for Europas grønne aftale Frans Timmermans har fået den væsentlige opgave at forvandle Europa til verdens første klimaneutrale kontinent. Digitaleurope er overbevist om, at digitale teknologier er det, der skal til, for at få Europas store forvandling til at ske i overensstemmelse med FN's bæredygtighedsmål (SDG'erne), cirkulær økonomi og nedbringelse af fossile brændstoffer.

Digitalisering er en væsentlig del af løsningen; ser man blot på CO2-udledning, ved vi, at vi gennem nye teknologier kan spare 26 milliarder ton CO2 i 2025. Vi ser meget frem til at samarbejde med Timmermans om dette.

Digitaleuropa har også sendt lykønskninger til Mariya Gabriel for udpegningen til kommissær for innovation og unge. Vi har sat stor pris på samarbejdet med Gabriel de senere år og vil også støtte hende i den kommende periode, hvor hendes rolle blandt andet vil være at sikre, at der er nok euro investeret i for eksempel AI, hvor Europa sakker bagud i forhold til for eksempel USA.

Som næstformand for værdi og gennemsigtighed, bliver det blandt andet Věra Jourovás opgave at imødegå disinformation uden at kompromittere ytringsfriheden, pressefrihed og mediernes mangfoldighed.

Vi ser også frem til samarbejdet med Didier Reynders, hvis rolle er ultravigtig for vores branche, eftersom det fortsat er ham, der står i spidsen for implementeringen af GDPR (personbeskyttelsesdirektivet), lede arbejdet med grænseoverskridende- og online transaktioner og bidrage til den lovgivning, der skal sørge for både menneskelige og etiske rammer omkring indførelsen af AI.

Handelskommissær Phil Hogan, der er godkendt af EU-Parlamentet, kommer til at stå i spidsen for at styrke Europas rolle som verdens handels-supermagt. Her bør der være fokus på WTO-forhandlingerne om e-handel, sådan at vi styrer fornuftigt i land i forhold til både data, handelsbarrierer, forbrugertillid og forretnings-ditto.

Det er som sagt en overordentlig lovende kommission, von der Leyen har udset sig. Man kan kun glæde sig over, at den europæiske digitalisering omsider for alvor er kommet i centrum.

Det er ikke mere end ti år siden, at it var noget for nørder som mig, der forsøgte at overbevise alle andre om, at digitalisering ville ændre alt.

I dag spiller digitalisering en rolle i al storpolitik: handelspolitik, erhverspolitik, møljøpolitik, og er rykket op allerøverst på prioriteringslisten. Vi glæder os til at bidrage til at løse opgaverne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Cecilia Bonefeld-Dahl

Generaldirektør, DigitalEurope, medlem af Europæiske Cyberstyrelse og Natos advisory board for emerging technologies
Sprøk (CBS 1999)

0:000:00