Kommentar af 
Cecilia Bonefeld-Dahl

Direktør: EU kan skabe en "verdens-standard" for skabelse og brug af AI

KOMMENTAR: Margrethe Vestagers opgave som EU-kommissær for digitalisering er klar: EU skal markant op i fart med digitaliseringen. Arbejdet med kunstig intelligens i EU-regi er dog allerede godt i gang og kan give en fælles global standard, skriver Cecilia Bonefeld-Dahl, generaldirektør i Digitaleurope.

Hovedet af Ai-Da, en robot, der kan
tegne mennesker ved at bruge sine bioniske øjne.
Hovedet af Ai-Da, en robot, der kan tegne mennesker ved at bruge sine bioniske øjne. Foto: Matthew Stock/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

"Er der nogen, der kan gennemskue, hvad der foregår? Hvor kan ansvaret placeres, hvis noget går galt? Og hvordan sørger vi for, at dette her ikke diskriminerer?"

Sådan lyder, ifølge den nyudnævnte digitale EU-kommissær Margrethe Vestager, de hovedspørgsmål, som vi skal kunne svare på, når EU inden længe sætter turbo på udviklingen af kunstig intelligens (AI).

Allerede om små 100 dage skal rammen omkring den fremtidige AI-strategi ligge klar – en AI-strategi med mennesket i centrum.

Succeskriterierne er tilsvarende enkle. Vi skal, stadig med kommissærens egne ord, kunne have "tillid til teknologien, og det så meget, at vi investerer i den, kører i den, uddanner os med den og frem for alt bruger den".

Måske er det så første gang, at EU-regulering rent faktisk er implementeret, før den bliver formaliseret, og endog med hele samfundets buy in

Cecilia Bonefeld-Dahl
Generaldirektør, Digitaleurope og ekspert i EU Kommissionens AI High Level Group

Men hvad skal der til for, at vi tør anvende på denne lukrative, men også krævende, omfattende og ikke altid gennemskuelige teknologi?

Og vigtigere: Hvad skal der til for, at Europa både kommer til at skabe værdibaseret AI og anvende værdibaseret AI? Ja, det ved vi faktisk allerede en del om.

Arbejdet med at formulere en fornuftig ramme for udvikling af AI i Europa har nemlig været i gang i en rum tid. Jeg har selv haft fornøjelsen af at sidde med fra start i den såkaldte "AI High Level Expert Group", som EU-Kommissionen nedsatte i juni sidste år, efter i foråret at have udsendt et visionspapir om en ramme for det videre arbejde med AI. 

AI High Level Expert Group består af repræsentanter fra mange sektorer, embedsfolk, forskere og specialister. Vores arbejde har i løbet af gruppens første år resulteret i to væsentlige anbefalinger.

Nemlig en publikation om "Etiske retningslinjer for ansvarlig og troværdig kunstig intelligens" og en om "Politik og investeringer i forhold til kunstig intelligens".

Lad os se på den første. Udkastet AI etiske retningslinjer for ansvarlig og troværdig AI har været ude hos hundredvis af europæiske virksomheder, offentlige institutioner og organisationer for at blive læst, bearbejdet, testet, evalueret og kommenteret, og denne konsultation løber året ud.

Tanken er at give smv'er, offentlige institutioner med videre mulighed for at være med til at udtænke rammeværket for ansvarlig og troværdig AI, og dét endnu før vi giver os til at regulere.

De løbende tilbagemeldinger betyder, at vi kan justere formuleringer, overveje praktiske værktøjer (governancemodeller og tjeklister) i overensstemmelse med aktørenes input.  

Her er det vigtigt at notere sig den forudsætning, at rammerne for AI hidrører såvel udviklere som udbydere og brugere.

Udviklere på den måde, at de bør implementere og anvende dem i udviklings- og designprocessen.

Udbyderne således, at de bør sikre sig, at de systemer, de vælger, og de produkter og services, de udbyder, lever op til kravene.

Og slutbrugerne (og det øvrige samfund) sådan, at de i almindelighed bør holde sig informeret om kravene og forlange, at de bliver overholdt.

Læs også

Lad os tage et snigkik på "ansvarlig og troværdig AI"-oplægget, som gruppen altså er ved at operationalisere yderligere på baggrud af input for tusinder af virksomheder og institutioner i Europa.

Det vil kunne komme til at virke som en slags "samfundets grundregler i en verden af AI. De syv parametre er:

1. Menneskets handlekraft og overblik
AI skal understøtte menneskets selvbestemmelse og råderet og altid sikre menneskelig over- og indblik. AI må aldrig kunne underminere eller overtrumfe menneskets selvbestemmelse og autonomi.

2. Teknisk robusthed og sikkerhed
AI-systemer bør udvikles til at forholde sig præventivt til risiko, således at man kan anvende dem i tillid til, at de fungerer som tiltænkt.

AI-systemer bør desuden være robuste over for angreb og i det hele taget stille store krav til sikkerhed/cybersikkerheds-trusler.

Der stilles i øvrigt store krav til AI-systemers præcision, pålidelighed (herunder også evnen til nøjagtigt at reproducere egne handlinger under deres givne forhold).

3. Håndtering af personlige data og datahemmelighed
Alle AI-systemer skal garantere borgernes privatliv og databeskyttelse i hele systemets levetid. Dette gælder samtlige informationer indsamlet – også dem, AI-systemet selv udregner om borgeren, for eksempel om politisk holdning, seksuel orientering, køn, alder og så videre.

Hvis dataindsamling er behæftet med unøjagtigheder, bias eller fejl, skal og bør dette adresseres inden videre brug. Data om borgerne er altid beskyttet og kan ikke uden videre tilgås uden tilladelse. 

4. Gennemsigtighed/transparens
De processer, som afgør AI-systemets handlinger og beslutninger, bør være gennemsigtige – det gælder både sorteringen af data, algoritmer og så videre, således at systemets afgørelse kan udredes "bagud".

Mennesker har krav på at vide, hvis de kommunikerer med et AI-system; det vil sige, AI må ikke udgive sig for at være et menneske.

5. Diversitet, ikke-diskrimination og fairness
Diversitet og inklusion bør være et ufravigeligt krav i hele AI-systemets levetid.

Der bør tages højde for, at de historiske data, der fødes ind i AI-systemer kan reproducere historisk unfair bias.

AI bør indrettes på diversitet også under hensyntagen til handicaps og så videre. Dette kræver, at alle grupper, som direkte eller indirekte får berøring med en AI-løsning, bør høres og involveres i udviklingen af den.

6. Samfundsmæssig og miljømæssig hensyntagen
AI-systemer kan bidrage til løsningen af nogle af vores mest presserende samfundsmæssige udfordringer og bør anvendes til at løse disse, hvor det er muligt. Anvendelse af mindst muligt ressourcer, herunder også energi, bør tages i betragtning.

AI kan anvendes i politiske og demokratiske handlinger, men det bør nøje og kritisk overvejes, før dette realiseres.

7. Tilregnelighed og revidering
AI-systemer skal kunne revideres – ikke på en måde, som afslører forretningmodeller og så videre, men således, at det kan dokumenteres og bevises, at fundamentale rettigheder er overholdt. Kritiske AI-systemer skal kunne revideres af eventuelle eksterne parter.

De syv udmøntninger til AI-systemer er yderligere uddybet i en række tjek-spørgsmål, så skaberen af AI kan anvende disse til at sikre, at der er tænkt over og taget hensyn til disse syv grundprincipper.

Derudover er der beskrevet en organisatorisk governancemodel for implementering i virksomheder og institutioner.

Lige nu arbejder gruppen med at revidere tjeklisten og udarbejde mere sektor-specifikke guidelines. I mine øjne kunne næste skridt meget vel være, at det europæiske rammeværk blev sendt tilbage til landene til endnu en "runde" blandt virksomheder og organisationer. 

Måske er det så første gang, at EU-regulering rent faktisk er implementeret, før den bliver formaliseret, og endog med hele samfundets buy in

Jeg tror på, at vi på denne måde er ved at skabe en "verdens-standard" for skabelse og anvendelse af AI. En ramme for ansvarlig og troværdig AI i Europa.

En ramme, som sætter mennesket i centrum og tildeler kunstig intelligens en assisterende rolle i bestræbelserne på at skabe velfærd, velstand og bæredygtig fremgang med europæiske kerneværdier i behold.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Cecilia Bonefeld-Dahl

Generaldirektør, DigitalEurope, medlem af Europæiske Cyberstyrelse og Natos advisory board for emerging technologies
Sprøk (CBS 1999)

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00