Debat

Direktører: Styrk dansk internethandel

DEBAT: Danske virksomheder er blandt EU’s mest digitale. Alligevel har de det svært i konkurrencen med udenlandske netbutikker. Regeringen har bebudet et udspil, der skal styrke dansk e-handel. E-handlens organisationer kommer her med en opfordring til, hvad den skal indeholde.

Hvis Danmarks positive digitale udvikling skal fortsætte, så skal politikerne skabe gode rammer og blandt andet afskaffe overflødige regler, skriver Henrik Hyltoft og Niels Ralund.
Hvis Danmarks positive digitale udvikling skal fortsætte, så skal politikerne skabe gode rammer og blandt andet afskaffe overflødige regler, skriver Henrik Hyltoft og Niels Ralund.Foto: /ritzau/Tobias Nørgaard Pedersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Henrik Hyltoft og Niels Ralund
Hhv. markedsdirektør i Dansk Erhverv og administrerende direktør i Foreningen for Dansk Internethandel

Regeringens har i sit erhvervsudspil ”Sammen om fremtidens virksomheder” afsat en pulje på 125 millioner kroner årligt i perioden 2018-2025 til Danmarks digitale vækst.

Et af de væsentligste punkter er at styrke rammerne for en konkurrencedygtig e-handel. Det glæder Dansk Erhverv og Foreningen for Dansk Internethandel, for danske virksomheder er hårdt pressede af ulige konkurrencevilkår og byrdefulde regler, som koster indtjening og hæmmer virksomhedernes muligheder for at eksportere og skabe flere arbejdspladser i Danmark.

Pengene skal bruges fornuftigt, og derfor har vi udset fire områder, hvor vi uden at sprænge statskassen kan gøre en forskel og styrke de digitale danske virksomheders konkurrenceevne.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Skat skal sætte gang i kontrollen
Konkurrence er godt, men den skal være fair. Derfor er det glædeligt, at regeringen vil styrke kontrollen med de mange udenlandske netbutikker, der ikke betaler korrekt dansk moms, når de sælger til danske forbrugere. Det giver dem nemlig en unfair konkurrencefordel, og samtidig koster det hvert år statskassen mindst omkring 500-600 millioner kroner.

Skat har allerede de nødvendige redskaber til at spore pengene, men de er ikke blevet taget tilstrækkeligt i brug. Vi opfordrer regeringen til at sætte tommelskruerne på Skat og få sat gang i kontrollen. Det haster.

Regeringen bør arbejde for, at EU mindsker de lovgivningsmæssige byrder for virksomhederne, og at al lovgivning bliver underlagt en solid omgang sund-fornuft-tjek.

Henrik Hyltoft og Niels Ralund

Mindsk barriererne for e-eksport
E-eksport kommer til at udgøre en væsentlig del af fremtidens erhvervsliv. Hvis vi skal øge eksporten og beholde vores digitale førertrøje, skal virksomhederne have lettere adgang til rådgivning om hvordan de kommer ud på nye markeder. Regler, produktstandarder, betalingsmåder med videre er forskellige, og der er brug for et sted, hvor ikke mindst mindre virksomheder kan få information og vejledning om hvilke regler og krav, de skal leve op til, hvis de vil sælge over grænserne.

Erhvervsstyrelsen med Indre Markeds Center og Udenrigsministeriet med Eksportrådet hjælper allerede virksomheder med at komme ud på nye markeder og løse de udfordringer, de møder. De programmer skal udvikles og udbredes, så flere virksomheder får gavn af dem. Vi har som organisationer fokus på at hjælpe vores medlemmer ved at udbrede best-practice.

Færre overflødige regler
På trods af løfter om at gøre e-handel lettere oplever vi en stigning i byrdefulde og ofte overflødige regler. Vi ryster til tider på hovedet, når EU sender nye regler på banen. Hvorfor skal virksomheder eksempelvis tvinges til at sælge til forbrugere i lande, de ikke vil sælge til? Og hvorfor skal virksomhederne tvinges til at tage brugte varer retur? Det gavner ikke e-handlen. Hvis e-handlen skal trives, er det ikke flere regler, men bedre regler, der er brug for.

Regeringen bør arbejde for, at EU mindsker de lovgivningsmæssige byrder for virksomhederne og at al lovgivning bliver underlagt en solid omgang sund-fornuft-tjek. Det er gratis!

Uddan medarbejdere til den digitale virkelighed 
Vi skal også sikre, at virksomhederne har adgang til medarbejdere med de nødvendige kvalifikationer. Det er en kæmpe udfordring, som vi ikke kan løse fra den ene dag til anden. Der er brug for, at de eksisterende erhvervsrettede uddannelser, både de kortere og længerevarende, er omstillet til at uddanne fremtidens medarbejdere, så de er klar til den digitale virkelighed.

Der skal også arbejdes for bedre og flere muligheder for efter- og videreuddannelse af den eksisterende arbejdskraft. I dag hentes de digitale kompetencer mange gange i udlandet, og det er vigtigt for danske virksomheder, at de fortsat har den mulighed.

Behov for politikernes hjælp
Danmark er et af de mest digitaliserede lande i verden. Vi har nogle åbenbare fordele, når det kommer til at udnytte de digitale muligheder for at handle elektronisk. Virksomhedernes ambitioner, forretningssans og drive er det, der har skabt og udviklet e-handlen. De skal fortsat drive udviklingen, men forudsætningen for at det vil lykkes er, at politikerne hjælper ved at skabe gode rammer og afstår fra at indføre flere overflødige og byrdefulde regler.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Ralund

E-handelsdirektør, Dansk Erhverv
lærer (TH Langs Seminarium 1981)

0:000:00