Debat

Djøf: Vestager er Europas digitale zar, der skal kæmpe for borgerne

DEBAT: Lovgivningen vedrørende de digitale virksomheder halter. Det er glædeligt, at Margrethe Vestager skal kæmpe for borgernes kontrol over data og digitale spor, skriver Stine Bosse.

Djøf's TechDK Kommision er enig med Margrethe Vestager (R) i, at vi skal have magten over vores privatliv og hvad vi vil dele.
Djøf's TechDK Kommision er enig med Margrethe Vestager (R) i, at vi skal have magten over vores privatliv og hvad vi vil dele.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Stine Bosse
Formand, Djøfs TechDK Kommission

Det er fantastisk, at Margrethe Vestager som ledende næstformand i den nye Europa-Kommission de kommende fem år får ansvaret for EU's digitale omstilling.

Både for EU, for Danmark og for os som brugere og borgere.

Og der bliver nok at tage fat på for Vestager. Vores digitale og fysiske verden er i dag sammensmeltet på mange områder.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Alligevel halter lovgivningen af de digitale virksomheder efter – og den ene kæmpebøde efter den anden har vist, at lovgivningen, der findes, ofte ikke efterleves af techgiganterne.

Borgerne får magten over data
Vestager har signaleret, at hun vil arbejde for, at europæiske borgere får mere kontrol over vores data og de digitale spor, vi efterlader. Vi skal have magten over vores privatliv, og hvad vi vil dele, som hun sagde i forbindelse med sin udnævnelse.

Vi har behov for forbedrede muligheder til at vurdere, hvornår vi vil give vores data væk, hvornår vi vil beholde dem, og hvornår vi vil skabe fælles muligheder for anvendelse.

Stine Bosse
Formand, Djøfs TechDK Kommission

I Djøf's TechDK Kommission kunne vi ikke være mere enige.

Dataficeringen af samfundet har hidtil fundet sted med relativt få juridiske begrænsninger og i en retning defineret primært af kommercielle interesser og offensive firmaer. Det har ført til et gigantisk og stadigt voksende hav af data, der bliver mere og mere uoverskueligt at navigere i.

Vi har brug for et nyt vokabularium til at forstå dataejerskab og databrug.

Vi har behov for forbedrede muligheder til at vurdere, hvornår vi vil give vores data væk, hvornår vi vil beholde dem, og hvornår vi vil skabe fælles muligheder for anvendelse.

Techskat er en nødvendig førsteprioritet
Ligeså glædeligt er det, at Margrethe Vestager for nylig signalerede, at hun er parat til, at EU går solo og indfører en techskat, hvis der ikke kan findes en global løsning via OECD.

Vestager gik endda så langt som til at sætte en håndfast deadline: Hvis man i OECD-regi ikke kan enes inden udgangen af 2020, bør EU gå videre på egen hånd.

Som borgere kan vi ikke leve med, at gigantiske virksomheder slipper afsted med minimale skattebidrag – det skal der findes en løsning på.

Det er klart, at en fælles global techskat vil være optimalt. Men det er afgørende, at der sker noget. Og en EU-løsning er bedre end et OECD-vakuum.

I Djøf's TechDK Kommission går vi gerne skridtet længere: Hvis hverken OECD eller EU kan finde en løsning, bør Danmark gå enegang.

Heldigvis tegner der sig nu et flertal for en dansk techskat.

Det kommer efter folketingsvalget – og efter at TechDK Kommissionen fremlagde vores bud på en løsning, hvor globale techgiganter, der omsætter for mere end 5 milliarder globalt og 5 millioner i Danmark, betaler 5 procent af sin danske omsætning til den danske statskasse. 

På grund af techgiganterne er vi nødt til at gentænke skattesystemerne. Ellers mister vi et provenu og en vigtig finansieringskilde. Jo længere vi venter, jo større bliver problemet.

Store forventninger til Vestager
Det er åbenlyst, at kommissionsformand Ursula von der Leyen har enorme ambitioner for det digitale område.

Von der Leyen har gjort det til en topprioritet på linje med klimaudfordringerne, at EU bliver gearet til den digitale tidsalder. Og hun har givet Vestager opgaven at gøre EU digitalt stærkere, hurtigere og mere handlekraftig.

Reaktionerne på Vestagers kommende rolle står mål med Vestagers arbejde de sidste fem år. I New York Times kaldte de hende for "EU's digitale zar med mere magt end nogensinde".

Politico udnævnte hende til "vicedronningen af Europa" (efter Merkel). Og i The Guardian præsenteredes Vestager som "den højtflyvende danske politiker, der har taget kampen op med Apple, Amazon og Google".

Skudsmålene er passende. Og jeg er ikke i tvivl om, at Margrethe Vestager om fem år står som politikeren, der har ført EU ud af den digitale skyggetilværelse og katapulteret Europa helt frem som digital førerhund med en strategi, der først og fremmest gør det trygt at være borger og bruger.

Det har både Europa og verden brug for.

Vestager har allerede nu – med ganske få udmeldinger – vist vejen. Både for EU, for Danmark og for os som borgere og brugere i den digitale tidsalder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stine Bosse

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (M), formand, PlanBørnefonden, bestyrelsesmedlem i Allianz, Assistancebolaget og DNB
cand.jur. (Københavns Uni. 1987)

0:000:00