Debat

Vicedirektør: Klik-maraton gør det svært at søge en uddannelse

Det er for svært at søge ind på en uddannelse på den digitale platform optagelse.dk, og for nogle unge er det direkte ekskluderende. En ansøgningen bør kunne gennemføres, selvom den ikke helt udfyldt, skriver Malene Grandjean (V).

Opgaven med at finde igennem den digitale jungle på optagelse.dk er for de fleste overladt til de unge og deres forældre, skriver Malene Grandjean.
Opgaven med at finde igennem den digitale jungle på optagelse.dk er for de fleste overladt til de unge og deres forældre, skriver Malene Grandjean.Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Malene Grandjean
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det eksisterende klik-maraton på optagelse.dk, hvor unge og deres forældre med frist 1. marts har søgt om optagelse på en ungdomsuddannelse, risikerer at underbygge den sociale skævvridning, som desværre i forvejen er en inkorporeret del af hele uddannelsessystemet.

Når de unge skal søge optagelse på en erhvervsuddannelse eller et gymnasium efter grundskolen, skal de ikke blot igennem en masse uddannelses- og karriererefleksioner. De skal også igennem ekstrem mange klik og digitale steps, som for nogle er direkte ekskluderende.

Cirka 50.000 unge står uden for uddannelses- og arbejdsmarkedet. Vi behøver bestemt ikke at fylde op i denne kategori med unge, som mister pusten i det klik-maraton, de skal igennem for at komme i mål på optagelse.dk.

Ansvaret er flyttet til forældrene og de unge
Efter at ungdomsuddannelsesvejlederne for to år siden fik ændret deres fokus og tilknytningsforhold fra en mere bred orientering i udskolingen til et mere snævert vejledningsfokus på de såkaldte ikke-uddannelsesparate unge, er opgaven med at finde igennem den digitale jungle på optagelse.dk for langt de fleste primært overladt til forældre og deres unge.

Vi må holde fokus på, hvad der er det vigtige, og det er ikke, om en portfolio er korrekt udfyldt

Malene Grandjean (V)
Folketingskandidat og vicedirektør ved Nordvestsjællands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser

Hvor der tidligere var et delt ansvar mellem grundskole/vejleder og forældre, er ansvaret flyttet helt ind i hjemmet hos forældrene.

Og der findes rent faktisk en del voksne, som på ingen måder er fortrolige med hele den digitale verden. Og der findes hjem, hvor computerne enten er ikke-eksisterende, forældede, eller hvor familien har svært ved at gå på nettet på deres computer.

De mange steps gennem ansøgningen kan ikke klares på en telefon, da der blandt andet skal vedhæftes portfolio.

Man skal kunne indsende en ansøgning, selvom den ikke er helt udfyldt
Hos Styrelsen for IT og Læring ser det ud til, at man har erkendt, at det kan være vanskeligt at gennemgå de mange steps for at kunne starte på en ungdomsuddannelse. Her er der nemlig udførlige vejledninger i, hvordan man udfylder ansøgningen. Vejledninger der indeholder alt fra, hvordan man logger på, kontrollerer personlige oplysninger, parathedsvurderinger og karakterer til, hvordan man tilføjer uddannelsesønsker og vedhæfter portfolio og endeligt underskriver og indsender.

Det kan være både svært og virke uoverskueligt for de unge at skulle tage stilling til den fremtid, som begynder efter grundskolen

Malene Grandjean (V)
Folketingskandidat og vicedirektør ved Nordvestsjællands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser

På hjemmesiden optagelse.dk ser det ligeledes ud til, at man har erkendt udfordringen. Her er der en række film, der skal hjælpe de unge og deres forældre gennem optagelsesproceduren. Umiddelbart overskygger vanskelighederne i at søge optagelse hele essensen i denne proces, nemlig at træffe en uddannelsesmæssig beslutning på et oplyst og reflekteret grundlag.

Ændringerne ligger lige for. En korresponderende app til telefonen og en mulighed for at indsende ansøgningen uden, at den er helt udfyldt. En nyt tiltag kunne være, at ansøgningen kan gennemføres, selvom den eksempelvis mangler en vedhæftet studievalgsportfolio. Dette vil lette udfordringen for mange og vil muliggøre, at den eksisterende hjemmeside også kan tilgås og udfyldes på en telefon.

Vi må holde fokus på, hvad der er det vigtige, og det er ikke, om en portfolio er korrekt udfyldt eller vedhæftet, men derimod at den unge har truffet et uddannelsesvalg, der opleves som det rigtige.

Vi kan ikke vente på brugervenlighed
Ifølge den seneste uddannelsesanalyse fra Region Sjælland fremgår det, at 16 procent af landets unge ti år efter afsluttet grundskole stadig ikke har gennemført en ungdomsuddannelse. I Region Sjælland er andelen endnu højere. Der er det nemlig 18 procent af landets unge ti år efter afsluttet grundskole ikke har gennemført en ungdomsuddannelse, og dermed har Region Sjælland den højeste andel af alle regioner.

Måske kan vi ikke vente på, at optagelse.dk bliver brugervenlig

Malene Grandjean (V)
Folketingskandidat og vicedirektør ved Nordvestsjællands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser

Zoomer man ind på et kommunalt plan, ligger de tre kommuner Guldborgsund, Odsherred og Lolland helt oppe på 22 procent af de unge, der efter ti år endnu ikke har gennemført en uddannelse. For disse unge opleves uddannelse ekstremt svært. De steder hvor vi kan skabe en lettere adgang til uddannelse, særligt for denne målgruppe, skal vi gøre det.

Det kan være både svært og virke uoverskueligt for de unge at skulle tage stilling til den fremtid, som begynder efter grundskolen og skulle vælge mellem de ekstrem mange forskellige uddannelsesmuligheder, og det kan være lige så svært at hjælpe med dette valg som forældre.

Måske kan vi ikke vente på, at optagelse.dk bliver brugervenlig. Måske skal alle os fra ungdomsuddannelsesinstitutionerne næste år op til den 1. marts i fællesskab invitere unge fra 9. og 10. klasse og deres forældre til et arrangement, hvor der sættes computere, internet og forskellige former for hjælp til refleksions- og klik-processen til rådighed. På den måde kan vi understøtte, at de unges valg af uddannelse bliver en god oplevelse. En proces der ikke er ekskluderende.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Malene Grandjean

Afgående vicedirektør, Nordvestsjælland Erhvervs- og Gymnasieuddannelser [1/5/2024]
Master i offentlig ledelse (Syddansk Uni. 2019), cand.scient.psyk (Roskilde Uni. 2011), BA i kemi (Roskilde Uni. 2008), lærer (Holbæk Lærerseminarium, 1998)

0:000:00