Debat

F&P: Cyberangreb truer mange danske virksomheder

De små og mellemstore danske virksomheder er udsatte for cyberangreb, fordi de er for dårligt beskyttede. Der skal derfor en fælles indsats til, så vi kan løfte IT-sikkerheden i de danske virksomheder, skriver underdirektør i F&P, Pia Holm Steffensen. 

De små og mellemstore virksomheder er generelt dårligt beskyttet mod cyberangreb, skriver underdirektør i F&P, Pia Holm Steffensen.
De små og mellemstore virksomheder er generelt dårligt beskyttet mod cyberangreb, skriver underdirektør i F&P, Pia Holm Steffensen.Foto: Ritzau/Finn Frandsen
Pia Holm Steffensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er ikke tilfældigt, at EU har valgt at gøre oktober til en måned i cybersikkerhedens tegn.

Europæiske og danske virksomheder er i meget høj grad truet af cyberkriminalitet og cyberspionage i kølvandet på krigen i Ukraine.

Særligt SMV-segmentet er udsat. En analyse fra Erhvervsstyrelsen viser, at en ud af fire danske SMV’er ikke har de mest essentielle IT-sikkerhedstiltag – f.eks. opdatering af styresystemer og backup af data. Og det kan koste dyrt.

En analyse fra SMV Danmark viser, at et ransomware-angreb koster 376.350 kroner i tabt omsætning fra e-handel for en lille virksomhed med 10-49 ansatte. De er i øvrigt yderst sårbare over for IT-trusler som phishing-angreb eller CEO-fraud.

For lidt fokus

I det lys er det meget positivt, at SMV:Digital har genåbnet puljen for digital sikkerhed og ansvarlig dataanvendelse. Puljen giver danske SMV’er mulighed for at få op til 50.000 kroner i støtte til at beskytte virksomheden mod digitale trusler eller til at anvende data mere ansvarligt.

Men skal vi for alvor gøre Danmark digitalt sikker, skal der mere til end at udnævne en kampagnemåned og en pengepulje fra SMV:Digital. 

Det kræver en fælles indsats mellem den private sektor og det offentlige, så danske virksomheder er rustet til at håndtere de udfordringer, der løbende opstår for deres digitale sikkerhed. Det kan eksempelvis være i form af en varslingstjeneste eller mere fokus på kompetencer og uddannelse.

Og så kræver det, at SMV’erne får mere fokus på deres IT-sikkerhed. I dag oplever vi, at der generelt er for lidt fokus på elementære forebyggelseselementer som f.eks. opdatering af virusprogrammer og krav til IT-leverandører. 

Forebyggelse er nøglen mod cybertrusler

Et vigtigt værn mod de cyberkriminelle er øget kendskab til de cyberhændelser, der finder sted, og det vil give stor værdi at stå endnu mere sammen i Danmark.

Her er det vigtigt, at myndighederne og den private sektor har et stærkt samarbejde, samt at der sikres videndeling og erfaringsudveksling på tværs af sektorer.

Desuden er det centralt, at vi i fællesskab får skabt opmærksomhed om vigtigheden ved, at virksomhederne har viden og kompetencer til at håndtere sikkerhedsløsninger, da det er en af de største udfordringer i forhold til at hæve it-sikkerhedsniveauet hos SMV’erne.

Risikoen for cyberangreb fra Rusland er stigende. I det perspektiv er det interessant, at størstedelen af Danmarks virksomheder er i risiko for at blive ramt og lagt ned af et cyberangreb.

Pia Holm Steffensen
Underdirektør i F&P

I forsikringsbranchen vil vi gerne bidrage til at styrke SMV’ernes muligheder for at forebygge cyberangreb i form af information om risikoen og muligheden for bedre forebyggelse - og i sidste ende forsikringstegning.

Det er derfor, at F&P er en del af Cybersikkerhedspagten, som Erhvervsministeriet og de største danske erhvervsorganisationer har dannet med henblik på at styrke den digitale sikkerhed for danske SMV’er.

På samme måde som virksomhederne i dag forebygger mod brand og indbrud, så er det også helt centralt, at de har initiativer, der forebygger mod cyberkriminalitet.

Dyrt for samfundet

I øjeblikket står vi i en økonomisk og forsyningsmæssig krise, ligesom risikoen for cyberangreb fra Rusland er stigende. I det perspektiv er det interessant, at størstedelen af Danmarks virksomheder er i risiko for at blive ramt og lagt ned af et cyberangreb.

Det sætter både Danmarks økonomi og forbrugernes datasikkerhed på spil. Hvordan forholder vi os som samfund til det? Hvem har ansvaret for at gøre noget?

I F&P mener vi, at ansvaret ligger hos både det offentlige og private. Vi skal være bedre til at skabe opmærksomhed om vigtigheden af et sikkerhedsnet, ligesom forsikringsbranchen skal rådgive SMV’erne om vigtigheden ved at forebygge mod cyberangreb.

For i bund og grund bliver et cyberangreb både dyrt for samfundet, virksomheden og den enkelte dansker, hvis ikke vi i fællesskab hjælper hinanden med at blive bedre til at holde de kriminelle på afstand. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Holm Steffensen

Underdirektør, Forsikring & Pension
Cand.polit.

0:000:00