Grøn omstilling skal ske med eksponentiel hastighed

INTERVIEW: Normalt hører man ikke de to ord i samme sætning: eksponentiel klimaomstilling. Men ordene udgør titlen på en helt ny svensk bog. Forfatteren, Rebecka Carlsson, argumenterer for, at den tilgang til innovation, der præger Silicon Valley, er nødvendig for at redde klimaet og miljøet i tide. 

Peter Hesseldahl

Vi lever i de eksponentielle kurvers tidsalder. Ser man på en lang række af de vigtigste udviklinger, der præger samfundet, viser de den velkendte ”hockey stick”. I lang, lang tid sker der ikke de store forandringer, men pludselig tager udviklingen fart. Befolkningstallet, den økonomiske aktivitet og forbruget af vand, energi og transport nærmest eksploderer. 

Det samme gør de tilsvarende effekter for jorden desværre også: nedgangen i biodiversitet, luftforureningen, og ikke mindst CO2-udledningerne og effekterne på klimaet. Siden industrialiseringen har kurverne for menneskets påvirkning af kloden rejst sig stejlere og stejlere. Det er som om vi kører ind i en mur, har Elon Musk beskrevet det.

Vores tid er også præget af eksponentiel udvikling på det teknologiske område, først og fremmest af Moores lov, der har beskrevet udviklingen af computerkraft gennem mere end halvtreds år: For hver 18-24 måneder er mængden af computerkraft, man kan købe per dollar, fordoblet. 

Dokumentation

Svensk forfatter til bogen 'Eksponentiel Klimaomstilling'.
Har arbejdet i miljøorganisationer, været taleskriver og rådgiver for den svenske miljøminister
Har en executive uddannelse i social entrepreneurship fra Stanford Business School
Har været igennem et tre måneder langt kursusforløb på Singularity University, hvor hun fik et indgående indblik i den blitzscaling-kultur, der præger Silicon Valleys økosystem af investorer og iværksættere.


Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00