Debat

IDA: God velfærdsteknologi er personlig og gennemtestet

DEBAT: Velfærdsteknologi bliver en succes, når vi har mere evidens for, hvad der virker, og når udviklingen tager højde for vores forskellige behov, skriver Frida Frost, formand for Ingeniørforenignen (IDA).

Succesfuld velfærdsteknologi kræver et stort udbud og personlig tilpasning, skriver Frida Frost, formand for IDA. 
Succesfuld velfærdsteknologi kræver et stort udbud og personlig tilpasning, skriver Frida Frost, formand for IDA. Foto: IDA/Steen Brogaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Frida Frost
Formand for Ingeniørforeningen (IDA)

Da Ingeniørforeningen i 2008 var med til at arrangere en af de første konferencer om velfærdsteknologi i Danmark, var formålet at få mere fokus på teknologi, og hvad ingeniører kan gøre for sundheds- og plejesektoren.

Var der mon også plads til nogle dimser og dippedutter? Og hvad skulle de kunne, og hvordan kunne de bruges bedst?

Turbulent opstart
Der fulgte en lettere turbulent periode, hvor ikke mindst robotstøvsugeren blev fremhævet og nedgjort og debatteret. Hvor meget var menneskelige fordele, og hvornår var det ren spareøvelse? Og skulle robotter nu til at skubbe de ældre rundt i kørestol?

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Og hvad med robotsælen Paro? Gav den faktisk de ældre og især demente mere tryghed og glæde, eller skyldtes det nærmere – som der blev joket med dengang – at den var så dyr, at der altid fulgte en plejer lige i hælene på den, og de positive resultater derfor i virkeligheden skyldtes større opmærksomhed fra personalet. Vaskerobotten blev kritiseret for at reducere menneskelig kontakt, og andre er bekymrede for, om teknologierne gør os dovne, når vi f.eks. slipper for at knokle rundt med en almindelig støvsuger.

Netop her er især to elementer vigtige, hvis velfærdsteknologi fortsat skal være en succes.

Vi har brug for mere evidens for, hvad der virker, og hvad der faktisk bliver brugt. Det er en forudsætning for, at kommuner og andre for alvor tør investere.

Frida Frost
Formand for IDA

Stort udbud til stor forskellighed
Blandt de teknologier, vi som borgere bruger rigtig meget, er sociale medier, der knytter os tættere sammen. Videokommunikation til hjemmetræning og hyggesnak med børnebørnene, sundhedsapps, der hjælper os til at træne eller spise målrettet og motiverer ved at give øjeblikkelig feedback på for eksempel tid og kalorieforbrug og endog roser og udfordrer.

Selvmåling, challenges og ”del dine resultater” er nogle af de trends, der sætter os i gang. Ifølge Forbrugerrådet findes der over 100.000 sundhedsapps, og de er langt fra lige troværdige, men bare antallet fortæller om et populært og benyttet teknologisk redskab, som kan skabe bedre sundhed gennem forebyggelse.

Og her er så det første vigtige element: Disse teknologiers styrke ligger i, at udbuddet er så stort, at man kan finde præcis det værktøj, der passer til lige præcis mig. Vi er forskellige. Det må der tages højde for i udviklingen af velfærdsteknologi.

Hvad virker?
Dertil kommer, at varme hænder er godt, men det er privatliv også, og for nogle er det bare rart at have teknologien til at gå i bad alene. Også selvom man har svært ved at bevæge sig eller er bange for at falde på det våde gulv.

Når køkkenskabe kan sænkes efter behov, og døre kan åbnes nemt uden besværlige nøgler, så er det med til at aktivere og netop ikke pacificere. Gulve udstyret med sensorer, som slår alarm, hvis man falder, giver tryghed til at turde bevæge sig rundt. Gardiner med sølv-ioner, der opsuger dårlig lugt, lys, der kan reguleres for at modvirke depression, og stole, der kan rejse dig op, forbedrer livskvaliteten.

Dette var alt sammen meget eksotisk i 2008 – i dag er det velimplementeret flere steder i landet. Men der er stadig lidt "wild west" over udbuddet af nye teknologier, og vi kan forvente, at der med for eksempel Internet of Things kommer meget mere. Og det er det andet vigtige element: Vi har brug for mere evidens for, hvad der virker, og hvad der faktisk bliver brugt. Det er en forudsætning for, at kommuner og andre for alvor tør investere. Det må være det næste store mål for velfærdsteknologien i Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frida Frost

Innovationschef, DTU Vind og Energisystemer, Leder af PowerLabDK, DTU, Bestyrelsesformand for Experimentarium
Digital Technologies for Business Transformation (CBS, 2021), Cand.polyt. (DTU 1999), prof. bestyrelsesuddannelse (Insead 2012), executive program (Singularity University 2012), G2 Governance & Strategy (Wharton School 2014),

0:000:00