IT-Branchen efter nye anbefalinger: Nu må vi snart i arbejdstøjet

DEBAT: Med 33 anbefalinger fra det digitale vækstpanel blev der endnu engang leveret en rapport, der viser, at digitaliseringen af samfundet er vigtig. Nu mangler vi bare at handle derefter, skriver Birgitte Hass, administrerende direktør i IT-Branchen.

Af Birgitte Hass
Adm. direktør i IT-Branchen

Med 33 anbefalinger til regeringen ligger det digitale vækstpanel sig i samme strøm som mange andre paneler, vækstteam, interesseorganisationer, virksomheder, forskere og eksperter, der også er kommet med klare anbefalinger til, hvordan vi som samfund får mest ud af fremtidens digitale potentiale.

Indholdet er igen rigtigt, og alt det nødvendige bliver sagt i anbefalingerne. Ligesom det i stort omfang er sket i tidligere rapporter, undersøgelser og anbefalinger.

Fra repeat til play
Desværre kan det nogen gange føles, som om man er med i filmen ”En ny dag truer” fra 1993, hvor Bill Murray vågner op til den samme dag og samme sang fra radioen - morgen efter morgen.

For hver gang der bliver bestilt en analyse eller nedsat et råd, så er konklusionen det samme: Digitaliseringen af samfundet er på vej, og gør vi det rigtigt, kan alle danskere få noget positivt ud af det.

Men ligesom i filmen, må vi vel efterhånden erkende, at vi først kommer videre, når man rent faktisk tager skridtet og ændrer sig. Når man gør noget ved det åbenlyse – også selv om det kræver, at man betræder uberørt grund.

For vi ved godt, hvad der skal til for at rykke som samfund og sikre, at alle danskere får glæde af den digitale fremtid. Nu mangler vi bare at handle på det.

I en verden, hvor den teknologiske udvikling går så ekstremt stærkt, som den gør, er det vigtigere end nogensinde før, at politikerne kan og tør sikre de rigtige rammer for den digitale fremtid.

Hvis politikerne ikke viser, at de også kan trykke speederen i bund, når det er nødvendigt, så bliver de en stopklods snarere end en støtte.

Senest så vi det, da Uber effektivt blev lukket ned, fordi der simpelthen manglede det politiske mod til at byde fremtiden indenfor. Synd for en branche, der kunnet have fået et tiltrængt friskt pust, og en katastrofe i forhold til det signal politikerne har givet med hensyn til deres reelle vilje til at turde træde ind i fremtiden.

Politikerne kan og skal naturligvis ikke styre den digitale omstilling alene. Deres job er at støtte op og hjælpe på vej, så forandringen trænger igennem alle lag i samfundet, og alle får glæde af den. Men det kræver, at politikerne også aktivt begynder at spille med.

Støt de gode initiativer
Kigger man eksempelvis på behovet for at få it ind som et skabende og kreativt fag i folkeskolen, så er det noget, politikerne har talt om i mange år, uden der er sket noget.

Mens intet er sket på Christiansborg, har Coding Class initiativet, hvor skoler netop får it på skoleskemaet, bredt sig som en steppebrand rundt om i Danmark.

Det er en succes, fordi både kommuner, skoler, lærere, elever og erhvervslivet vil det - og bare er gået i gang uden at vente på endnu en politisk anbefaling.

Her kunne politikerne vise konkret handling ved at bruge erfaringerne fra Coding Class til at give det sidste løft og indføre et obligatorisk fag i folkeskolen.

På rigtig mange områder er grundarbejdet lavet, retningen er vist og initiativerne er faktisk i gang. Så i stedet for at starte fra begyndelsen eller vente på næste række af anbefalinger, bør politikerne bruge tiden på støtte op om de mange gode initiativer og forretningsmodeller, der allerede er etableret.

Fundamentet er lagt, vi har al den nødvendige viden. Nu er tiden inde til, at politikerne kommer i arbejdstøjet og viser handling, så vi som samfund hurtigt kommer til at høste frugterne af det digitale samfund.

Forrige artikel AU-rektor: Forskningsmiljøer kan styrke regeringens Disruptionråd AU-rektor: Forskningsmiljøer kan styrke regeringens Disruptionråd Næste artikel IT-direktør: Hvem tør kæmpe imod Skats dødsstjerne? IT-direktør: Hvem tør kæmpe imod Skats dødsstjerne?