Debat

ITB: Nødvendigt med konkrete vækstmål for sundheds-it

DEBAT: Hvis regeringens Væksteam for Sundheds- og Velfærdsløsninger skal lykkes med sine anbefalinger, er det afgørende, at der opstilles helt konkrete vækstmål, mener Mette Lundberg, direktør for Politik og Kommunikation i IT-Branchen.
Mette Lundberg, direktør for Politik & Kommunikation i IT-Branchen, er denne uges debattør på Altinget | Velfærdsteknologi.
Mette Lundberg, direktør for Politik & Kommunikation i IT-Branchen, er denne uges debattør på Altinget | Velfærdsteknologi.Foto: Pressefoto/ITB
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mette Lundberg
Direktør for Politik & Kommunikation, IT-Branchen

Regeringens Vækstteam for Sundheds- og Velfærdsløsninger er på trapperne med sine anbefalinger. Vækstteamet skal finde løsninger på Danmarks demografiske udfordringer med færre hænder til at løse de stadig større opgaver i omsorgs- og sundhedssektoren - og samtidig udnytte Danmarks styrkeposition på sundhedsområdet til at skabe vækst og eksport. Det er ikke en nem opgave.

For at lykkes er det nødvendigt at have nogle konkrete mål at sigte efter. Derfor har IT-Branchen i sit indspil til vækstteamet særligt peget på, vækstteamet bør opstille nogle helt klare vækstmål, som både virksomheder, offentlige instanser og andre kan pejle efter i deres arbejde fremover. De konkrete måltal skal nøje afstemmes med de fælles ambitioner og udgangspunktet for de områder, der sættes mål for. Det afgørende for succes er ikke de præcise talværdier. Det afgørende er, at vækstteamet opstiller en række konkrete vækstmål, som både er veldefinerede og ambitiøse. Der bør eksempelvis opsættes mål for, hvor mange arbejdspladser og hvor meget eksport vi skal gå efter at skabe de kommende år. Ambitiøse mål kunne være 5.000 danske arbejdspladser inden for sundheds-it og en eksport på 5 milliarder kroner.

Vi har i IT-Branchen opstillet forslag til i alt 8 vækstmål, som vækstteamet kan bruge som inspiration i deres arbejde. De 8 vækstmål, som vi foreslår, vil kunne sikre, at Danmark tager skridtet videre og konverterer vores internationale anerkendelse inden for sundheds-it til mere vækst og eksport.

Det afgørende for succes er ikke de præcise talværdier. Det afgørende er, at vækstteamet opstiller en række konkrete vækstmål, som både er veldefinerede og ambitiøse.

Mette Lundberg
Direktør for Politik & Kommunikation, IT-Branchen

Danske sundhedsdata kan skabe vækst
Ét område med særligt potentiale for sundhedsindustrien er de danske sundhedsdata, som internationalt har et enestående højt niveau. Danmarks unikke kliniske grunddata i sundhedsvæsenets produktionsmiljøer med konsistente data gennem over 25 år er en guldgrube. Vækstteamet kunne have et klart mål om, at vi skal skabe en ny dansk industri baseret på vores sundhedsdata. Det er der et klart potentiale for.

Danmark bør hjælpe forskning i og anvendelse af sundhedsdata på vej. Regioner, kommuner og private aktører skal sikres mulighed for at udtrække kliniske og administrative sundhedsdata i en form, der er egnet til forskning, produktudvikling og optimering af arbejdsprocesser. Drift, udvikling og vedligehold af vores unikke sundhedsdatabaser skal fortsat prioriteres, samtidig med at vi er ambitiøse med at etablere nye, som blandt andet samler borgernes egen-indsamlede og det offentliges delte data op.

Borgernes data fra eksempelvis træning, indsamlet via sensorer i pulsure eller mobil-apps kan hjælpe forebyggelse, behandling og genoptræning - og bruges innovativt til forskning og udvikling af bedre services og nye produkter.

Ambitøse væksmål gør forskellen
Hvis vi er ambitiøse og opstiller et klart mål om, at vi ønsker at udvikle en decideret industri for sundhedsdata i Danmark, så kan vi tiltrække internationale investeringer, skabe en markant dansk styrkeposition og øge vores eksport.

Det er sådanne vækstmål, som kan gøre en forskel, når vi skal udvikle dansk sundheds-it og velfærdsteknologi. Vi ser i IT-Branchen frem til at høre Vækstteamets anbefalinger og tage fat på arbejdet med at skabe ny vækst i Danmark med afsæt i sundheds-it.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00