Kommentar: Højteknologisk design, der bygger på naturens principper

Måske vil den mest avancerede teknologi begynde at minde mere om de systemer, vi ser i naturen. Hvordan ville det se ud, hvis fremtidens smarte byer, intelligente netværker og autonome biler og apparater var designet til at være naturlige medspillere i klodens økosystemer?

Teknologi og natur er typisk noget, vi beskriver som modsætninger. Det ypperste inden for teknologi har været systemer og apparater, hvor ethvert spor af liv er fjernet eller kontrolleret. Skyskrabere, rumraketter, elektroniske netværker, smartphones med rette vinkler, af glas, stål og eksotiske metaller og kompleks kemi.

Men naturen er jo også teknologi. Naturens løsninger er formet gennem generationer af evolutionens ubønhørlige pres om optimering og tilpasning til skiftende forhold og knappe resurser. Når alt det overflødige bliver skrællet væk, opstår der løsninger, der er ekstremt effektive.

De er ofte også utrolig smukke for os, måske fordi vi intuitivt forstår, at det, vi ser, er et resultat, der er forfinet og forbedret gennem talløse generationer.

Login