Lovligt: Danske myndigheder må indføre masseovervågning mod coronavirus

PROPORTIONER: Statens Serum Institut vil gennem teledata holde øje med, om danskerne holder sig inden døre og følger regeringens retningslinjer. Men hvor meget må myndighederne gribe ind i privatlivets fred i en nødsituation?

Data fra telemaster kan afsløre meget om, hvordan danskerne bevæger sig. Derfor er Statens Serum Institut også interesserede i dem, når de skal vurdere effekten af regeringens coronatiltag. Men det er afgørende, hvordan data bliver behandlet, siger ekspert. <br>
Data fra telemaster kan afsløre meget om, hvordan danskerne bevæger sig. Derfor er Statens Serum Institut også interesserede i dem, når de skal vurdere effekten af regeringens coronatiltag. Men det er afgørende, hvordan data bliver behandlet, siger ekspert.
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

[Overvågning af den enkelte] er så indgribende, at vi skal kun bruge det i det omfang, det er nødvendigt. Og dermed er det ikke strengt nødvendigt, når vi ikke har en pandemi mere.

Ayo Næsborg-Andersen
Lektor, Syddansk Universitet
Fakta
Norge og EU vil også spore smittede gennem data
I Norge vil myndighederne lave smittesporing gennem en app. Ideen er, at appen registrerer, om man har været inden for to meter af en smittet. Den er stadig under udvikling, og det er endnu ikke afklaret, om den kan levere de ønskede resultater.

Også i EU-Kommissionen er interessen for teledata stor. Kommissær for det indre marked Thierry Breton har ifølge mediet Politico angiveligt holdt møde med flere af de største europæiske teleselskaber. Han vil have teleselskaberne til at overdrage data til Kommissionen, som kan bruges til at vurdere, om befolkninger faktisk overholder de restriktioner på rejser og forsamlinger, der bliver indført rundtom på kontinentet.

Statens Serum Institut har henvendt sig til Rigspolitiet og den danske telebranche med henblik på at få adgang til data om danskernes færden under nedlukningen af landet.

Det skal gøre instituttet klogere på, om regeringens tiltag bliver overholdt, og dermed om de politiske indgreb, der skal standse smittespredningen, er effektive. Det skriver både Sundhedsstyrelsen i en statusrapport og flere medier, heriblandt DR.

SSI's ønske er dermed at bruge danskeres mobiltelefoner til at holde øje med, om danskerne overholder de restriktioner på bevægelse, regeringen har vedtaget.

Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00