Lys, lyd og billeder virker som en nøgle til demente

EFFEKT: DemensCentrum i Aarhus har fået urolige beboere til at slappe af og passive patienter til at vågne op uden brug af medicin. Løsningen er en stue med billeder, lyd og lys, der stimulerer de demensramte.

Kombinationen af lys, lyd og billeder i stimulistuen på DemensCenter i Aarhus har vist sig at være et særdeles virksomt hjælpemiddel for dementramte borgere.
Kombinationen af lys, lyd og billeder i stimulistuen på DemensCenter i Aarhus har vist sig at være et særdeles virksomt hjælpemiddel for dementramte borgere.Foto: DemensCentrum Aarhus
Line Jenvall

Ved målrettet at fravælge de stimuli som forstyrrer borgeren i deres opmærksomhed, og samtidig skrue op for de stimuli som er gode, skaber vi et trygt og behageligt rum for borgeren.

Jeanette Jepsen
Projektleder for Stimulistuen

Igennem et halvt år har de demente beboere på DemensCentrum i Aarhus fået lov at sætte sig ind i en såkalt stimulistue i stedet for at tage medicin for deres passivitet, udadreagerende adfærd eller psykiske uro.

Og det lader til at virke. 

I samarbejde med forsker i aldring og demens fra VIA University College, Rikke Gregersen, har medarbejderne holdt øje med, hvordan de demente blev påvirket af billederne, lyset og lyden, der fylder stuen, og de har noteret sig bemærkelsesværdige effekter.

Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00