Mchangama advarer røde partier: Lov mod hadefulde ytringer på nettet kan legitimere censur

INTERVIEW: Alle de røde partier overvejer at forpligte sociale medier til at fjerne ulovligt indhold på nettet. Men det kan sætte ytringsfriheden under pres og legitimere censur i autoritære lande, mener direktør i tænketanken Justitia, Jacob Mchangama.

Flere røde partier er klar til at lave lovgivning, der
skal forpligte sociale medier som Facebook til at fjerne ulovlige ytringer.
Jacob Mchangama advarer mod lovgivning på området. 
Flere røde partier er klar til at lave lovgivning, der skal forpligte sociale medier som Facebook til at fjerne ulovlige ytringer. Jacob Mchangama advarer mod lovgivning på området. Foto: Erik Refner/Ritzau Scanpix
Laura Hattens

Hvis man vil have ytringsfriheden, så må man acceptere, at man ikke kan slå ned på alt ulovligt. Det er ikke realistisk – og i øvrigt slet ikke ønskværdigt – at udvikle værktøjer, der kan ramme alt, for så går vi i retning af en mere kinesisk model.

"Danmark har været et foregangsland i debatten om ytringsfrihed. Så jeg synes absolut ikke, det er den retning, Danmark bør gå."

Sådan lyder reaktionen fra Jacob Mchangama, direktør i den juridiske tænketank Justitia, på, at flere røde partier for nylig har meldt ud, at de er klar til at indføre lovgivning, der gør tech-giganter som Facebook og Google ansvarlige for ulovlige uploads på platformene.

Det skal blandt andet dæmme op for hurtig spredning af krænkende indhold og sikre, at det ikke længere er ofrene, der selv skal sørge for at få indholdet fjernet fra sociale medier.

Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00