Debat

Microsoft Danmark: Kan ny it-strategi genskabe tilliden?

DEBAT: Den nye it-strategi skal ikke kun effektivisere, men også være tillidsskabende, skriver Anders Thomsen, direktør for politik og strategi i Microsoft Danmark.

Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anders Thomsen
Direktør for politik og strategi, Microsoft Danmark

Minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V), er på vej med et udspil til en ny it-strategi, der skal optimere datasikkerheden i flere af de udskældte offentlige it-systemer.

Ingen myndighed, virksomhed eller NGO kan alene svare på, hvordan den digitale omstilling af samfundet bedst muligt understøttes. I Microsoft vil vi gerne bidrage med vores overvejelser til debatten.

Det vil vi, fordi teknologien har en grundlæggende betydning for borgernes daglige liv og samfundet som helhed. Lad mig her komme med et par bud på, hvad regeringens kommende it-strategi bør adressere.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Tillid skal komme før effektiviseringer
Ny teknologi fører nye muligheder med sig, og digital transformation i virksomheder og i samfundet generelt kan skabe nye jobmuligheder og løse samfundsmæssige udfordringer som for eksempel stigende udgifter til sundhed, trængsel på vejene og klimaændringer.

Men med al udvikling følger også en frygt for, hvordan verden forandrer sig. Bekymringerne går på, hvad skyen, kunstig intelligens og indsamling af data betyder for privatlivets fred, beskæftigelsen og social ulighed.

Beslutningstagere og politikere står over for en kompleks opgave ved udarbejdelsen af vores digitale politik og kommende it-strategi, hvor balancen mellem muligheder og udfordringer skal findes.

Anders Thomsen
Direktør for politik og strategi, Microsoft Danmark

Beslutningstagere og politikere står over for en kompleks opgave ved udarbejdelsen af vores digitale politik og kommende it-strategi, hvor balancen mellem muligheder og udfordringer skal findes.

Sikkert er det dog, at borgernes manglende tillid til databeskyttelse udgør én af de største udfordringer for den offentlige sektor. Og måske endnu værre; den ringe tiltro til offentlig håndtering af datasikkerhed risikerer at underminere fremtidens demokrati, hvor kommunikationen sker via nye, digitale platforme.

Derfor skal den kommende it-strategi først og fremmest opbygge en tillidsskabende fortælling, og ikke udelukkende fungere som et redskab til at effektivisere den offentlige sektor.

Kommunerne er gået forrest
Flere af de største virksomheder i Danmark og en række danske kommuner forsøger at øge sikkerheden og effektiviteten gennem cloud-teknologi – eller på dansk ’skyen’ – som er fremtidens platform for al digital udvikling.

Her opbevares data gennem teknologi, der kan sikre en høj beskyttelse af de offentlige it-systemer og skabe svære betingelser for it-kriminelle. Og endnu vigtigere: Med data i skyen kan man bedre bruge intelligente algoritmer, som eksempelvis kan hjælpe sundhedsvæsenet og transportvæsenet til smartere løsninger.

I Danmark er flere kommuner godt på vej til at flytte data i skyen. Men jeg efterspørger fra øverste politiske hold, at man tør have samme ambition for resten af den offentlige sektor.

En ambition om at gøre Danmark til den førende digitale nation, som er på forkant med udviklingen og drager nytte af fordelene ved den teknologiske udvikling. Sammenligner vi os med andre europæiske nationer, er det offentlige Danmark godt med i den digitale udvikling.

Det er vigtigt, når vi gerne vil sikre fremtidig vækst og den førerposition, som vi bør tage for at sikre Danmarks konkurrencedygtighed i det digitale kapløb mod andre nationer – et kapløb, som vi kommer til at se i en mere intensiveret form, efterhånden som den digitale revolution folder sig ud.

Men lad os først og fremmest få skabt en fælles fortælling om, hvordan moderne teknologi kan løse centrale samfundsudfordringer. It og intelligent brug af data er meget andet end effektiviseringer og tab af arbejdspladser – det er en mulighed for at skabe de rette politiske rammer for vækst i Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00