Debat

Milliardpotentiale i dansk velfærdsteknologi

DEBAT: Kina har ganske enkelt bestemt sig for at adoptere den danske model inden for sundhed og omsorg. Det kan blive en milliardforretning for Danmark, men det kræver, at vi optimerer mulighederne for offentlig-privat samarbejde. Det skriver administrerende direktør i Welfare Denmark Ulrik Møll.
Foto: WelfareDenmark.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ulrik Møll
Adm. direktør i Welfare Denmark

Allan Søgaard Larsen, præsident i Falck, blev for ikke længe siden valgt som ny bestyresesformand for Welfare Tech, der som bekendt er organisationen, der skal understøtte danske virksomheder i at få succes med at sælge sine produkter/services til udlandet.

Allan Søgaard sagde noget meget rigtigt i en artikel i forbindelse med sin indtræden i Welfare Tech: "Danmark skal benyttes som et laboratorium og dermed som en slags affyringsrampe mod udlandet af danskproduceret velfærdsteknologi og knowhow".

Heri er Welfare Denmark helt enig. Vi har igennem tre år oplevet en, nærmest vanvittig, udvikling i en eksplosiv megatrend, hvor vi sidste år vandt en Microsoft Global Health Innovation Award for vor telemedicinske løsning, som er udviklet og fintunet gennem tre år - skulder ved skulder med 15 danske kommuner.

Det er vigtigt, at lande, som approacher Danmark med en forespørgsel, opfatter Danmark som én stor forretning, hvor svartiderne er præget af agilitet og imødekommenhed.

Ulrik Møll
Administrerende direktør i Welfare Denmark

Private virksomheder skal motiveres
Vi er netop hjemvendt fra den højtprofilerede tur til Kina i behageligt selskab med dronningen og prinsgemalen. Kina har ganske enkelt bestemt sig for at adoptere den danske model inden for sundhed og omsorg. Welfare Denmark, som er markedsledende i Danmark inden for velfærdsteknologi, repræsenterede Danmark inden for Health IT og var inviteret af Healthcare DENMARK til, sammen med vor højtprofilerede kinesiske partner, at fortælle om vor samarbejdsaftale, som netop var indgået kort før statsbesøget.

Det er hvad der kan ske på tre år, når man udvikler i Danmark sammen med danske kommuner, som bliver anset som globalt markedsledende. Hvordan får Danmark flere af den slags historier? Det gør vi ved at optimere forudsætningen for, at flere private virksomheder bliver motiveret til at investere en frygtelig masse tid og penge på at lave OPI (offentlig-privat samarbejde).

Men hvorfor er der ikke flere, der gør det? Well, - det tager i snit halvandet til to år at hale en kontrakt i land fra en kommune - det er erfaringen fra udbydere af velfærdsteknologier.

Welfare Denmark vurderer, at vi højst har fem seriøse konkurrenter på det danske marked, som har vist modet og interessen for at give sig i kast med en sådan model. På en måde kan vi jo være glade og ikke mindst stolte over, at vi er kommet igennem nåleøjet, da vi ikke er så mange til at dele kagen - men vi er i Welfare Denmark bestemt ikke bange for konkurrence, så vi kæmper gerne for, at der skal komme flere udbydere til, så derfor deltager vi gerne i denne debat!

Danmark som én stor forretning
Vi skal have forkortet tiden i kommunerne i forbindelse med beslutningsprocesser for indgåelse af kontrakter som en klar forudsætning for, at vi lykkes - og det skal Christiansborg hjælpe med at facilitere retningslinjer for. Staten ønsker, at Danmark tjener penge på eksport af løsninger inden for Danmarks globalt markedsledende kernekompetencer som f. eks. sundhed og omsorg - og vi kan bekræfte, at Danmark som laboratorium kan afføde et milliardpotentiale.

Kina er naturligvis et milliardpotentiale for Welfare Denmark - multimange milliarder - og vi har pågående forhandlinger med en række andre lande, som ligeledes besidder milliardpotentiale i omsætning.

På den nyligt overståede delegationstur spurgte handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) mig: "Hvordan lykkes det Danmark at få eksporteret mere velfærdsteknologi til udlandet". Mit svar: "Det er vigtigt, at lande, som approacher Danmark med en forespørgsel, opfatter Danmark som én stor forretning, hvor svartiderne er præget af agilitet og imødekommenhed.

Regeringen gør et fantastisk stykke arbejde. Welfare Denmark har rejst med ministre flere gange på delegationsture, som altid afføder stor interesse og ikke mindst forespørgsler inden for de forskellige vertikaler, som Danmark er dygtige inden for.

Danmark har bare ikke altid været dygtige til at markedsføre sig selv. Hvis staten kan lykkes med at motivere kommunerne til at investere hurtigere i velfærdsteknologiske løsninger - og ikke mindst sikrer, at der ligeledes afsættes midler til implementering, så vil vi se et hav af danske virksomheder og kommuner, som vil "kaste sig ind i kampen". Og vi vil se kommuner opleve, at de får et væld af velfærdsteknologi, som kan hjælpe dem til at imødekomme de signifikante økonomiske udfordringer, som hører med til det kraftigt stigende antal ældre i vor befolkning kombineret med det kraftigt stigende antal kronikere, som er en ubehagelig, og ikke mindst reel, trussel mod den danske velfærdsmodel.

Teknologi skal således understøtte de "varme hænder" i kommunerne, på hospitalerne og på plejehjemmene i at nå den stadigt stigende arbejdsbyrde, som skal løses med samme antal - alternativt færre "varme hænder".

De har akkurat samme udfordringer i de industrialiserede samt i de nyindustrialiserede lande - og de har særdeles travlt med at komme i gang, da de ofte har væsentligt flere mennesker i deres lande, og dermed en endnu større udfordring i forhold til lille Danmark.

Virksomheder og kommuner skal finde hinanden
Herudover er de væsentligt mindre digitaliserede end Danmark. Digitalisering er endnu en eksportvare for Danmark, eftersom vi er et af de højest digitaliserede lande i verden. Welfare Denmark er klar til, som markedsleder, at dele vore erfaringer, når en gruppe bliver nedsat, som vi har foreslået Mogens Jensen.

Denne gruppe skal sikre, at vi får optimal udnyttelse af Danmarks højst værdifulde status som markedsleder inden for megatrenden "Sundhed & Omsorg"- og således får solgt (ekstremt) mange flere varer til udlandet nu - og ikke mindst i fremtiden.

Dette skal baseres på, at forudsætningerne er til stede, for at virksomhederne og kommunerne har bedre mulighed for "at finde hinanden" i kontrakter inden for velfærdsteknologi - og således danne basis for udnyttelse af de synergier, som er åbenlyse parterne imellem, - som Welfare Denmark har oplevet det i vort samarbejde med de mange dygtige fagkompetencer i danske kommuner inden for sundhed og omsorg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulrik Møll

Adm. direktør og grundlægger, WelfareDenmark & Nabufit
HD (A) (Handelshøjskolen 1997)

0:000:00