Debat

Morten Løkkegaard: EU skal bekæmpe farlige varer, cyberkriminalitet og desinformation

DEBAT: Kampen mellem EU og internationale it-kæmper er fløjtet i gang. Venstre har tre mærkesager, som vi kæmper for i Europa-Parlamentet, skriver Morten Løkkegaard.

Problemerne med
sociale medier og online markedspladser hober sig op. De er skyld i mange problemer, som
truer vores demokrati, mener Morten Løkkegaard.
Problemerne med sociale medier og online markedspladser hober sig op. De er skyld i mange problemer, som truer vores demokrati, mener Morten Løkkegaard.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Amerikanske og kinesiske it-kæmper har gennem snart mange år mast sig ind i vores hverdag.

Og vi har glædeligt taget imod mulighederne for at dele vores tanker og holdninger på Facebook og Twitter, og udnyttet muligheden for at købe billige produkter på kinesiske Wish eller amerikanske Amazon.

På mange måder har disse digitale platforme gjort vores hverdag bedre og nemmere.

MEN lad os erkende det: Problemerne med sociale medier og online markedspladser hober sig samtidig op. Og vi har gjort for lidt - og for sent.

Platformene er skyld i mange problemer, som truer vores demokrati og os som forbrugere. Men bedre sent end aldrig: Nu tager vi - i EU-samarbejdet - it-giganterne ved hornene.

Der er særligt tre ting, jeg vil fokusere på, i vores fælles europæiske opgør med amerikanske og kinesiske it-kæmper:

1. Amazon og Wish skal stilles til ansvar for farlige varer
Vi skal forhindre, at virksomheder som Amazon og Wish - fuldstændig uden at stå til ansvar - kan sælge skadelige produkter på deres online markedspladser. Produkter, som vel at mærke er ulovlige for europæiske netbutikker at sætte til salg.

Flere undersøgelser afslører, at disse online markedspladser sælger ulovlige varer, og trods advarsler undlader at fjerne produkterne fra deres webshops.

Det er under alt kritik!

Flere af de eksempler, vi hører om, handler om legetøj, så det er også børnenes sikkerhed, vi taler om! Derfor skal den kommende EU-lovgivning selvfølgelig tvinge Amazon og Wish til at stå til ansvar for de varer, de promoverer og sælger.

Desværre skuffede Kommissionens udspil. Man undgår at stille de nødvendige krav til udenlandske digitale markedspladser.

De ulovlige produkter kan både være til skade for danskere, som shopper på nettet, og skabe urimelig konkurrence for europæiske virksomheder, der skal leve op til EU’s regler for produktansvar, mens online markedspladser fra Kina og USA slipper.

Nu skal vi i Europa-Parlamentets udvalg for Det Indre Marked forsøge at forbedre Kommissionens forslag. Her vil jeg kæmpe for at beskytte forbrugere mod skadelige varer og sikre europæiske virksomheder lige konkurrencevilkår.

2. Truslen mod demokratiet skal tæmmes
Vi er nødt til at tage et opgør med den omfattende og dybt skadelige disinformation på sociale medier. Blandt andre russiske og kinesiske internetskurke (både almindeligt kriminelle og efterretningstjenester) forsøger bevidst at manipulere og vildlede os europæere.

Problemet med desinformation er vokset over de seneste år. Særligt efter Brexit-afstemningen og det amerikanske valg i 2016 står det klart, at udenlandske kræfter arbejder hårdt på at underminere vores valg og skade vores demokrati.

Læs også

Under coronapandemien og senest før og under angrebet på Kongressen i USA for nylig førte en omfattende desinformation til endnu større polarisering i den offentlige debat.

Ikke mindst stormen på Capitol Hill var en øjenåbner, der viste selv skeptikerne, at man nærmest ikke kan overvurdere skadeligheden i den her udvikling. 

Derfor valgte jeg også at blive medlem (og næstformand) i Europa-Parlamentets nye udvalg, INGE, der blandt andet skal bekæmpe desinformation og demokrati-underminering.

EU skal finde frem til, hvordan vi effektivt opsnapper forsøg på at sprede falsk information, og stopper eksempelvis russiske bots i at fylde folks facebookfeed med usandheder.  

3. It-giganter skal presses til større åbenhed
Vi skal samtidig forlange åbenhed fra sociale medier, der blokerer brugere eller sletter indhold. Platforme skal være med til at styrke den demokratiske debat - og ikke underminere den ved forbyde holdninger, som de ikke er enige i.

Når sociale medier vælger at udelukke en siddende præsident eller en almindelige borger med kontroversielle holdninger, skal det være muligt at få begrundelser fra eksempelvis Twitter eller Facebook.

Brugerne skal have ret til at prøve platformenes afgørelser, hvis de bliver slettet eller får deres opslag fjernet.

Det er en vanskelig balanceakt: På en gang at tvinge net-giganterne til at holde opsyn og bekæmpe desinformation - og samtidig insistere på, at de ikke censurerer. 

Åbenheden skal også gælde, når virksomheder eller politiske partier målrettet sender opslag til bestemte befolkningsgrupper. Det skal være muligt at se, hvorfor man præsenteres for specifikke opslag eller reklamer på for eksempel Facebook, og hvad meget der er betalt for den enkelte målrettede annonce.

Til sidst - og ikke mindst - skal åbenheden også gælder de sociale mediers algoritmer, som i dag er hemmelige.

Forskere skal have adgang til at undersøge algoritmerne, så vi alle sammen kan blive klogere på, hvordan de fungerer. Det er kun retfærdigt, når netop disse algoritmer har så voldsom indflydelse på vores demokrati.

Det har varet (for) længe, men EU-fælleskabets kamp med it-giganterne er kun lige begyndt.

Vi må stå sammen, så vi kan beskytte borgerne og sætte dem i centrum. Ellers fortsætter de med at være produktet på de sociale mediers online-markedsplads.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Løkkegaard

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (V), MEP (V), Næstformand, Renew Europe, kommunalbestyrelsesmedlem, Gentofte Kommune, fhv. MF (V)
journalist (DJH 1988)

0:000:00