Nummer 1 i EU: Danmark er digital mester

MÅLING: Danmark rydder bordet som det mest digitale land i ny EU-måling. Men vi må ikke hvile på laurbærrene, advarer både erhvervsministeren og Dansk Erhverv.

Danskerne er gode til at gå på netbank, shoppe på internettet og modtage digital post fra det offentlige. Så gode, at vi igen i år topper listen som det bedste digitale land i EU.

Den flotte placering glæder erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), der peger på, at digitalisering i høj grad er til gavn for danskerne.

”Øget digitalisering kan bane vejen for en mere bæredygtig udvikling og en forbedret livskvalitet for vores borgere. Derfor er det glædeligt, at Danmark er helt i front i Europa inden for digitalisering, som bliver centralt at rykke på de kommende år,” lyder det i en kommentar fra ministeren.

Norden er bedst
EU-Kommissionen udsender årligt en oversigt over EU-landenes "Digital Economy and Society Index" (DESI). Indekset måler blandt andet, hvor god internetadgang der er i landet, hvor gode borgerne er til at gebærde sig i det digitale samfund, hvor meget internettet bliver brugt, og endelig hvor digitalt det offentlige er.

Sammen med Sverige og Finland er Danmark topspillerne på digital udvikling, mens lande som Bulgarien og Rumænien halter langt bagefter i målingen.

Det er ikke første gang, at Danmark hopper i føretrøjen. Danmark har været nummet et på listen i flere år i træk. Hos Dansk Erhverv er man glade for, at Danmark igen i år indtager førstepladsen, men de advarer samtidig om, at positionen ikke må blive en sovepude.

"Det er flot, vi er nummer et, men det må ikke føre til selvfedme, for andre lande rykker hurtigt i disse år," siger Janus Sansgaard, fagchef for IT og Digitalisering i Dansk Erhverv.

Danmark mangler specialister
Det er især danskernes digitale kompetencer, der trænger til et løft, mener Dansk Erhverv. Erhvervsstyrelsen har vurderet, at Danmark i 2030 kommer til at mangle 19.000 it-specialister. Det er et stort problem for erhvervslivet, siger Janus Sansgaard.

"Virksomheder kan ikke skaffe den kvalificerede arbejdskraft på it-området. Hvis ikke vi gør noget ved det i en pokkers fart, så mister vi vores digitale førerposition," lyder det.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen er enig med Dansk Erhverv i, at Danmark ikke kan tillade sig at hvile på laurbærrene. De manglende it-specialister er et problem, der skal tages hånd om, siger han.

"Virksomhedernes adgang til de rette digitale kompetencer en af de væsentligste faktorer i den digitale omstilling. Derfor arbejder vi på at etablere en teknologipagt med blandt andre arbejdsmarkedets parter og universiteterne for at sikre stærkere tekniske uddannelser,” lyder det fra Brian Mikkelsen. 

Hele EU's digitaliseringsindeks for 2017 kan læses her

Forrige artikel Kunsten at forme fremtiden Kunsten at forme fremtiden Næste artikel PostNord mangler 2,3 milliarder kroner PostNord mangler 2,3 milliarder kroner
Sådan fungerer den cirkulære økonomi i praksis

Sådan fungerer den cirkulære økonomi i praksis

Det er ikke mange år siden, at idéen om den cirkulære økonomi var noget, kun de mere fanatiske miljøforkæmpere talte om. I dag er begrebet blevet mainstream, og store og små virksomheder har travlt med at lægge deres forretningsmodeller om. Et stort nordisk forskningsprojekt har undersøgt, hvordan man kan gøre i praksis.