Ny debat: Er "privacy by design" svaret på vores data-benspænd?

DEBAT: Et nyt hold af debattører vil i de kommende uger sætte fokus på "privacy by design", der skal give borgerne større kontrol med personlige dataoplysninger. Mød panelet her.

Af Kristian Andersen
Fagdebatredaktør

Den gennemgribende digitalisering af det offentlige har skabt usikkerhed om, hvorvidt myndighederne har styr på beskyttelsen af personfølsomme dataoplysninger om borgerne.

Privacy by design er blevet præsenteret som en del af løsningen og skal give borgerne større kontrol med egne data. Men hvad er privacy by design egentlig? Hvad kan det i forhold til de løsninger, vi bruger i dag? Hvordan giver det borgere større kontrol? Kan vi ikke leve uden? Og hvorfor er det så ikke blevet implementeret for længst?

Mød Altinget: digital velfærds nye debatpanel, der vil debattere, om privacy by design er løsningen på vores data-benspænd.

Rene Gade (ALT)
Ordfører for it- og digitale frihedsrettigheder. René Gade har været medlem af Folketinget siden valget 2015. Han har læst film- og medievidenskab ved Københavns Universitet.

Lisbeth Nielsen
Direktør i Sundhedsdatastyrelsen. Lisbeth Nielsen har tidligere haft en ledende stilling på Nordsjællands Hospital og har også ledererfaring fra IBM og Danske Regioner.

Thomas Hildebrandt
Lektor, ph.d., IT-Universitetet. Thomas Troels Hildebrandt har været leder af flere forskningsprojekter om sikkerhed og digitalisering af arbejdsgange og forretningsprocesser i samarbejde med private virksomheder og offentlige institutioner. Han er uddannet ph.d. i datalogi fra Aarhus Universitet.

Niels Bertelsen
Formand for Prosa - Forbundet af It-professionelle. Niels Bertelsen blev valgt som faglig sekretær i Prosa første gang i 1988. Fra 2000-2005 var han organisatorisk næstformand i Prosa. Han forlod posten i 2005 og blev ansat i DSB. I 2008 vendte han tilbage til Prosa som formand. Han har læst datalogi ved Københavns Universitet.

Jesper Lund
Formand for IT-Politisk Forening, der arbejder for at styrke borgernes rettigheder og frihed i informationssamfundet. Foreningen består af frivillige, som har andet arbejde ved siden af de IT-politiske interesser. Jesper Lund har en ph.d. i finansiering fra Aarhus Universitet og arbejder siden 2010 på Copenhagen Business School.

Bogi Eliasen
Associeret partner ved Instituttet for Fremtidsforskning. Bogi Eliasen kommer fra Færøerne og er uddannet cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet. Han har været ansat i det færøske Erhvervsministerium og Udenrigsministerium og arbejdet som konsulent de sidste ti år for både politikere, offentlige systemer og private virksomheder.

 

Forrige artikel PROSA: Privacy by design skaber tillid til it-systemer PROSA: Privacy by design skaber tillid til it-systemer Næste artikel It-forening: Digital økonomi udfordrer retten til privatliv It-forening: Digital økonomi udfordrer retten til privatliv