Ny forskning skal tilføre Internet of Things etisk overbygning

IoT: Nyt forskningsprojekt med IT-Universitetet i spidsen skal hjælpe europæiske it-udviklere med at lave produkter, der lever op til forbrugernes og lovens etiske krav.

Internet of Things begynder at spille en større rolle. Her er det Samsungs præsident, der holder tale om udviklingen på en amerikansk messe. 
Internet of Things begynder at spille en større rolle. Her er det Samsungs præsident, der holder tale om udviklingen på en amerikansk messe. Foto: ALEX WONG/Scanpix
Klaus Ulrik Mortensen
Fakta
Forskningsprojektet VIRT-EU er finansieret af en bevilling på 2 millioner euro (knap 15 millioner kroner) fra EU’s Horizon 2020-program.
Fra ITU deltager forskerne Irina Shklovski, Rachel Douglas-Jones, Luca Rossi og to ph.d.-studerende.
Udover ITU deltager fem europæiske partnere: London School of Economics (UK), Open Rights Group (UK), Uppsala University (SE), Politechnico di Torino (IT) og Copenhagen Institute of Interaction Design (DK).
 

Kilde: IT-Universitetet

Efterhånden som alt fra armbåndsure til køleskabe kommer på nettet, vokser bekymringerne om brugernes datasikkerhed og privatliv.

Det er baggrunden for, at et nyt forskningsprojekt med IT-Universitet (ITU) i spidsen har fået knap 15 millioner kroner i EU-støtte til at undersøge, hvordan europæiske it-udviklere kan hjælpes til at bygge produkter, der overholder etiske retningslinjer.

Projektet fokuserer på alt fra smartwatches til kameraer, køleskabe og Barbie-dukker, der er udstyret med sensorer og koblet på nettet. De store datamængder, enhederne indsamler, kan nemlig gøre brugerne sårbare over for overvågning og uønsket brug af personlige oplysninger.

Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00