Ny iværksætterfond skal forhindre guldfuglene i at flyve til Silicon Valley

IVÆRKSÆTTERI: Penge og kyndig vejledning skal undgå, at danske talenter flygter til Amerika. Ny international teknologifestival i København understreger samtidig behovet for, at Danmark skal løsrive sig dogmerne i Silicon Valley.

<div>Tommy Andersen (tv.) og&nbsp;Eric Lagier er stifterne af den nye fond By Founders, som i løbet af de næste 10 år skal skyde 750 millioner kroner i danske tech-startups.<br></div>
Tommy Andersen (tv.) og Eric Lagier er stifterne af den nye fond By Founders, som i løbet af de næste 10 år skal skyde 750 millioner kroner i danske tech-startups.
Foto: Chloe Lagier
Klaus Ulrik Mortensen

Alt for mange danske erhvervstalenter flyver direkte fra universitetet til Silicon Valley. Og dermed går Danmark glip af skatteindtægter i milliardklassen.

Dét problem forsøgte regeringen sidste uge at løse med sit erhvervs- og iværksætterudspil, som – med vanlig sans for symbolik – blev præsenteret i forbrugertjenesten Trustpilots kantine i København.

Men Brian Mikkelsens gaver fik ikke den forventede modtagelse blandt de kræfter i startup-miljøet, som han så gerne vil elskes af.

Formand for Dansk Iværksætter Forening Peter J. Kofler revsede således tankerne om aktiesparekonti og investorfradrag for primært at have symbolsk karakter og savne den volumen, som er nødvendig for at styrke miljøet.

Det handler om at komme ud af Silicon Valley-narrativet, hvor alle snakker om selvkørende biler. Ja, de er fascinerende og rejser en række håndgribelige etiske udfordringer, men virkeligheden er, at vi i København er ved at lave en by, der fungerer med cykler.

Thomas Madsen-Mygdal
Iværksætter

“Man skal afholde sig fra at lave en aktiesparekonto. Det er meget risikabelt for Familien Danmark. Og med det beløb, som regeringen har afsat til initiativet, kommer det ikke til at gøre den store forskel for virksomhederne,” sagde han til Altinget.

Husk at vande vækstlaget
En uge efter regeringens udspil kommer branchen nu med sit eget bud på en løsning på iværksætternes største problem: Nemlig manglen på risikovillig dansk kapital.

Løsningen er en 750 millioner kroner tung venturefond døbt By Founders stiftet af 30 af de mest succesfulde kræfter på den hjemlige tech-scene.

En af hovedkræfterne i fonden er den danske serieiværksætter Tommy Andersen. Han står bag virksomheder som Embedit og Libratone og sidder også med i regeringens iværksætterpanel, som afleverer sine anbefalinger senere på måneden.

“Vi har i mange år vidst, at manglen på kapital er en af de største udfordringer for nye virksomheder i Danmark. Hvis vi skal skabe de næste store virksomheder, skal vi have et vækstlag. Og det lag skal have noget at gro af,” forklarer han.

Tidlige penge
By Founders skal være en såkaldt “early stage”-investeringsfond, som går tidligt ind og investerer i virksomheder, mens de stadig er meget unge. Fonden har fokus på danske og nordiske tech-startups med globalt potentiale og vil investere bredt i både software, services og produkter.

“Vi skal være der, hvor kapitaltørken er størst. Der er masser af kapital i Danmark oplejret i banker og pensionskasser, som gerne vil arbejde i private equity. Det er selskaber, som er i god gænge, og hvor risikoen er taget af casen. Men hvor det handler om at tage en chance, er der ikke så mange, der vil på banen, og det er der, at vi træder til,” siger Tommy Andersen.

Og netop det faktum, at der står succesfulde iværksættere bag kapitalindsprøjtningen, er afgørende for modtagerne, vurderer han.

“Vi har alle sammen taget rejsen fra at være fem mand i en kælder til at blive måske 500 eller 1.000 mand i vores virksomheder. Og det er den rejse, som de næste startups skal på nu.”

Penge skal kobles med viden
En af de iværksættere, som skal være med til at hjælpe næste generation på vej, er Thomas Madsen-Mygdal. Han var i en alder af blot 17 år medstifter af webbureauet Mondo tilbage i 1995. Og har siden startet og investeret i virksomheder som Socialsquare og Podio.

Og for ham at se er det ikke manglen på kapital, men derimod manglen på kvalificeret rådgivning, der er det største problem i Danmark i disse år.

“Penge kan man altid bruge flere af. Men de sidste mange år har det ikke været et problem at tiltrække internationale investorer til København. Det er en af de mest attraktive byer i Europa, og i dag er der eksempelvis 100 internationale investorer i byen for at møde danske startups,” siger han og fortsætter:

“De gode ideer finder altid penge. Men hvor problemet tidligere var, at dem, der havde pengene, ikke nødvendigvis havde kompetencerne, kommer der nu en fond, som samler begge dele.”

Techfestival retter kritisk blik mod USA
Når Thomas Madsen-Mygdal taler om, at der i dag er 100 investorer samlet i København, skal tidsangivelsen i øvrigt forstås helt konkret.

Mere end 15.000 teknologientusiaster fra hele verden er i denne uge i København i anledning af Techfestival. En festival – som Madsen-Mygdal er en af hovedkræfterne bag – der sætter fokus ikke bare på ny teknologi, men også de spørgsmål, som forandringerne tvinger samfundet til at forholde sig til.

“Vi lever i en verden, hvor tech er alvorligt. Vi prøver at fjerne os fra startups og iværksætterhype og i stedet fokusere på, hvordan virksomhedernes produkter konkret påvirker verden. Og på den måde skabe en progressiv agenda, som hidtil er gået lidt tabt i begejstringen over smarte apps og store investeringer i danske virksomheder,” siger han.

Og heri fornemmer man også en snert af en socialdemokratisk kapitalismekritik, som skal bryde med den amerikanske dominans.

“Det handler om at komme ud af Silicon Valley-narrativet, hvor alle snakker om selvkørende biler. Ja, de er fascinerende og rejser en række håndgribelige etiske udfordringer, men virkeligheden er, at vi i København er ved at lave en by, der fungerer med cykler. Og på samme måde drømmer man i USA om at opfinde tubemad, så man slipper for at tilberede rigtige måltider, mens vi i Danmark søger tilbage til det økologiske måltid,” forklarer han.

"Hold på diamanterne"
Og Thomas Madsen-Mygdal foreslår, at danske erhvervsfolk i højere grad gør sig fri af det amerikanske forbillede.

“Vi har efterhånden lært, hvad vi kunne af Silicon Valley i forhold til at investere og bygge nye virksomheder. Nu skal vi så tage de næste skridt og kigge på, hvordan teknologierne skal reguleres i samfundet. Og her har Silicon Valley ingen løsninger, som vi blot kan kopiere,” pointerer Thomas Madsen-Mygdal.

Han bakkes op af Tommy Andersen.

“Man skal tage senere til Silicon Valley. Der er ingen grund til, at vi lader vores egne diamanter sejle direkte til USA og finde deres første penge. Det er super ærgerligt, at virksomheder, som udviklede sig til milliardsuccesser, aldrig blev etableret i Danmark. Det er vi trætte af at se på. Og det tror jeg også, at regeringen er ved at få øjnene op for,” siger han.

Dokumentation

Om By Founders

Fonden er for iværksættere og skabt af iværksættere og vil tilbyde både finansiering, operationel hjælp og adgang til internationalt netværk til startups i Danmark og resten af Norden for at hjælpe disse med deres globale ekspansion. Bag fonden står 30 af Danmarks og Nordens mest succesfulde tech-iværksættere – primært bosat i Danmark og USA.

Listen af tech-iværksættere i fonden:

  • Eric Lagier: Skype, Tradeshift, Memolane
  • Tommy Andersen: Embedit, Libratone
  • Bjarne Christiansen: Realm
  • Christian Birk: Endomondo, Investor
  • Christian Lindholm: Fjord, Vertical, Koru
  • Claus Moseholm: GoViral, Investor
  • Danny Lange: Microsoft, Amazon, Uber, Unity
  • David Helgason: Unity
  • Gert Sylvest: Tradeshift
  • Heini Zachariassen: Vivino
  • Henrik Rosendahl: CloudVolumes
  • Jacob Aqraou: Finexia, Ebay
  • Jakob Jønck: Endomondo, SimpleFeast
  • Jesper Højberg Christensen: Advice
  • Juha Christensen: Cloudmade, Cogniance
  • Kaare Danielsen: Jobindex
  • Kasper Hulthin: Podio, Peakon
  • Lars Fløe Nielsen: Sitecore
  • Lars Thinggaard: Milestone Systems
  • Michael Drejer: ProPeople, FFW
  • Michael Moesgaard Andersen: CBB Mobil, Configit
  • Mikkel Hippe Bruun: Tradeshift
  • Moonis Kamil: Onfone, iPosen
  • Morten Primdahl: Zendesk
  • Peter Hartzbech: iMotions
  • Peter Holten Muhlmann: Trustpilot
  • Peter M. Jensen: ParStream, Presidiohealth, StopTheHacker
  • Robin Daniels: Salesforce, Box, Vera, Linkedin
  • Sten Tamkivi: Skype, Teleport
  • Thomas Madsen-Mygdal: Podio, 23, CPHFTW
  • Tommy Ahlers: Zyb, Podio
  • Torsten Kolind: YouNoodle

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Madsen-Mygdal

Iværksætter, designer, adm. direktør, TwentyThree, formand for Techfestival
autodidakt siden 2.g

Tommy Andersen

Managing Partner, byFounders VC
HD(u) (CBS)

0:000:00