Ny rapport: Danske politikere ved ikke nok om kunstig intelligens

KUNSTIG INTELLIGENS: Der er behov for langt større viden om kunstig intelligens blandt de politiske beslutningstagere. Det er konklusionen i en ny rapport.

Klaus Ulrik Mortensen

En ny rapport fra Microsoft og Lead Agency viser, at de politiske beslutningstagere i Danmark mangler viden om potentialer og udfordringer ved kunstig intelligens.

Analysen er baseret på interviews med 23 førende danske eksperter, politikere og meningsdannere, som diskuterer rammerne for kunstig intelligens i Danmark.

Og skal man tro rapportens konklusioner, er tiltroen til politikernes viden stærkt begrænset.

Dokumentation

Microsoft har i forbindelse med rapporten udviklet seks etiske principper for kunstig intelligens:

  • Retfærdighed: Når kunstig intelligens hjælper os med at træffe beslutninger, skal det ske på fair vis, og beslutningen må ikke foretages på basis af forudindtagede holdninger eller bias. For at sikre denne retfærdighed er vi nødt til at forstå, hvordan menneskelige fordomme påvirker kunstig intelligens.
  • Pålidelighed: Kunstig intelligens skal agere inden for klare rammer og på basis af meget grundige tests, så vi kan stole på, at systemet agerer på den ønskede måde – også ved uforudsete situationer, og at den kunstige intelligens ikke udvikler sig på en måde, som afviger fra den oprindelige tanke. Krav til stresstest er her meget vigtige.
  • Privatliv og sikkerhed: Ligesom andre teknologier skal kunstig intelligens leve op til lovgivningen for beskyttelse af privatlivet, så personlige oplysninger bliver anvendt efter sikkerhedsstandarderne og er beskyttet mod cyberkriminalitet.
  • Inklusion: Kunstig intelligens skal designes med inklusion for øje, så systemet tager højde for forskellige menneskers behov og forskellige brugsscenarier – herunder utilsigtede barrierer, som kan medføre eksklusion af enkelte mennesker eller grupper, eksempelvis grupper med handicap, sprogbarriere og/eller andre særlige forhold.
  • Gennemsigtighed: Efterhånden som kunstig intelligens får større indvirkning på vores liv, er vi nødt til at forstå konteksten for, hvordan den kunstige intelligens agerer, og hvordan systemet træffer beslutninger. Med denne gennemsigtighed kan vi bedre identificere forudindtagede holdninger, fejl og utilsigtet adfærd i systemet – faktisk også bedre end i dag med menneskelig intelligens.
  • Ansvarlighed: Mennesker, som designer og implementerer kunstig intelligens, er ansvarlige for, hvordan systemerne fungerer. Ansvarlighedsnormerne for kunstig intelligens bør trække på erfaringerne fra andre områder, som eksempelvis sundhedsområdet, og bør evalueres såvel i designfasen som i den praktiske anvendelse.

Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00