Ny robot er velfærdens schweizerkniv

ROBOTTER: Tirsdag blev Odenses nye velfærdsrobot, Care-O-bot, vist frem første gang. Teamlederen bag robotten beskriver den som en schweizerkniv, der kan assistere, men endnu ikke erstatte varme hænder.
Foto: Lars Majlund Mørk

Fundamentet er der for, at forskerne kan finde ud, hvad det her kan bruges til. Care-O-bot er som en schweizerkniv: Hvis du skal skære en skive brød, kan du godt gøre det med schweizerkniv, men hvis du skal skære mange skiver, ville det nok være lettere med en ordentlig brødkniv.

Lars Dalgaard
Teamleder, ErhvervsPhD i robotteknologi, Teknologisk Institut
Teknologisk Institut, Robotteknologi, havde tirsdag urpremiere på sin nyeste anskaffelse, Care-O-bot. Den er i øjeblikket den eneste af sin art i Danmark og betegnes som en af de mest moderne service-robotter i verden.

Indkøbet er resultatet af et samarbejde mellem forskere fra Teknologisk Institut og Syddansk Universitets velfærdsteknologiske forskningsprojekt, Patient@home. Sidstnævnte har, med ambitionen om at nedbringe liggetiden på sygehusene, bidraget med økonomisk kapital til at indkøbe den godt en meter høje velfærdsrobot.

Care-O-bot er i øjeblikket fuldt ud funktionsdygtig i en række opgaver: Den kan hente et glas til patienten og efterfølgende undersøge, om det er tomt eller ej. Derudover kan den med sin gribearm tage fat i og løfte forskellige ting.

Ikke bygget til masseproduktion 
Sine mange funktioner til trods er robotten ikke indkøbt til at hjælpe borgere, i hvert fald ikke i sin nuværende form. I stedet skal den ifølge teamleder ved Teknologisk Institut, Robotteknologi, Lars Dalgaard fungere som en katalysator for videre forskning:

Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00