Prognose: Sådan står it-ordførerne til valget

VALG: Et flertal af it-ordførerne ser ud til at kunne fortsætte i Folketinget. Altinget giver her overblikket over chancerne for de 9 ordførere.

Ida Aukens mandat ser sikkert ud i København. Der er mere tvivl om Dansk Folkepartis Jan Callesen i Sydjylland.
Ida Aukens mandat ser sikkert ud i København. Der er mere tvivl om Dansk Folkepartis Jan Callesen i Sydjylland.Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Kasper Kaasgaard

Valgkampen går ind i sin sidste uge, og det er nu, det for alvor gælder.

I den netop overståede europæiske valgkamp har det digitale område fyldt en del, hvor særligt en eventuel digital skat har fået omtale og opmærksomhed.

Anderledes ser det ud i folketingsvalget, hvor it-området ikke tiltrækker meget opmærksomhed.

Dokumentation

Bag prognosen

I denne prognose indgår der 9.847 interviews foretaget af Kantar-Gallup og 3.113 interviews foretaget af Norstat, der er indsamlet i perioden 1/2-2019 til 7/5-2019. Heraf er der lavet en geografisk prognose, der er vægtet mod Altingets seneste kvalitetsvægtede snit af målinger, hvilket betyder, at usikkerheden er mindre end to procentpoint. 

Herefter udregnes fordelingen ud fra valgloven, og her er de første mandater meget sikre, mens de sidste er mindst sikre, da meget få stemmer kan afgøre, at de falder et andet sted. Det betyder blandt andet også, at valgkampen kan være med til at flytte nogle af de få stemmer og ændre det øjebliksbillede, som prognosen viser.

Derudover er prognosen vægtet, så de partiledere, der opstiller i samme storkreds som ved sidste valg, antages at opnås samme stemmeandel af partiets samlede stemmer i storkredsen som ved sidste valg. Konkret betyder det i forhold til den uvægtede fordeling, at der flyttes stemmer til partilederes storkreds fra partiets andre storkredse. Partiets samlede andel af stemmerne på landsplan er uændret.

Konkret i denne prognose flytter partiledervægten tre mandater: 1 R-mandat til Sydjyllands Storkreds fra Østjylland Storkreds, 1 LA-mandat til Nordsjællands Storkreds fra Københavns Omegns Storkreds og 1 K-mandat til Østjyllands Storkreds fra Fyns Storkreds.

Denne artikel må kun citeres efter reglerne om god presseskik og med klar angivelse af Altinget som kilde.

Gengives enkelte tal fra artiklen, skal det være med kildeangivelsen professor Kasper Møller Hansen for Altinget.


Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00