Se kortet: Rekordmange kan ikke stemme til folketingsvalget 

Andelen af borgere, der ikke kan stemme til Folketingsvalget i Danmark, er større end nogensinde. Region Hovedstaden har den højeste andel, mens Region Nordjylland har den laveste.

Hver fjerde kan ikke stemme i Ishøj Kommune. "Det giver et demokratisk underskud," siger borgmesteren i kommunen, Merete Amdisen (S). Her taler hun med justitsminister Mattias Tesfaye (S), der mener, at Danmark har givet statsborgerskab til for mange.
Hver fjerde kan ikke stemme i Ishøj Kommune. "Det giver et demokratisk underskud," siger borgmesteren i kommunen, Merete Amdisen (S). Her taler hun med justitsminister Mattias Tesfaye (S), der mener, at Danmark har givet statsborgerskab til for mange.Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Frederik Gjersen HansenCindy Shummontien Green

Når Danmark skal til stemmeurnerne 1. november, er færre end nogensinde inviteret til valgfesten. 

For at kunne stemme til Folketingsvalget skal man nemlig være dansk statsborger.

Ved folketingsvalget i 2019 havde 9,4 procent i Danmark ikke et rødbedefarvet pas. I år er tallet 10,3 procent. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

På en regional førsteplads finder man hovedstadskommunerne. Her kan 14,7 procent af befolkningen ikke afgive deres stemme.

I Ishøj Kommune kan hver fjerde borger ikke afgive deres stemme til det kommende Folketingsvalg.

"Det giver et demokratisk underskud i en kommune som vores, at en stor andel af borgerne ikke har mulighed for at stemme til folketingsvalget,” siger Merete Amdisen (S), der er borgmester i Ishøj Kommune.

På kortet herunder kan du se fordelingen af borgere i Danmark, der ikke kan stemme til folketingsvalget: 

 

Læs også

Justitsminister: Vi giver statsborgerskab til for mange

Altinget har spurgt Socialdemokratiet på Christiansborg om interview vedrørende emnet. De har ikke ønsket at stille op.

Justitsminister Mattias Tesfaye skriver i stedet i en mail til Altinget:

“Der er desværre blevet uddelt danske pas til for mange gennem årene. For eksempel kan alt for mange slet ikke tale dansk. Derfor har et bredt flertal skærpet betingelserne for at få statsborgerskab,” siger han.

Strengere krav end yngre befolknings holdning

Kristina Bakkær Simonsen er lektor i Statskundskab og forsker i indvandring, integration og national identitet på Aarhus Universitet.

Hun fremhæver en nordisk rapport fra 2019, hvor 2000 unge voksne fra Norge, Sverige og Danmark er blevet spurgt til, hvad de mener kravene skal være til at få statsborgerskab. Borgerne er både af minoritetsetnisk baggrund og etnisk baggrund.

Ifølge undersøgelsen er borgerne - både de etniske og dem med indvandrerbaggrund - enige om kravene til statsborgerskab. 

Undersøgelsen viser også, at denne befolkning har en mere lempelig holdning end de gældende krav i Danmark om opholdslængde, sprogkundskaber, beskæftigelse og historisk og kulturel viden.

Alderen blandt borgerne er mellem 20 og 36 år. Den er derfor ikke repræsentativ for hele Danmarks befolkning, men for denne aldersgruppe. Og konklusionen her er klar, fortæller Kristina Bakkær Simonsen:

Kravene i Danmark er altså mere restriktive end den unge befolknings gennemsnitsholdning til, hvad der skal til for at blive statsborger,” siger hun.

Du kan læse mere om kravene til at blive dansk statsborger her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristina Bakkær Simonsen

Lektor i statskundskab, Aarhus Universitet
PhD i Statskundskab (Aarhus Universitet, 2017), Cand.scient.pol (Aarhus Universitet, 2014), MSc Comparative Politics (London School of Economics and Political Science, 2013)

Merete Amdisen

Borgmester (S), Ishøj Kommune
Lærer (Blaagaard Seminarium, 1997)

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

0:000:00