Kommentar af 
Søren Kristiansen Jacobsen Damm

Søren J. Damm: Er Hella Joof Disruptionsrådets humanistiske hofnar?

KLUMME: Ved Hella Joof egentlig, hvad hun er gået ind til som medlem af Disruptionrådet - og mon hun evner at beholde hovedet, spørger Altingets debatredaktør, Søren J. Damm.

DISINFORMATION: Hvad mener du, Hella, spørger Søren J. Damm
DISINFORMATION: Hvad mener du, Hella, spørger Søren J. DammFoto: Christian Als/Scanpix
Søren Kristiansen Jacobsen Damm
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Da Lars Løkke for nyligt udpegede sit 33 mand store (m/k) og i spænding ventede Disruptionråd, studsede mange over udnævnelsen af kunstneren Helle Joof.

Men nu er det blevet tydeligt illumineret, hvad hendes funktion er. Joof skal nemlig agere rådets folkekære ansigt ud af til, hvilket tydeliggøres i de videoer med Disruptionrådet som afsender, der nu er begyndt at florere livligt på blandt andet Facebook. Her ser man den populære forfatter, skuespiller og instruktør udtale:

"... Jeg synes generelt, at mennesker skal disrupte deres liv," og "Der er mange indianerstammer, som hvert syvende år brænder hele lortet ned og starter forfra."

Det er i virkeligheden et genialt retorisk greb, da afsenderen selv kan bestemme sig for, om udsagnets sandhedsværdi skal opfattes ironisk eller ej, og derfor kan modtageren selv bestemme sig for, hvad Joof mener.

Umiddelbart er sætningerne, som meget af det Hella Joof ellers siger og skriver, komponeret af lige dele almoderlig indsigtsfuld finurlighed, gerne drysset med lidt overrumplende livserfaring.

Men for de mange af os, der har fulgt hendes vej gennem dansk kulturliv de seneste 25 år, er det svært at afgøre, om hun stadig opererer med sin komplekse 90’er-ironi, der efterhånden er så indgroet en del af hendes personlighed, at man har meget svært ved at gennemskue, om det, hun rent faktisk siger, også er det, hun selv mener - sådan helt alvorligt?

Men det er lige præcis også dét, der er Joofs adgangsbillet til meningsdanneriet og den brede offentlighed - netop at man aldrig helt ved, om hun mener det.

Derfor har hun normalt også kunnet slippe afsted med at præsentere det banale som det dybsindige - og omvendt, fordi hun til enhver tid kan trække ironi, humor eller fjolle-kortet ud af ærmet, og derfor agerer fra en ansvarsfri platform. Det er i virkeligheden et genialt retorisk greb, da afsenderen dermed selv kan bestemme sig for, om udsagnets sandhedsværdi skal opfattes ironisk eller ej, og derfor kan modtageren selv bestemme sig for, hvad Joof mener. Det er en velfungerende nøgle til popularitet.

Spørgsmålet er så, om vi så kan tage Hella og hendes papmacheregler helt alvorligt?

Nogen, der garanteret ikke vil tage Hella Joof alvorligt, er Akademikerne (AC), der var rødglødende over ikke at blive inviteret med i rådet - og blive vraget til fordel for et medlem som Joof. De kørte efterfølgende en forsmået Twitter-kampagne for en plads i rådet, dog uden succes. Men det gør nok ikke Joofs position i rådet nemmere at have fået en passiv-aggressiv fjende i AC for livet. 

Ud over at optræde som poster-girl og være det kunstneriske og humanistiske indslag i det ellers DJØF-tunge råd, hvoraf mange af de andre medlemmer sandsynligvis i sammenligning ville gøre sig jammerligt på sociale medier, fungerer Joof også som en af middelalderens hofnarre.

Under dække af fjollede (retoriske) gevandter og evnen til at servere alvoren og sandheden med en garniture af humor og vid, kan man nemlig få et uønsket budskab til at glide nemmere, ja næsten ubemærket ned, hos selv en meget modvillig modtager - i dette tilfælde befolkningen, når den for eksempel skal sluge forslag om fremtidens ubehagelige politiske beslutninger.

Og faktisk kunne en dygtig hofnar slippe afsted med udtalelser, som andre ville have mistet hovedet for. Her er Joof måske umiddelbart godt castet, fordi de fleste af os lytter, når hun taler, uden nogensinde at blive rigtigt stødt, men spørgsmålet er så, om det er tvetydig ironisk kommunikation, som Disruptionrådet har brug for? Og kan Joof komme ud over sin egen persona og gøre budskabet til det primære og sig selv til det sekundære?

Det bliver interessant at se, om hun evner at agere Disruptionrådets humanistiskr hofnar, uden samtidig at miste hovedet.

Læs mere: Her er Løkkes Disruptionråd

......

Søren Jacobsen Damm er debatredaktør på Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens holdning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hella Joof

Filminstruktør, skuespiller, medlem af Disruptionrådet
skuespiller (Odense Teaters Elevskole 1990)

Søren J. Damm

Litteraturredaktør, Berlingske
BA i filosofi (Københavns Uni. 2007)

0:000:00