Debat

Syg, rask eller midt imellem?

DEBAT: Med telemedicin kan man blandt andet mindske antallet af ambulante besøg, skriver Dorte Stigaard, direktør i Region Nordjylland og medlem af styregruppen for Regionernes Sundheds-it.
Nye digitale muligheder kan rive muren ned mellem siloer i sundhedssektoren, mener Dorte Stigaard, direktør i Region Nordjylland og medlem af styregruppen for Regionernes Sundheds-it.
Nye digitale muligheder kan rive muren ned mellem siloer i sundhedssektoren, mener Dorte Stigaard, direktør i Region Nordjylland og medlem af styregruppen for Regionernes Sundheds-it.Foto: Region Nordjylland
David Vestergaard Eriksen

Universitetspraktikant fra Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet. Researcher på Altinget | Christiansborg, Altinget | Arbejdsmarked samt Altinget | By & Bolig.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Dorte Stigaard
Direktør, Region Nordjylland og medlem af styregruppen for Regionernes Sundheds-it

Gennem mit arbejde i sundhedssektoren har jeg mødt mange sundhedspersoner på sygehuse, i almen praksis og i kommunerne. De har alle været drevet af at gøre det bedste for patienterne. Men hvad er det bedste for patienterne? Svaret på det spørgsmål er ikke helt så sort/hvidt, som det var engang.

Før var sundhedssektoren præget af en enten/eller-holdning til patienten: Enten var folk syge, og så var de på sygehuset - eller også var de raske og klarede sig selv derhjemme. Sådan er virkeligheden bare ikke for de mange kronisk syge patienter i Danmark - for dem er der forskellige grader af syg og rask. Og her kommer de nye digitale muligheder i spil, for de kan hjælpe os med at håndtere, hvad det vil sige at være syg, rask eller midt imellem.

Et eksempel på hvordan digitale muligheder kan hjælpe kronisk syge, er det tværregionale projekt TeleCare Nord, som tilbyder telemedicinsk behandling til lungepatienter i Region Nordjylland. Gennem kommunikations- og informationsteknologi kan patienten måle og følge sin sygdom hjemme i stuen, og det kan mindske antallet af indlæggelser og ambulante besøg på hospitalet.

Fakta
Altinget | Velfærdsteknologi har sat gang i et nyt debatkoncept, som går under navnet Velfærdsteknologidebatten. Det nye koncept vil overordnet fokusere og styrke den politiske og faglige debat i Danmark på området for velfærdsteknologi. Løbende inviterer Altinget l Velfærdsteknologi eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger på området for velfærdsteknologi.

Fra 29. oktober og en måned frem sætter Velfærdsteknologidebatten fokus på, hvordan der sættes skub i brugen af velfærdsteknologiske løsninger.

Mød denne måneds debatpanel her.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected]

Samarbejde på nye måder
I projektet samarbejder kommune, sygehus, almen praksis og patient på en ny måde på tværs af sektorer for at gøre det nemt, enkelt og trygt at være lungepatient. Det handler om, at opgaverne placeres der, hvor det giver mest mening, og hvor ressourcerne bruges mest effektivt.

De praktiserende læger vurderer, om patienterne kan have gavn af telemedicin, kommunerne hjælper borgerne med at komme i gang med computer og måleudstyr derhjemme og følger løbende op på målingerne - og sygehusene står for indlæggelse, hvis der er behov for det.

De gode resultater fra TeleCare Nord viser, hvordan nye digitale muligheder og nye måder at samarbejde på kan være løftestang for at involvere borgerne mere og flytte dele af behandlingen til eget hjem.

Dorte Stigaard
Direktør i Region Nordjylland og medlem af styregruppen for Regionernes Sundheds-it

De gode resultater fra TeleCare Nord viser, hvordan nye digitale muligheder og nye måder at samarbejde på kan være løftestang for at involvere borgerne mere og flytte dele af behandlingen til eget hjem.

Mulighed for at deltage i egen behandling
Og den mulighed skal være ens for alle borgere på tværs af regionerne. Derfor har vi i Regionernes Sundheds-it aftalt at udbrede det telemedicinske tilbud til de andre regioner, når vi har vist, at det fungerer godt i Nordjylland. For patienter, der hverken er helt raske eller helt syge, men et sted midt imellem, skal have samme muligheder for at tage styring og del i egen behandling - hjemmefra.

Det er ikke en øvelse i it og teknik. Det er en øvelse i samarbejde, der river muren ned mellem siloer i sundhedssektoren og mellem patienterne og sundhedssektoren. Det er vel ikke så ringe endda, sagt på nordjysk.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dorte Maarbjerg Stigaard

selvstændig konsulent og ledelsesrådgiver, associeret strategisk rådgiver Silverbullet / IQVIA
cand.mag. i tysk og humanistisk datalogi (Aalborg Uni. 1986)

0:000:00