Debat

TDC: Myter om telemedicin er langt fra virkeligheden

DEBAT: Ansvaret for den fodslæbende udrulning af telemedicin kan ikke pålægges infrastrukturen. Så hvorfor gør politikerne ikke mere for at bringe de nye, borgernære teknologier i spil, spørger Kathrine Forsberg, vicedirektør i TDC Erhverv.

Det er ikke tekniske barrierer, der hindrer national udrulning af telemedicin, skriver&nbsp;Kathrine Forsberg,<br>vicedirektør i TDC Erhverv.&nbsp;
Det er ikke tekniske barrierer, der hindrer national udrulning af telemedicin, skriver Kathrine Forsberg,
vicedirektør i TDC Erhverv. 
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kathrine Forsberg
Vicedirektør i TDC Erhverv

Mindst 96 procent af alle danske husstande kan i dag få telemedicin.

Desværre er det alt for ofte en helt anden opfattelse, man får i den offentlige debat. Her tegnes et dystert billede af umodne produkter og en digital infrastruktur, der halter efter. Men det er myter uden hold i virkeligheden, hvor både infrastrukturen og produktteknologien i den grad er klar.

Spørgsmålet må derfor nærmere være, hvorfor politikerne ikke gør mere for at bringe de nye borgernære teknologier i spil?

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Telemedicin løfter kvaliteten
For som politiker må der være flere ting, der taler for. Ud over muligheden for økonomiske gevinster, kan telemedicin også give et vigtigt kvalitetsløft til gavn for borgerne. Med telemedicin slipper borgerne for lange køreture i forbindelse med rutinetjek og kan i stedet koncentrere sig om hverdagen. Ligeledes viser flere studier, at patienterne bliver mere involverede i deres sygdomsforløb. Det kan blandt andet føre til færre akutte indlæggelser. Og sidst, men ikke mindst, kan telemedicin give et kvalitetsløft, når hjemmehjælperen eksempelvis kan reducere transporttiden og i stedet bruge tid og ressourcer på at skabe ekstra værdi for borgerne.

I TDC har vi arbejdet med telemedicin siden 2007. Derfor står vi i dag klar til at levere end-to-end-løsninger i stor skala. Det gælder eksempelvis produkter til gravide, der kan foretage blodtryksmålinger og urinprøver hjemmefra. Eller løsninger til kronikere som KOL- og diabetespatienter, der kan holde øje med deres sygdom og kommunikere med sundhedspersonale fra hjemmet.

Det er ikke de tekniske barrierer, der hindrer national udrulning af KOL-målinger, genoptræning eller videokonsultation via telemedicin.

Kathrine Forsberg
Vicedirektør i TDC Erhverv

Teknologi og infrastruktur er klar
Teknologien er klar til brug. Og det samme gør sig gældende for den digitale infrastruktur. Her får man ellers nogle gange indtrykket af, at Danmark skal være udstyret med højhastighedsbredbånd fra top til tå, for at visionerne for telemedicin for alvor kan realiseres. Det er dog langt fra virkeligheden, da telemedicinske løsninger faktisk kræver meget beskedne netværkskrav. Et eksempel herpå kunne være et program som ”KOL hjemmemonitorering”, hvor kapacitetskravet kan komme helt ned på 64/64 kbit/s for at sende de simple målinger gennem nettet.

Selv videokonsultationer, der til tider hævdes at kræve store hastigheder, er også et eksempel på telemedicin, hvor den eksisterende teknologi er undervurderet. Reelt kræver videokonsultation i dag mindre end en netværkshastighed med 1 mbit/s hver vej. Og ifølge Erhvervsstyrelsens kortlægning af bredbåndsforbindelser i Danmark for 2014, har mindst 96 procent af danskerne adgang til upload på mindst 1 mbit/s. Hertil kommer muligheden for at benytte sig af mobilt bredbånd, hvilket i praksis betyder, at endnu flere danskere har mulighed for at benytte sig af telemedicinske løsninger. Det er derfor ikke de tekniske barrierer, der hindrer national udrulning af KOL-målinger, genoptræning eller videokonsultation via telemedicin.

Ansvaret for den fodslæbende udrulning af digitale velfærdsløsninger kan derfor ikke pålægges infrastrukturen. Og hvis der findes eksempler på, at en kommune eller region tøver på den baggrund eller oplever konkrete problemer, så er TDC til hver en tid parate til at indgå i dialog om, hvordan vi løser udfordringen. Telemedicin rummer et stort potentiale for et kvalitetsløft af den nære sundhed. Lad os nu komme i gang med at realisere det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00