Debat

TDC: Tiden er moden til telemedicin i storskala

DEBAT: Med resultaterne fra TeleCare Nord er de sidste sten blevet ryddet af vejen. Telemedicin er klar til at blive rullet bredt ud, skriver Kathrine Forsberg, vicedirektør, TDC Erhverv.

Telemedicin er klar til at blive rullet bredt ud på nationalt plan, skriver Kathrine Forsberg, vicedirektør, TDC Erhverv.
Telemedicin er klar til at blive rullet bredt ud på nationalt plan, skriver Kathrine Forsberg, vicedirektør, TDC Erhverv.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kathrine Forsberg
Vicedirektør, TDC Erhverv

Vi kan med telemedicin skabe et sundhedsvæsen, der kommer tættere på borgerne, og hvor vi med digitaliseringens hjælp formår at skabe mere tilfredse patienter. Sågar med økonomiske gevinster.

Kathrine Forsberg
Vicedirektør, TDC Erhverv

Manglen på danske storskala-projekter inden for telemedicin har de sidste mange år været en barriere for udrulning af telemedicin.

Fakta
Telemedicin har den seneste tid været under hård beskydning for ikke at leve op til de økonomiske forventninger, som gennem årene er blevet stillet til den.   

Altinget: velfærdsteknologi benytter anledningen, og spørger et nyt hold af debattører
Har vi været for hurtige til at udråbe telemedicin som løsningen på sundhedsvæsenets udfordringer? Hvad skal der til for, at den nationale udrulning af telemedicin bliver en succes? Og er økonomien underordnet, hvis patienterne og det sundhedsfaglige personale er glade? 

Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Ikke mindst i storskala. Vi – os, der har argumenteret for at tage telemedicin i brug – har ganske enkelt manglet en reference, når vi skulle argumentere.

Der har ellers været mange gode argumenter for at tage det i brug. Især set fra patienten. Først og fremmest er der den åbenlyse fordel, at patienterne kan blive monitoreret i eget hjem, så de dermed undgår transporten. Dette er ikke blevet mindre aktuelt i disse år, hvor vi har igangsat en større centraliseringsproces i vores sundhedssystem. Afstanden til sygehuset er ganske enkelt blevet længere for mange borgere, mens afstanden for telemedicinske patienter er den samme, uanset om de bor i Vestjylland eller hovedstaden.

Dertil kommer, at telemedicin kan give mere fleksibilitet i hverdagen hos de mange danske kronikere, der dagligt tager på arbejde og forsøger at få hverdagen til at hænge sammen. Det er simpelthen nemmere at tilpasse monitoreringen med deres dagligdag end et forløb med mange besøg på hospitalet.

Samtidig viste en stor britisk undersøgelse helt tilbage fra 2011, at dødeligheden blandt patienter i et telemedicinsk forløb kunne reduceres med 45 procent. Samme undersøgelse, der lå forud for det britiske sundhedsprogram ’Three Million Lives’, konkluderede, at de akutte indlæggelser faldt.

Mod flere storskala-projekter?
Trods dette har der dog været bekymring for at rulle et stort projekt ud. "Vi mangler at se det prøvet af i storskala", har det lydt. Resultaterne fra danske pilotforsøg og de engelske erfaringer var ganske enkelt ikke nok til at overbevise tvivlerne og skeptikerne.

Vi var derfor mange, der ventede spændt på de resultater, som først KIH i september og siden TeleCare Nord i november fremlagde. Ville resultaterne fra de to største telemedicinske projekter i Danmark være så overbevisende, at vi nu kunne tage det store skridt mod flere danske storskala-projekter?

Svaret fra mig er et ja. Jeg er endnu mere overbevist om, at vi med telemedicin kan skabe et sundhedsvæsen, der kommer tættere på borgerne, og hvor vi med digitaliseringens hjælp formår at skabe mere tilfredse patienter. Sågar med økonomiske gevinster.

KIH, der blev præsenteret først, viste en bred tilfredshed blandt de patienter, der deltog i delprojekterne under KIH. Derudover konkluderede undersøgelsen, at også personalet tog godt imod den nye behandlingsform og teknologien, der lå bag.

Økonomiske gevinster 
De økonomiske gevinster ved KIH har der imidlertid været sået tvivl om. Men det andet store telemedicinske projekt i Danmark, TeleCare Nord, viste til gengæld, at der er klare økonomiske gevinster ved telemedicin. I hvert fald hos de 1.400 nordjyske KOL-patienter, der deltog i projektet.

En af hovedkonklusionerne på TeleCare Nord er netop, at den økonomiske gevinst ved et telemedicinsk forløb er en årlig besparelse på 7.000 kroner per patient. Dertil kommer, at lungepatienter generelt er positive ved at tage telemedicin i brug, hvilket Lungeforeningens bestyrelsesformand, Johannes Flensted-Jensen, for nylig også skrev i sit debatindlæg her på Altinget.

Jeg ser derfor ikke længere, at os fortalere for telemedicin mangler en reference, når vi skal overbevise skeptikerne. Nu handler det blot om at komme i gang.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00