Debat

Televirksomhed: Danmark er det ideelle dataland

DEBAT: Danmark har en enestående mulighed for at skabe en helt ny datacenterindustri med tusindvis af nye arbejdspladser, hvis erhvervslivet, Christiansborg og kommunerne arbejder tæt sammen om fælles mål, skriver Christian Holm Christensen, administrerende direktør it- og televirksomheden Global Connect.

Apple er i gang med at bygge sit andet datacenter i Danmark.
Apple er i gang med at bygge sit andet datacenter i Danmark.Foto: /ritzau/Eric Risberg
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christian Holm Christensen
Administrerende direktør, GlobalConnect

Etablering og drift af de nye datacentre giver Danmark en gylden mulighed for at udvikle en helt ny vækstindustri på linje med vindmølleindustrien, hvor Danmark er blandt de absolut førende i verden.

Det kan betyde, at tusindvis af nye, varige arbejdspladser kan blive etableret – hvis det gribes rigtigt an, og vi formår at tiltrække de store virksomheders udviklingsafdelinger også.

Forsyningssikkerhed og grøn energi gør Danmark interessant
Der er en række gode grunde til, at Danmark er interessant for de globale virksomheder.

Fakta
Deltag i debatten!

For det første er infrastrukturen herhjemme særdeles velegnet til nye datacentre – dels fordi de store transatlantiske søkabler lander tæt på Esbjerg, og dels fordi Danmark er et sydvendt knudepunkt, der åbner mod Tyskland og resten af Europa.

For det andet har vi et fladt landskab og et klima med meget få naturkatastrofer.

Danmark har fået en plads på det digitale verdenskort, og det kan trække endnu flere it-investeringer til landet.

Christian Holm Christensen
Administrerende direktør, GlobalConnect

For det tredje er vi et politisk meget stabilt land med kort vej til Statsministeriet.

Og endelig har Danmark en høj grad af forsyningssikkerhed samt en stor andel af grøn energi, hvilket også vægter højt i de globale tech-virksomheders CSR-programmer.

Fra politisk hold er der opbakning til, at de internationale selskaber etablerer datacentre i Danmark.

Det gælder blandt andet Udenrigsministeriets Invest In Denmark, som gennem lang tid har arbejdet stålsat på at oprette kontakt til de rette teknologivirksomheder – de har sågar etableret et Silicon Valley-kontor i Palo Alto – med henblik på at etablere datacentre i Danmark.

Uden dette arbejde var vi ikke kommet dertil, hvor vi er i dag.

Danmark har fået en plads på det digitale verdenskort, og det kan trække endnu flere it-investeringer til landet.

Det er dog vigtigt at understrege, at etableringen af en datacenterindustri ikke automatisk medfører en blomstrende erhvervsudvikling. Det kræver hårdt arbejde og samarbejde mellem industrien, kommunerne, politikere.

Tusindvis af nye arbejdspladser Danmark har en reel mulighed for at blive et nordeuropæisk kraftcenter – ikke bare for datacentre, men for datadrevne virksomheder med behov for store driftscentre tæt på deres udviklingsafdelinger.

Det er klart, at etableringsfasen vil skabe mange nye jobs i de første år, men vi skal som nation se de nye datacentre i en langt større sammenhæng: Data er i dag afgørende nødvendige for alle typer af virksomheder.

Data skal opbevares sikkert i Danmark
For at tiltrække nye typer af virksomheder er det en forudsætning, at vi kan tilbyde sikker opbevaring af data.

For rigtig mange virksomheder er det endvidere vigtigt, at deres udviklingsafdelinger er placeret tæt på datacentrene, fordi de har brug for at agere i realtid med deres data.

Og det er, hvis vi formår at tiltrække de store virksomheders udviklingsafdelinger, vi kan skabe varige arbejdspladser – ligesom vi så det med telebranchen, hvor flere af verdens største spillere valgte at placere store udviklingsafdelinger i Danmark.

Det er ikke urealistisk, at der kan skabes 10.000 vidensarbejdspladser inden for de kommende år.

Danmarks digitale førerposition afgøres i kommunerne
For at realisere visionen er det nødvendigt, at der bliver fokuseret på rammebetingelserne for virksomhederne, hvis det skal være attraktivt for dem at placere deres udviklingsafdelinger i Danmark.

Det er positivt, at vejen nu er banet for, at virksomhederne kan genanvende overskudsvarme fra deres produktion, hvad enten det er et datacenter eller en produktionsvirksomhed. Det har en forenet datacentrebranche advokeret for i årevis.

Derfor er vi også klar til at se de nye rammevilkår blive beskrevet i praksis, så det bliver ens for alle virksomheder at komme af med spildvarmen uden at blive opkrævet store afgifter. Det er et vigtigt skridt i den rigtige retning.

Men for at de digitale drømme om Danmark som førende dataland kan indfries, er det dog nødvendigt, at kommunerne kan gå med helt forrest, når de digitale giganter skal tiltrækkes.

Det er rigtig positivt, at nogle kommuner viser progressive takter, men hvis Danmark for alvor skal tage en international førerposition, så kræver det, at alle landets 98 kommuner arbejder ud fra fælles regelsæt og sikrer deling af viden og erfaring.

Det bør ikke kun være de udvalgte få forundt at få gavn af det økonomiske løft, som disse digitale epicentre bidrager med til deres nærområder.

Vi er godt på vej – men det er bydende vigtigt, at det store arbejde fortsættes, så Danmark beholder sin plads på det digitale verdenskort.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00