Venstre: Kommissionen skal bringe EU i front digitalt med liberale løsninger

DEBAT: Skal vi være med i konkurrencen om at udnytte data til at skabe velstand for de europæiske samfund, så skal EU-Kommissionen blandt andet bekæmpe dataprotektionisme og sikre øget samarbejde om cybersikkerhed, skriver Morten Løkkegaard.

Placeholder image
Vi skal sørge for, at Danmarks mange små og mellemstore virksomheder kan vokse ved at have bedre adgang til data på tværs af grænser, skriver Morten Løkkegaard (V). Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Løkkegaard (V)
Medlem af Europa-Parlamentet

Det starter med en erkendelse: EU halter bagefter amerikanske it-giganter og investeringsparate kinesere, når det gælder brugen af data i virksomheder.

Europæiske virksomheder skal have bedre muligheder for at skabe velstand ved at benytte deres data, og borgere skal beskyttes mod digitale trusler, som angriber os fra hele verden.

Løsning: Kommissionen skal bringe EU i front digitalt – og det skal være med liberale tiltag.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til debat@altinget.dk.

Det betyder blandt andet, at EU skal sørge for, at medlemsstater ikke forhindrer, at virksomheder sender data på tværs af grænser, at EU sikrer øget samarbejde om cybersikkerhed, og at EU bekæmper skadelig desinformation.

Dataprotektionisme skal stoppes
Vi skal opbygge et indre marked i EU for data.

Fremtiden vil øge mængden af data fra borgere og virksomheder, og behovet for cybersikkerhed i EU bliver kun større.

Morten Løkkegaard (V), Medlem af Europa-Parlamentet

Et styrket indre marked for data vil være en stor gevinst for mindre lande som Danmark, fordi vi nationalt ikke råder over så meget data sammenlignet med store lande som USA, Kina eller eksempelvis Frankrig.

Netop franskmændene er nemlig et af de lande, der hiver i håndbremsen, når det gælder om at kickstarte det indre marked for data i EU.

Venstre bekæmper ihærdigt dataprotektionisme! Vi er nødt til at sørge for, at Danmarks mange små og mellemstore virksomheder kan vokse ved at have bedre adgang til data på tværs af grænser.

Fokus på cybersikkerhed i EU
Vi kan ikke tale om brug af data uden at kigge på cybersikkerhed. Venstres liberale udgangspunkt betyder, at svaret på sikkerhedsproblemer er et endnu tættere samarbejde mellem medlemslandene.

Vi er nødt til at stå samlet for at bekæmpe cyberangreb fra blandt andet Kina og Rusland, der prøver at stjæle vores kostbare data eller såre vores livsnødvendige infrastruktur på for eksempel hospitaler.

Fremtiden vil øge mængden af data fra borgere og virksomheder, og behovet for cybersikkerhed i EU bliver kun større.

Vi har brug for høje, fælles EU-standarder, som beskytter varer og services mod cybertrusler. Dertil skal det europæiske samarbejde have metoder til at tackle storstilede cyberangreb på offentlig infrastruktur som hospitaler og energiforsyning i medlemslande.

Det arbejde er det europæiske agentur for cybersikkerhed, Enisa, begyndt på, men vi er nødt til at have mere fart på området.

Danmarks forsvarsforbehold gør det kun sværere for os at opbygge et tæt samarbejde om cybersikkerhed med resten af medlemslandene.

Public service-pulje og "digital dannelse" er blevet et must
Desinformation er ligesom cybersikkerhed blevet vigtigt i mange medlemslande – og med god grund.

Borgere i hele EU bombarderes med misinformationskampagner. Det udfordrer vore demokratier, og det er vi nødt til at gøre noget ved. Som liberal er løsningen at støtte kvalitetsjournalistik, uddanne europæiske borgere til en digital verden og modarbejde desinformation.

Den europæiske udenrigstjeneste EEAS bekæmper allerede i dag desinformation i særligt Øst- og Centraleuropa, og Venstre ønsker at styrke tjenesten, så den også kan bremse forsøg på desinformation fra andre aktører end Rusland.

Læs også

Men kampen kan ikke kun vindes ved at forstærke EEAS: Vi er nødt til at træne borgerne i EU til at gennemskue manipulation. Her er danskerne heldigvis langt bedre end andre europæere.

Det gøres gennem Digital Education Action Plan. Idéen er blandt andet at klæde skoleelever på til den digitale verden.

Der er også behov for EU-støttede programmer, som giver mulighed for, at alle EU-borgere, uanset alder, kan få kurser i, hvordan man spotter desinformation. Herudover vil Venstre også gerne etablere en public service-pulje i EU, som bidrager til undersøgende journalistik.

Vores tre digitale mærkesager er den kommende Kommission nødt til at arbejde på.

Ligesom EU også skal sikre persondata for borgere samt gennemføre massive investeringer i kunstig intelligens og big data.

EU skal – med et gennemsyrende liberalt udgangspunkt – satse benhårdt på disse digitale områder, hvis vi skal være med i konkurrencen om at udnytte data til at skabe velstand for vores europæiske samfund.

Omtalte personer

Morten Løkkegaard

Næstformand, Renew Europe, MEP (V), 2. viceborgmester, Gentofte Kommune, fhv. MF (V)
journalist (DJH 1988)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser