Videnoverførsel 4.0

Den nye tyske forbundsregering har blæst til offensiv inden for digitalisering og grøn omstilling. Kan vi også forvente ændringer af forsknings- og innovationspolitikken? Og hvis ja, hvad kan det betyde for Danmark?

I den internationale konkurrence er det en vigtig faktor, at ny teknologi hurtigst muligt kan komme i spil i samfundet og industrien. Kansler Olaf Scholz’ regering har sat fokus på den udfordring.

Regeringsgrundlaget lægger op til at etablere en ny styrelse for videnoverførsel (”transfer”) og innovation, som specifikt får til opdrag at øge overførslen af social og teknologisk innovation fra tyske professionshøjskoler til startups og SMV’er. Desuden skal der oprettes en German Tech Transfer Fund.

Det er alt i alt en ganske offensiv strategi – man kunne kalde den ”videnoverførsel 4.0”, for målet er at sætte turbo på ”Industri 4.0”.

Industri 4.0 – et barn af den tyske Hightech-Strategi
Det meget brugte begreb Industri 4.0 blev introduceret af tyske forskere i 2011 som et projekt under den føderale Hightech-Strategi. Konceptet handlede om at koordinere og integrerere digitalisering, automatisering og synkronisering igennem hele værdikæden og ind på fabriksgulvet.

Men den tyske industri er presset i disse år, og det gælder ikke mindst i forhold til den grønne omstilling. Coronakrisen har sat pres på forsyningskæderne, og manglen på blandt andet mikrochips, ikke mindst i den vigtige tyske bilindustri, er stor.

Nu, godt ti år efter lanceringen af Industri 4.0, er der behov for en revitalisering, der kan give ”Made in Germany” et stærkt teknologisk grundlag. Der er en ambition om atter at få Tyskland i førersædet hvad angår både udvikling og anvendelse af ny teknologi, herunder kvanteteknologi og kunstig intelligens.  

Test- og demonstrationsinfrastruktur mod en grønnere fremtid
Adgang til data og viden om nye metoder til at videreudvikle, digitalisere og automatisere industriel produktion er afgørende for mange tyske virksomheders fremtid, ikke mindst i den tyske Mittelstand af SMV’er.

Her er et vigtigt redskab, som vi kunne lade os inspirere af i Danmark, ”Plattform Industri 4.0”, som samler tyske forskningsinstitutioner og virksomheder om udviklingen af fremtidens produktion.

Platformen giver et overblik over test- og demonstrationsfaciliteter i Tyskland inden for Industri 4.0, samt konkrete eksempler fra praksis på, hvordan anlæggene bliver brugt til at bringe virksomheder og forskningsinstitutioner, blandt andre Fraunhofer-institutter og stærke tekniske universiteter, i spil.

Tyske erfaringer kan omsættes til danske muligheder
Baggrunden for den nye tyske regerings udspil er, at man vil sætte gang i en digital og grøn udvikling, hvor tyskerne har fået et efterslæb. Men hvad angår videnoverførsel fra teknologisk forskning til industri er det et område, hvor Tyskland er længere fremme end os.

Forskningsalliancen (DI, ATV, Dansk Metal og IDA) og Industriens Fond præsenterer lige om lidt en kortlægning af test-, udviklings- og demonstrationsfaciliteter i Danmark.

Den kortlægning har man allerede i Tyskland – i hvert fald inden for Industri 4.0. Og med de nye tiltag vægter man i endnu højere grad at overføre og omsætte viden til praksis.

På Innovationscentret i München vil vi i den kommende tid forsøge at omsætte de tyske erfaringer på test- og demonstrationsområdet til en dansk kontekst. Gerne på en måde, så mulighederne for grønt og bæredygtigt innovationssamarbejde med Tyskland står klarere for danske aktører. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00