Aktører: Brug af patienters egne oplysninger er fremtiden

PATIENTOPLYSNINGER: Både hos Danske Patienter og Danske Regioner er man begejstrede for perspektiverne i øget brug af patientrapporterede oplysninger. Det kræver dog visse organisatoriske ændringer, mener Danske Patienter.
Der er store perspektiver i anvendelsen af patientrapporterede oplysninger i sundhedsvæsenet, mener både Danske Patienter og Danske Regioner.
Der er store perspektiver i anvendelsen af patientrapporterede oplysninger i sundhedsvæsenet, mener både Danske Patienter og Danske Regioner.Foto: Colourbox
I Region Midtjylland har man gode erfaringer fra forsøg med brug af patientrapporterede oplysninger. PRO-systemet AmbuFlex giver patienterne mulighed for selv at påvirke deres kontrolforløb på sygehusene og sparer samtidig sundhedsvæsenet penge.

Hos Danske Patienter er man fortrinsvis begejstret for perspektiverne i brugen af patientrapporterede oplysninger, men man understreger samtidig, at patienterne skal have nemmere ved at få en tid hos lægen, hvis der opstår et behov for det.

"Systemet har nogle kæmpe fordele, fordi man bruger patienternes viden til at planlægge et forløb. Når det sker på en systematisk måde, som det gør i AmbuFlex, får patienterne som minimum samme kvalitet i behandlingen som hidtil, og sundhedsvæsenet sparer samtidig penge," siger Annette Wandel, chef for kvalitet og politik hos Danske Patienter og fortæller, at patienterne generelt har taget rigtig godt imod systemet.

I Danske Regioner er man enige i, at AmbuFlex og brugen af patienternes egne oplysninger rummer store fordele. Patienterne er de største eksperter i deres eget liv, mener man.

"Vi kan blive bedre til at udnytte patienternes egne kompetencer, fordi det jo er dem, der ved mest om, hvordan de har det. Det kan vi udnytte positivt i behandlingsforløbet, som er tilfældet med PRO," siger Signe Vind, konsulent ved Center for sundhedsteknologi, erhvervssamarbejde og regional udvikling hos Danske Regioner.

Det er meget bedre at lade det være op til patienten at vurdere, hvornår der er behov for kontrol.

Annette Wandel
Chef for kvalitet og politik hos Danske Patienter

Forudsætninger for vellykket behandling
Hos Danske Patienter mener man, at det er en afgørende forudsætning for et vellykket behandlingsforløb, at systemet tilpasses til de forskellige patientgrupper.

"Eksempelvis kan en patient med leddegigt mærke, hvornår sygdommen er i udbrud. Skulle kontrollen uheldigvis falde mellem to udbrud, spilder man derfor både lægens og patientens tid," siger Annette Wandel og understreger, at det er vigtigt, at systemet indrettes således, at patienterne hurtigt kan få en tid hos lægen, hvis de vurderer, de har behov for kontrol.

I dag er systemet med de faste kontroller for kroniske patienter for ufleksibelt og passer dårligt til patienternes behov, mener hun.

"Når de rigtige forudsætninger er til stede, er det i mange tilfælde bedre at lade patienten vurdere, hvornår der er behov for kontrol," siger hun.

Annette Wandel mener, at forudsætningen for, at systemet virker, er, at man klæder patienterne på til selv at mærke, hvornår de har symptomer, som kræver lægens vurdering, og her er der selvfølgelig nogle sygdomme, der har mere tydelige symptomer end andre, understreger hun.









0:000:00