Bent Hansen: Regeringen overdriver muligheder i nær sundhed

ØKONOMI: Regeringen vil flytte for fire milliarder kroner behandling af udvalgte kronisk syge fra sygehusene til det nære sundhedsvæsen. Men så mange penge bruges der knap nok på området, siger regionsformand Bent Hansen.

Personer med kroniske lidelser som kol og type 2-diabetes har ofte også andre sygdomme. Og dem regner regeringen med, når man opgør udgifterne til de to patientgrupper. "Uærligt," siger regionernes formand, Bent Hansen (S).
Personer med kroniske lidelser som kol og type 2-diabetes har ofte også andre sygdomme. Og dem regner regeringen med, når man opgør udgifterne til de to patientgrupper. "Uærligt," siger regionernes formand, Bent Hansen (S).Foto: /ritzau/Tor Birk Trads
Ole Nikolaj Møbjerg ToftKim Rosenkilde

Det er fint at flytte behandlinger fra sygehusene til tilbud tættere på borgerne. Men så skal det ske på et lødigt grundlag, og ansvaret skal forankres enten hos de praktiserende læger eller sygehusets læger.

Det siger formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S).

Han reagerer på, at sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) for nogle uger siden lagde op til at flytte for fire milliarder kroner behandling af kol og type 2-diabetes ud fra sygehusene til de praktiserende læger og lokale sundhedshuse.

Det svarer ifølge ministeren til omkring en fjerdedel af udgifterne til behandlingerne på området. Men det tal er misvisende og stærkt overdrevet, lyder det fra Danske Regioners formand.

”Jeg håber, at det her blot var det første uautoriserede regnestykke, og at nogen sætter sig ned og siger, ’der var vi måske lige smarte nok’.

Bent Hansen (S)
Formand for Danske Regioner

”Det undrer os, hvordan man kan melde ud, at man bare lige kan tage behandlinger for fire milliarder kroner og flytte dem. Det er mere, end hele den samlede behandling af diabetes- og kol-patienterne koster,” siger Bent Hansen.

Ifølge Danske Regioners egen opgørelse bruger det regionale sundhedsvæsen samlet set 3,8 milliarder kroner på behandlinger på de to områder.

Det er simpelthen ikke ærligt.

Bent Hansen (S)
Formand for Danske Regioner

Uærlig ministermatematik
Når regeringen taler om, at der bliver brugt samlet 16 milliarder kroner på området, skyldes det, at man i ministeriet tæller alle behandlinger med, som de to kronikergrupper modtager.

Uanset om de er direkte relateret til deres kol- eller diabetslidelse eller ej.

”Det er jo mennesker, som ofte har flere kroniske lidelser. Og mange går desværre også hen og får kræft. Når ministeriet tager alt med, som de grupper behandles for, så regner man æbler og pærer sammen på en måde, som ikke giver mening. Det er simpelthen ikke ærligt,” siger Bent Hansen.

0:000:00