Arbejdstilsynet havde ondt i arbejdsmiljøet: Klar retning og kommunikation har genoprettet tilliden

INTERVIEW: Forenkling og fokus på ledernes kommunikation har været en del af opskriften på at komme en udbredt mistillid mellem ansatte og ledere til livs, fortæller direktør Søren Kryhlmand. Nu er Arbejdstilsynet klar til at udfolde en politisk aftale om arbejdsmiljø i resten af landet.

Søren Kryhlmand overtog i 2017 jobbet som direktør i Arbejdstilsynet. Han kom fra en stilling som afdelingschef i Beskæftigelsesministeriet. 
Søren Kryhlmand overtog i 2017 jobbet som direktør i Arbejdstilsynet. Han kom fra en stilling som afdelingschef i Beskæftigelsesministeriet. Foto: Søren Svendsen
Sine Riis Lund

Folk skal betale deres regninger, og der er ingen tvivl om, at de her etårige bevillinger har skabt en usikkerhed hos mange medarbejdere.

Søren Kryhlmand
Direktør, Arbejdstilsynet

Arbejdstilsynet kan ikke være et sted med et middelgodt arbejdsmiljø. Vi skal være et sted, hvor medarbejdere trives og har det godt, og derfor skal vi også være i stand til at tage vores egen medicin.

Søren Kryhlmand
Direktør, Arbejdstilsynet

Medarbejdernes tiltro til ledelsen i Arbejdstilsynet nåede i 2016 et lavpunkt.  

I en trivselsmåling fik direktionen i enkelte kontorer en score helt ned til 1,3 ud af 5. I gennemsnit lød vurderingen på 2,5 point.

Den udbredte mistillid blandt de ansatte var da også en af de første opgaver, som Søren Kryhlmand tog fat i som ny direktør i 2017, hvor han kom fra en stilling som afdelingschef i Beskæftigelsesministeriet.  

Dokumentation

Ny organisering i Arbejdstilsynet

Den 12. august 2019 trådte en ny organisering i kraft i Arbejdstilsynet.

Blandt andet har Arbejdstilsynet oprettet en lille enhed for Adfærdsdesign, der skal understøtte adfærdsændringer på arbejdspladserne. Enheden skal bidrage til konceptudvikling af nye tiltag og udfordre det bestående. Enheden placeres i Kommunikationskontoret, der omdøbes til Kommunikation og Adfærd.

Blandt de øvrige ændringer er seks nye kontorer, der erstatter seks af de gamle kontorer i Arbejdsmiljøfagligt Center.

De seks nye kontorer er følgende:

  • Et kontor kaldet Jura og Forenkling, hvor de juridiske kompetencer samles og styrkes. Kontoret får det overordnede ansvar for Arbejdstilsynets lovgivning og skal arbejde for at forenkle reglerne.
  • Et kontor kaldet Analyse og Metode, der skal koble analysearbejdet i Arbejdstilsynet tættere til kerneopgaver og drift. Kontoret skal arbejde med analyser af, hvordan styrelsens indsatser virker – og omsætte den viden til udviklingen af nye metoder og indsatser.
    • Under kontoret Analyse og Metode oprettes en ny enhed, der skal udvikle og vedligeholde en ny overvågning af arbejdsmiljø, som skal understøtte målfastsættelsen i en ny arbejdsmiljøaftale.
  • Et kontor med fokus på psykisk arbejdsmiljø, psykisk nedslidning og sygefravær.
  • Et kontor med fokus på kemisk arbejdsmiljø, teknik og støj.
  • Et kontor med fokus på arbejdsskade, arbejdsulykker og erhvervssygdomme.
  • Et kontor med ansvar for ordnede forhold (social dumping-indsatsen) og med fokus på ergonomi, fysisk nedslidning og bygge- og anlægsbranchen. Kontoret får desuden en tværgående rolle i forhold til internationalt arbejde og brancheindsatser.

0:000:00