Beredskabsstyrelsen: Kriser fordrer turbo på myndigheders kommunikation

INTERVIEW: Stil op, og spil med åbne kort. Krisekommunikation er også at fortælle, at man ikke sidder på hænderne i de enkelte ministerier, siger Lars Aabjerg Pedersen, kommunikationschef og ansvarlig for Center for Krisekommunikation i Beredskabsstyrelsen.

Sundhedsmyndigheder, politi og Udenrigsministeriet har været flittige med mikrofonerne. Men krisekommunikation er en central opgave for alle ministerier og deres styrelser. 
Sundhedsmyndigheder, politi og Udenrigsministeriet har været flittige med mikrofonerne. Men krisekommunikation er en central opgave for alle ministerier og deres styrelser. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Det er meget gavnligt for tilliden, at man stiller op og spiller med åbne kort.

Lars Aabjerg Pedersen
Kommunikationschef, Beredskabsstyrelsen

Det kan hurtigt blive et meget stort problem, hvis man glemmer at kommunikere til alle sine interessenter.

Lars Aabjerg Pedersen
Kommunikationschef, Beredskabsstyrelsen

Jævnligt toner fremtrædende embedsmænd og ministre frem på skærmene i de danske hjem, mens der kører spots på S-togsstationer og de sociale medier.

Det nationale krisestyringssystem er aktiveret, og det betyder en kraftfuld og koordineret kommunikation fra de offentlige myndigheder om coronavirussen.

Men også i krisetider står princippet om sektoransvar ved magt, og det indebærer blandt meget andet et ansvar for krisekommunikation.

0:000:00