Centralt vidne sår ny tvivl om Støjbergs forklaring i retten

AFHØRING: Tidligere kontorchef modsiger betydningen af et notat, som Inger Støjberg tillagde betydelig vægt under sin afhøring i Instrukskommissionen.

I sit forsvar i Instrukskommissionen fastholdt tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, at hun indadtil i sit system accepterede, at der kunne forekomme undtagelser fra hovedreglen om at adskille asylpar, hvor den ene var mindreårig.
I sit forsvar i Instrukskommissionen fastholdt tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, at hun indadtil i sit system accepterede, at der kunne forekomme undtagelser fra hovedreglen om at adskille asylpar, hvor den ene var mindreårig.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Endnu en embedsmand udfordrer et centralt argument fra tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg i sagen om adskillelse af asylpar, hvor den ene er mindreårig.

Mens Inger Støjberg under sin afhøring i Instrukskommissionen lagde betydelig vægt på et internt notat, hvor der lægges op til en individuel vurdering i sagerne, så finder tidligere kontorchef Jesper Gori ikke, at notatet spillede nogen særlig rolle.

“Efter min opfattelse er det notat død og borte,” lød det onsdag fra Jesper Gori under den timelange afhøring i Retten på Frederiksberg.

Det er et møde med Inger Støjberg den 9. februar 2016, der får ham til at kassere alle tanker om notatet. Ifølge embedsmanden gjorde ministeren det på dette møde klart, at hun ikke ville have en ordning med undtagelser.

Som jeg husker det, tager ministeren så ordet og er tydelig omkring, at det ikke er denne her ordning, hun ønsker. Hun ønsker en ordning, hvor parrene i alle tilfælde skilles af.

Jesper Gori
Tidligere kontorchef, Udlændinge- og Integrationsministeriet

Føler hos den særlige rådgiver
Meldingen fra Inger Støjberg den 9. februar kom bag på embedsmanden.

På et tidligere møde havde han og andre taget fat i ministerens særlige rådgiver Mark Thorsen for at blive klogere på ministerens standpunkt i sagen, efter hun i et facebook-opslag den 25. januar meldte ud, at hun omgående ville stoppe indkvartering af barnebrude sammen med deres ægtefæller på danske asylcentre.

Efter min opfattelse er det notat død og borte.

Jesper Gori
Tidligere kontorchef, Udlændinge- og Integrationsministeriet

Blandt andet forhørte embedsmændene sig hos Mark Thorsen om de sager, hvor der var børn.

“Sådan som jeg ser det, følte Mark Thorsen sig ret overbevist om, at i de sager skulle der ikke ske adskillelse,” fortalte Jesper Gori.

Derfor var han også med til at udarbejde et notat, hvor der blev lagt op til undtagelser.

Ny melding
Men på mødet den 9. februar stod det hurtigt klart, at ministeren ikke var tilfreds med embedsmændenes forslag, fortalte Jesper Gori på afdæmpet vis i afhøringslokalet.

Inger Støjbergs holdning kom til udtryk, efter Jesper Gori på mødets start kort havde fortalt om deres overvejelser og forslag til en ordning.

“Som jeg husker det, tager ministeren så ordet og er tydelig omkring, at det ikke er denne her ordning, hun ønsker. Hun ønsker en ordning, hvor parrene i alle tilfælde skilles af,” mindedes Jesper Gori.

I retten ville afhøreren vide, hvordan embedsmanden reagerede på det.

“Som det første tror jeg, at vi bliver noget overraskede. Det var ikke et sådant møde, vi havde forberedt os på,” fortalte Jesper Gori:

“Vi troede, at vi havde ramt tættere på skiven efter vores snak med Mark (Mark Thorsen, red.) på det første møde.”

Villig til en procesrisiko
Den tidligere kontorchef fortalte, at han under mødet forklarede ministeren, at der efter hans opfattelse kunne opstå "en sag", hvis man gjorde en ordning undtagelsesfri.

Men det var en risiko, som Inger Støjberg, ifølge Jesper Gori, var klar til at tage:

“Det kan godt være, at der kan være sager, men der er jeg villig til at tage en procesrisiko i de sager,” sagde Inger Støjberg efter Jesper Goris hukommelse på mødet.

Nævner ministeren på noget tidspunkt, at hun har godkendt det her notat? lød et af de mange spørgsmål under onsdagens afhøring:

“Nej.”

Indgår notatet i den videre sagsbehandling, som du er involveret i? lød et andet spørgsmål:

"Det gør den ikke."

Læs også

Administreret med undtagelser
Inger Støjberg har på sin side forklaret, at det ikke var nødvendigt at fortælle embedsmændene, at der skulle være undtagelser, fordi hun med godkendelsen af notatet i det interne journaliseringssystem accepterede, at der skulle ske undtagelser. 

Dermed mente Inger Støjberg også, at hun kunne have en klar og berettiget forventning om, at der ville blive administreret efter reglerne.

Og notat eller ej så fastholdt Jesper Gori, at han hele tiden tænkte, at der ville blive administreret med undtagelser.

Også selv om der den 10. februar blev udsendt en pressemeddelelse, som, ifølge Folketingets Ombudsmand, blev til en ulovlig instruks om at adskille alle asylpar, hvor den ene part er under 18 år.

Instrukskommissionen fortsætter torsdag sin afhøring af Jesper Gori.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00