Chok, glæde og kirsebærvin: Sådan oplevede de afsløringen af den nye udflytningsplan

UDFLYTNING: Borgmesteren på Lolland skålede, direktøren for Dansk Sprognævn fik et ubehageligt opkald, tillidsrepræsentanten vidste hurtigt, den var gal, og vicedirektøren for Nota kom endelig ud med sin viden. Her er fire fortællinger om den store udflytningsdag.

Direktør i Dansk Sprognævn Sabine Kirchmeier fik onsdag besøg af en afdelingschef fra Kulturministeriet, som fortalte medarbejderne, at de skal flytte fra København til Bogense. "Vi er først lige ved at finde vores ben," siger hun.
Direktør i Dansk Sprognævn Sabine Kirchmeier fik onsdag besøg af en afdelingschef fra Kulturministeriet, som fortalte medarbejderne, at de skal flytte fra København til Bogense. "Vi er først lige ved at finde vores ben," siger hun.Foto: /ritzau/Claus Bech
Kristine KorsgaardSine Riis Lund

Der var mange forskellige følelser i spil, da regeringen onsdag afslørede for landets statsansatte, borgmestre og tv-seere, hvem der skal flytte, og hvilke byer der får nye arbejdspladser.

Innovationsminister Sophie Løhde (V) og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) trådte frem ved et pressemøde klokken fem minutter over ét.

Inden da havde de berørte medarbejdere og chefer fået beskeden, de havde ventet så spændt på, mens borgmestrene i landets kommuner selv måtte åbne for medierne for at få at vide, om der er udsigt til nye job i byen.

Her er fire fortællinger om, hvordan nogle af hovedpersonerne oplevede dagen.

Det er helt sikkert, at jeg ikke kommer til at flytte til Nakskov. Jeg har børn og min hustru arbejder også her i hovedstaden.

Ole Holst Andersen
Vicedirektør for Nationalbibliotek for mennesker med læsevanskeligheder

Vi havde på forhånd haft lidt kig på Energistyrelsen og nogle funktioner under Ankestyrelsen, men grundlæggende tænkte jeg: Bare vi får et eller andet.

Holger Schou Rasmussen (S)
Borgmester i Lolland Kommune

Henriette Nielsen, tillidsrepræsentant for AC-gruppen i Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, hvor cirka 130 ud af 387 ansatte skal flytte til Holbæk:
“Vi har åbne kalendere, så da vi så, at alle chefer var kaldt til møde klokken 10.30, så tænkte vi, okay, nu er den gal. Nu sker der noget. Herefter gik snakken.

Vi tillidsrepræsentanter blev kaldt til et møde i lokalsamarbejdsudvalget klokken 11.25, hvor vi fik det at vide.

Vi har åbne kalendere, så da vi så, at alle chefer var kaldt til møde klokken 10.30, så tænkte vi, okay, nu er den gal.

Henriette Nielsen
Tillidsrepræsentant for AC-gruppen, Styrelsen for Undervisning og Kvalitet

Jeg ved ikke rigtig, hvad jeg skal sige – alle var meget overraskede.

Sabine Kirchmeier
Direktør i Dansk Sprognævn

Det var cirka samtidig med, at de to berørte enheder fik beskeden af vores direktør, og klokken 12.30 blev der holdt et møde, hvor alle fra styrelsen var inviteret.

Det foregik i kantinen i nabobygningen. Mødet var kort. Der blev ikke orienteret om så meget andet, end at der var denne her udflytning, og hvordan vi er berørt.

I alt 95 årsværk skal flytte til Holbæk, men det kommer til at berøre cirka 130 ansatte.

Der var meget stille efter orienteringen. Der var kun et enkelt spørgsmål. Selvfølgelig er vi meget berørte. Særligt dem, der skal udflyttes, men også os andre. Vi mister jo nogle kolleger, der skal flytte langt væk, og som måske finder et andet arbejde.

Selvfølgelig kan det lade sig gøre at pendle til Holbæk, men det kan være langt nok fra københavnsområdet. Og har man små børn, der skal hentes og afleveres hver dag, så bliver det virkelig vanskeligt.

Nu skal vi lige fordøje selve nyheden. Næste skridt bliver så at få sikkerhed for, hvordan forholdene bliver for dem, der skal flytte ud.”

Borgmester i Lolland Kommune Holger Schou Rasmussen (S), som får 111 nye arbejdspladser:
"Jeg sad på mit kontor på rådhuset sammen med min viceborgmester Henrik Høegh, min kommunaldirektør og min kommunikationsmedarbejder og så nyheden på DR. Jeg har været spændt, for Henrik (Høegh, red.) og jeg har brugt meget tid og kræfter på at tale kommunens sag. Henrik er jo tidligere minister, så han har brugt sit netværk i regeringskredse. 

Men jeg fik altså først nyheden, da pressemødet gik i gang, og jeg blev glad. Glad over, at vi får en hel enhed, og at vi får mere end 100 arbejdspladser til kommunen. Jeg er især glad for, at de fleste kommer helt ud til Nakskov så langt vestpå, for det er et af de steder, som virkelig har lidt under centraliseringen i de seneste tyve år.

Vi fejrede den gode nyhed med et glas kirsebærvin - den lokale fra Frederiksdal.

Jeg har fået sms’er fra folk, der skrev tillykke, og der har også været nogen, som gerne ville have haft endnu flere arbejdspladser. Jeg synes, det er et rigtig godt spor, regeringen er skudt ind på. Og jeg håber, der kan være en smule mere i posen til Lolland på længere sigt.

Min kone ringede for at sige tillykke. Hun er selv leder af et plejecenter i kommunen, og hun ved, hvor mange kræfter jeg har brugt på at kæmpe for det her.

Det er ikke kun godt for Nakskov, at der kommer arbejdspladser hertil. Hvis Vestas en dag ikke kan rekruttere nok dygtige medarbejdere, fordi ægtefællerne ikke kan få job i området, så flytter Vestas jo til Polen eller et andet land. Så det her er godt for hele Danmark.

Vi havde på forhånd haft lidt kig på Energistyrelsen og nogle funktioner under Ankestyrelsen, men grundlæggende tænkte jeg: Bare vi får et eller andet.

Så man kan sige, at jeg havde ønsket mig et æbletræ og et pæretræ, men vi fik et blommetræ, og det er jeg rigtig glad for."

 

Sabine Kirchmeier, direktør i Dansk Sprognævn, som skal flytte til Bogense:
"Jeg blev ringet op af afdelingschefen i Kulturministeriet tirsdag eftermiddag og fik at vide, at hele Dansk Sprognævn skal flytte til Bogense.

Vi har intet vidst på forhånd, så det kom som en stor overraskelse for mig.

Onsdag kom afdelingschefen fra ministeriet så hen til os i vores lokaler på Frederiksberg klokken 12.30 – lige før pressemødet, hvor planen blev præsenteret. Vi holdt et medarbejdermøde, hvor han gav os meddelelsen. Jeg ved ikke rigtig, hvad jeg skal sige – alle var meget overraskede.

Vores medarbejdere er professionelle og meget dedikerede forskere, så deres og mine største bekymringer er, hvordan vi nu skal løse vores opgaver fra Bogense. Det har vi talt om hele eftermiddagen, og det kommer til at tage noget tid at finde ud af. Vi er først lige ved at finde vores ben efter nyheden.

Vi har et meget tæt samarbejde med offentlige institutioner og uddannelsessteder, så det bliver en stor udfordring at udøve de aktiviteter relativt langt væk fra dem, vi samarbejder mest med.

Noget af det, vi tænker, er, om man har taget tilstrækkeligt hensyn til, hvilken type institution vi er. Vi stiller ikke spørgsmålstegn ved regeringens intentioner, men nu vil vi have indblik i det beslutningsgrundlag, der ligger for at flytte os."

Læs også

Ole Holst Andersen, vicedirektør i Nota (Nationalbibliotek for mennesker med læsevanskeligheder), hvor alle 80 ansatte skal flytte til Nakskov:
"Jeg har været på Nota i over 18 år, så først blev jeg ked af det, fordi Nota har fyldt meget for mig.

Jeg vil ærgre mig over, hvis det falder til jorden på grund af en beslutning, som i bund og grund ikke har noget med os som institution at gøre.

Vi er en direktion på to medlemmer, og direktøren havde givet mig beskeden før i dag.

Jeg har tænkt meget over, hvordan jeg selv skulle reagere på det og selvfølgelig også talt med min familie om det. Det er helt sikkert, at jeg ikke kommer til at flytte til Nakskov. Jeg har børn, og min hustru arbejder også her i hovedstaden.

Jeg har en baggrund som it-udvikler, så personligt har jeg det sådan, at jeg nok skal finde nyt arbejde i hovedstadsregionen. Men det har ikke været rart at gå i en situation, hvor man ved noget, som andre ikke ved.

Og det har været underligt at lægge planer for året, når man ved, at de planer nok bliver ændret igen. På den måde har det faktisk været befriende at få det ud.

Det er mange menneskers liv, det påvirker, som man har kendt i mange år.

Nakskov er alligevel så langt væk, at de færreste nok kan se sig selv ligge og pendle. Det tager cirka to en halv time med offentlig transport fra Hovedbanegården.

Vi indkaldte medarbejderne i løbet af formiddagen til et fællesmøde klokken 12.30. Vores direktør fortalte så hele huset, at vi skal flytte til Nakskov.

Vi kunne fortælle, at der ikke rigtig foreligger en plan for det, fordi vi ikke har fået at vide, hvilken adresse vi skal bo på dernede. Så vi ved af gode grunde ikke, hvornår vi skal flytte. Mødet tog en halv times tid, og så gik medarbejderne ud i afdelingerne og talte sammen. Vi havde en tanke om, at de ikke bare skulle sendes hjem.

Jeg har ikke præcist afgjort, hvad jeg selv kommer til at gøre, men jeg får jo betaling for at sørge for, at denne her institution kører så godt som muligt, så jeg bliver nok i en periode for at prøve at få overgangen til at fungere, indtil nye medarbejdere i Nakskov kan tage over."

Dokumentation

Få overblikket over hele planen for udflytning af statslige arbejdspladser her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Holger Schou Rasmussen

Borgmester (S), Lolland Kommune, formand, Femern Belt Development
lærer (Vordingborg Statsseminarium 1992)

Sabine Kirchmeier

formand for EFNIL (European Federation of National Institutions for Language), international konsulent for sprog og sprogteknologi, foredragsholder
cand.mag. i dansk og tysk (Københavns Uni. 1987), ph.d. i lingvistik og datalingvistik (Syddansk Uni. 1997)

0:000:00