Dan Jørgensen: Løkkes sundhedsplan vil nedlægge nærdemokratiet

KOMMENTAR: Løkkes plan om at nedlægge regionerne og centralisere sundhedssektoren yderligere vil flytte ansvar og indflydelse væk fra de folkevalgte ude i landet og over til statsansatte embedsmænd, skriver Dan Jørgensen. 

Når progressive amerikanske politikere skal pege på et land, som inspirerer dem, er det ikke sjældent Danmark, de vælger. En af hovedårsagerne er vores sundhedssystem.

Det skal vi være stolte af. Men vi skal også vide, at sundhedssektoren er under pres. Svaret er ikke – som regeringen ønsker det – at centralisere og bureaukratisere.  

De fleste danskere er glade for, at vi her i landet har fri og lige adgang til sundhed. Det betyder, at det i langt de fleste tilfælde ikke er størrelsen på pengepungen, der skal afgøre, om hr. og fru Jensen kan få den behandling, de har behov for.

En gang imellem er der en liberal type i den offentlige debat, der flager idéen, at man burde indføre brugerbetaling på lægebesøg, men i det store hele er der heldigvis konsensus om, at det nok er en dårlig idé. Så langt så godt.

Det er også positivt, at der på en række områder har været en positiv udvikling i vores sundhedssektor over de sidste årtier. Der kureres flere sygdomme, ventelisterne på operationer er blevet kortere, diagnoser og udredninger gives hurtigere osv.

Men disse positive ting til trods er der alligevel i allerhøjeste grad grund til at lade alarmklokkerne ringe.

Vi har i Danmarks sundhedsvæsen utroligt hårdtarbejdende og dygtige mennesker ansat. Men de presses for hårdt. De er for få til at løse for mange opgaver på for kort tid. Det betyder stress og manglende nærvær. Til skade for medarbejderne selv og til skade for patienterne. Det skal vi gøre noget ved.

Vi har i Socialdemokratiet derfor præsenteret et nyt sundhedsudspil med en lang række konkrete initiativer, der skal gøre Danmarks fremtidige sundhedsvæsen bedre. Der skal være mere tid og nærhed.

For det første, er der simpelthen behov for flere hænder. Derfor vil vi ansætte 1.000 flere sygeplejersker. For det andet skal vi sikre mindre kontrol og unødigt bureaukrati. Det vil også frigøre kræfter og skabe mere arbejdsglæde. Endelig vil vi oprette nærhospitaler tættere på danskerne og sørge for lægedækning i hele landet.

Her står vi i modsætning til Lars Løkke og regeringen. Her er man ikke så optaget af at finde flere ressourcer og ansætte mere personale. I stedet er man i gang med at tegne nye streger på et danmarkskort, der skal nedlægge regionerne og centraliseres mere. Det, tror vi, er en dårlig ide.

Løkkes plan vil flytte ansvar og indflydelse væk fra de folkevalgte ude i landet over til statsansatte embedsmænd i de større byer. Sikkert dygtige folk, der også vil gøre deres bedste. Men er det klogt at indrette et sundhedssystem sådan? Hvem står de til regnskab overfor? I hvert fald ikke vælgerne.

Vi mener, at et velfungerende sundhedssystem skal bygge på et tæt samarbejde med de folkevalgte ansvarlige og dygtige ansatte på alle niveauer. De problemer, der findes i dag, skal tages alvorligt, men de skal ikke løses ved at nedlægge nærdemokratiet.

-------------

Dan Jørgensen er medlem af Folketinget og næstformand i Socialdemokratiets folketingsgruppe. Han har tidligere været fødevareminister og medlem af Europa-Parlamentet. Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Kresten Schultz-Jørgensen: Udflytning handler om mere end økonomi Kresten Schultz-Jørgensen: Udflytning handler om mere end økonomi Næste artikel Michael Kristiansen: Det politisk tonedøve Finansministerium slår til igen Michael Kristiansen: Det politisk tonedøve Finansministerium slår til igen