Debat

Dansk Erhverv: Private konsulenter er en genvej til viden i det offentlige

DEBAT: Kritikken af private konsulenter i det offentlige er spændt bag en ideologisk kampvogn, hvor alt, hvad der rimer på privat, er dårligt. Men private konsulenter leverer løsninger på komplekse udfordringer og målbar værdi, skriver Daniel Møller Jensen, politisk konsulent i Dansk Erhverv.

At kritisere det offentliges konsulentforbrug uden overhovedet at skele til de effekter og den værdi, som den eksterne rådgivning giver den offentlige sektor, er ikke særligt nyttigt, skriver Daniel Møller Jensen.
At kritisere det offentliges konsulentforbrug uden overhovedet at skele til de effekter og den værdi, som den eksterne rådgivning giver den offentlige sektor, er ikke særligt nyttigt, skriver Daniel Møller Jensen.Foto: /pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Daniel Møller Jensen
Politisk konsulent i Dansk Erhverv

Private konsulenter skal tilsyneladende være skydeskive for megen kritik. I hvert fald hvis de private konsulenter udfører opgaver i den offentlige sektor.

Når det offentlige benytter sig af eksterne konsulenter i form af private rådgivere, så er det at smide skattekroner ud ad vinduet. Kort og godt, må man forstå.

Men det særlige ved konsulentkritikken er, at den ofte er spændt bag en ideologisk kampvogn, hvor alt, hvad der rimer på privat, er dårligt. Sådan per definition. Og det er ikke nogen nyttig sammenblanding.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Den offentlige sektor står over for omfattende forandringer i de kommende år. Der skal tænkes nyt, og vi skal gøre tingene smartere. Alt sammen til gavn for offentlige medarbejdere og borgere.

Derfor er den automatgenerede konsulentkritik ikke bare ærgerlig. Den er reelt skadelig. Derfor må det være tid til at parkere den ideologiske kampvogn, når det kommer til det offentliges brug af private konsulenter.

Private rådgivere er genvejen til den fornødne viden og inspiration samt til de analyser, der skal kvalificere beslutninger. Genvejen til det, der skaber innovation – nye og smartere måder at gøre tingene på.

Daniel Møller Jensen

Leverer løsninger og målbar værdi
For private konsulenter er ikke nogen, der skruppelløst fakturerer millioner af skattekroner for flotte grafer og tom snak. Eller for tykke, glinsende rapporter, der kun samler støv på reolen. Eller for at fortælle offentlige ledere det, de allerede ved i forvejen.

Det er fordomme. Realiteten er en helt anden. Private konsulenter leverer løsninger på komplekse udfordringer og leverer målbar værdi. Private konsulenter leverer løsninger inden for alt fra ledelse, projektstyring, it-systemer, design og kommunikation til rekruttering og talentudvikling.

Listen er lang og omfatter områder, hvor konsulenterne er specialister og besidder den nyeste faglige viden fra både ind- og udland. Hvor de kan berige den offentlige sektor med kompetencer og ressourcer, som den offentlige sektor ikke har.

Genvej til viden
At kritisere det offentliges konsulentforbrug uden overhovedet at skele til de effekter og den værdi, som den eksterne rådgivning bibringer den offentlige sektor, er ikke særligt nyttigt.

Ligesom det heller ikke udviser stor forståelse for den offentlige sektor, når det hævdes, at den selv kan klare opgaverne. Konsekvensen af sådanne påstande er blot dyrere og dårlige ydelser til borgerne.

Kompleksitet og konstante forandringer skaber behov for viden, analyse og inspiration. Også i den offentlige sektor.

Private rådgivere er genvejen til den fornødne viden og inspiration samt til de analyser, der skal kvalificere beslutninger. Genvejen til det, der skaber innovation – nye og smartere måder at gøre tingene på.

Så kære konsulentkritiker: Lad nu ikke den ideologiske kampvogn stå i vejen for den offentlige sektors mulighed for at benytte dygtige, private konsulenter, der er i stand til at rådgive uafhængigt af politiske kastevinde og skiftende markedsvilkår.

Specialiseret viden gennem et ”udefra-ind”-perspektiv er til gavn for den offentlige sektor og dermed os alle.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00