Debat

Embedsmænd bør lytte mere til aktørers de facto viden

KLUMME: Embedsmænd skydes på fra flere sider. Under deres kamp for at tækkes politisk gunst må de ikke glemme fagligheden og aktørernes de facto viden, mener chefredaktør Rasmus Nielsen. 

Rasmus Nielsen

Udgiver af Altinget.dk.
Født 7. oktober 1960 i København.

Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole juni 1983.

Redaktør af EF-Kommissionens nordiske blade 1983-85. Freelance Danmarks Radio 1984-89 (interviewprogrammet Hvorfor nu det?), TV 2/Lorry 1989-93: studievært, redaktør af Set & Sket og ansvarlig for Kommunevalg 1993. Studievært Kommunevalg 2001.

1994-99: Etableret og drevet folketingsredaktion for TV 2-regionerne. Forfatter til Folketingets rapport "Grundlovsdebatten 1999-2003", august 2003
Januar 2000- Startet og udgivet Altinget.dk.

2004: Journalisthøjskolens eJour-pris
2007: Den danske Publicistklubs Jubilæumspris
2010: Bordings Mediepris fra Danske Specialmedier
2015: Den danske Publicistklubs nystiftede Public Service-pris
2017: Bordings Særpris
2018: Den Berlingske Fonds Journalistpris

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I DISSE ÅR angribes danske embedsmænd for at politisere og tækkes politikerne over stregen, eksempelvis så Folketinget mis- eller underinformeres. Men i et bemærkelsesværdigt interview med Altingets socialredaktør Kasper Frandsen vender den nu forhenværende direktør i Socialstyrelsen, Knud Aarup, det om:

Socialstyrelsen er underlagt et spindoktor-styre:

"Der er mange vidende personer i Socialstyrelsen. Men det er svært at komme ud med al den viden, når man ikke er en uafhængig vidensstyrelse. Viden bliver filtreret fra, hvis det ikke lige passer ind i den politiske proces," siger den frustrerede tidligere embedsmand i toppen af staten og kommuner.

"Vi er en del af styringskæden fra Folketinget til regeringen, som går over ministeren til departementschef og til styrelsen. Så i den forstand er vi en del af det statslige apparat. Problemet er bare, at vi sidder med viden på områder, som ikke er kommet ud tydeligt," tilføjer Knud Aarup, der var direktør i Socialstyrelsen 2012-2015.

Lovgivningsprocessen er de senere år blevet mere kompliceret. Dels er der som bekendt langt flere love og følgeregler end for årtier tilbage, og lovene lægger beslag på langt større samfundsværdier i form af skatter og afgifter end for et halvt århundrede siden.

Medierne fylder mere, dermed også medielobbyismen, og ministrenes spindoktorer kræver deres. Politikerne lægger arm hen over disse stemmer, og resultatet kan blive i den nedre ende af "det muliges kunst", fordi der er så mange hensyn at tage. Den rene, uskyldige faglighed og viden, som embedsmændene gerne skulle repræsentere, bliver den trådt under fode?

DET ER DEN påstand, den respekterede Knud Aarup fremsætter med så mange nuancer i Altingets interview. Han mener, at staten har været for dårlig på det kostbare og betydningsfulde socialområde til at bruge de facto viden, "så den gode indsats flyttes fra den ene socialarbejder til den anden (...). Det er en fejl, at vi over de sidste mange år har fjernet respekten for fagligheden på de enkelte områder (...) Hvis man ikke søger dialogen mellem brugerorganisationer, socialfaglige institutioner og myndigheder, og ikke forsøger at få den trekant til at fungere, så har vi tabt på forhånd."

Han langer ud: "Det er i den statslige styringsoptik fuldstændig ligegyldigt, hvad socialrådgiverne og socialpædagogerne mener, fordi de bare forfægter egeninteresser. Sådan er de".

Det er sagens kerne. Vel varetager aktører særinteresser, men de besidder også stor faglig viden. Og hvis statens embedsmænd har berøringsangst over for denne faglige viden hos eksempelvis socialrådgiverne, som de ikke selv besidder, fordi de er generalister, og fordi de frygter egeninteresser hos aktørerne, så går det galt. Så får Aarup jo ret i, at faglighed ofres på politikernes, spindoktorernes og mediernes bål for kampen om dagsordenen og synlighed.

Hvem kender ikke til, at praktikeren derude ved besked, mens generalisten derinde opstiller umulige regler hen over hovedet på de involverede?

Embedsmænd må ikke lade deres faglighed og sagkundskab undertrykke for at please politikerne og deres spindoktorer. Viden og faglighed koster ikke nødvendigvis flere penge. Snarere kan den spare samfundskassen. 

DERFOR SKAL KNUD Aarups opsang tages alvorligt. Aktører er ikke kun egeninteressenter. De er også fagspecialister. Samfundet kan levere flere ydelser for færre penge, når faglig viden får play på Slotsholmen. Spindoktorer og politikere på konstant higen efter genvalg må ikke stå i vejen for vidensbaserede valg. Hér er aktørernes stemmer afgørende, som den fratrådte stats-direktør lærer os.

I al beskedenhed er nærværende medium også en brugbar formidler hér. Vi bringer aktører, embedsmænd og politikere sammen, hvor saglighed gerne fremhæves som en af tonerne i "det muliges kunst".

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Knud Aarup

Debattør, hovedbestyrelsesmedlem, Røde Kors Danmark, faglig leder, Altingets socialpolitiske netværk, fhv. direktør, Socialstyrelsen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1981)

0:000:00